AS Roma zit financieel in nauwe schoentjes.

Zo goed als het AS Roma dit seizoen op het veld vergaat, onder leiding van een sterk presterende kapitein FrancescoTotti, zo donker ziet de extrasportieve toekomst eruit. Twee weken geleden nog werd het aandeel van de sinds mei 2000 op de beurs genoteerde club geschorst, omdat het budget van vorig jaar niet werd goedgekeurd. Eerder al raakte AS Roma ternauwernood ingeschreven in de competitie en kwam het zijn transferverplichtingen niet na tegenover Ajax, van wie het net de Roemeense verdediger Cristian Chivu, intussen al één van de smaakmakers in de Serie A, had aangeworven.

AS Roma moet niet alleen het beschikbare kapitaal flink verhogen, maar ook de voorhanden zijnde middelen beter beheren. Dat betekent : besparen en eventueel verkopen. Roma sloot het afgelopen jaar af met een tekort van 104 miljoen euro. De spelers wachten op de betaling van vijf achterstallige maanden salaris. Maandelijks kosten de verzamelde salarissen de club vier miljoen euro. Van de verkoop van zijn meerderheidsparticipatie (61 procent) in de aandelen wil voorzitter/eigenaar Franco Sensi – sinds november 1993 – absoluut niet weten.

Krijgt AS Roma niet voldoende nieuw geld bijeen, dan moet het in januari één of meer van zijn sterspelers verkopen. Op een bijeenkomst met de bezorgde trainer en spelers beloofde Sensi dat de financiële problemen tegen eind december opgelost zijn en hij van plan is een competitief hoogstaande ploeg te behouden. De contractverlenging van Walter Samuel tot 2008 was een eerste signaal. AS Roma zal voor het eind van het jaar een kapitaalsverhoging van 50 miljoen euro doorvoeren. (GF)

COPPA ITALIA : Empoli en Brescia overleefden als enige eersteklasser de eerste ronde niet. Empoli verloor van Venezia, dat samen met Palermo (winnaar tegen Brescia) als enige tweedeklasser overblijft. In de tweede ronde (op 3 en 12 december) neemt Venezia het op tegen Parma, Palermo tegen AS Roma. De andere wedstrijden zijn Modena-Lazio, Siena-Juventus, Sampdoria-AC Milan, Reggina-Inter, Perugia-Chievo en Bologna-Udinese. JUVENTUS sloot voor de zevende opeenvolgende keer een seizoen af met winst : 2,2 miljoen euro. Die opbrengst wordt voor negentig procent geïnvesteerd in de verbouwing van het stadion. Het Stadio delle Alpi wordt straks verbouwd van 70.000 naar 41.000 plaatsen. Juventus verkocht dit seizoen slechts 28.000 abonnementen. (GF)

TOPSCHUTTERS : 1. Shevchenko (AC Milan) 8 goals ; 2. Adriano (Parma) 7 goals ; 3. Chiesa (Siena), Di Vaio (Juventus), Trezeguet (Juventus) 6 goals.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content