Geen Champions League aan de Nete

© BELGAIMAGE

Vorige week toonde een Amerikaanse overnemer interesse in KV Oostende. Daarmee zou het aantal profclubs in buitenlandse handen op dertien komen. In 2007 was Lierse de trendsetter.

Begin september 2007 wordt de geplande algemene vergadering van tweedeklasser Lierse met maar één agendapunt, het faillissement, uitgesteld omdat voorzitter Leo Theyskens dringend naar Egypte moet. In oktober stelt hij de Egyptische Holding Wadi Degla voor als nieuwe eigenaar van de club. Maged Samy (41) wordt door zijn broers afgevaardigd om ter plaatse de zaken te runnen. Maged belandde bij Lierse nadat een gesprek met Antwerp hem geen goed gevoel bezorgde. De aankoop van een Engelse club vond de holding te duur en in Engeland waren te veel beperkingen op het aantrekken van niet-EU-spelers. In Nederland vond hij de minimumlonen voor niet-EU-spelers te hoog. Zijn plan? In België zelf spelers opleiden via de nog te stichten jeugdacademie in Tongerlo en die talenten samen met jong Afrikaans talent dat hij zelf aanbrengt naar de topcompetities laten vertrekken. ‘Als je een goeie visie hebt, kan je een Messi of Ronaldo zelf maken. Ik investeer in zaadjes, dat kost minder dan rijp fruit.’

Op het Lisp droomt hij van een nieuw stadion met 40.000 à 50.000 plaatsen, en Europese successen: ‘Want ook de kampioen van België speelt Champions League.’ Hij ontdekt de kwaliteit van het Belgische bier, ‘het beste van de wereld’, het Belgische nachtleven en gaat met de supporters mee op verplaatsing. The sky is the limit, maar een lijn zit er niet in zijn beleid. De ene dag overtuigt hij zijn trainers om geen buitenlandse doelman te nemen, maar de jonge Matz Sels een kans te geven, anderhalf jaar later stuurt hij Sels boos naar de juniores wanneer die geen nieuw contract wil tekenen. Gevolg? De grote talenten uit de academie, Théo Bongonda en Jason Denayer, debuteren elders, omdat Maged en Jean-Marc Guillou het niet eens zijn over wie de transfercommissies mag opstrijken.

In februari 2016 poseert Maged nog trots bij het standbeeld van clubicoon Bernard Voorhoof en zegt: ‘Ik wil de langst zittende clubvoorzitter ooit worden bij Lierse.’ Maar wanneer de promotie gemist wordt, meldt Wadi Degla in juni dat de club te koop staat. Wanneer er geen overnemer wordt gevonden, doet Maged eind mei 2018 de boeken dicht. In totaal investeerde hij in elf jaar meer dan 70 miljoen in de club en de jeugdacademie. Het resultaat? Vijf jaar eerste klasse, maar geen Europees voetbal en geen nieuw stadion.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content