Erwin Koeman tekende bij Feyenoord een tweejarig contract.

Hij is nooit een man geweest van grote woorden. Daarom sprak Erwin Koeman (43) bij zijn voorstelling niet één keer de term kampioenschap uit. Hij verkiest de weg der geleidelijkheid. “We gaan met bloed, zweet en tranen aan de slag”, zo verklaarde de oudere broer van Ronald Koeman.

Met gebalde vuisten en een kwinkslag over zijn werkloze broer stond hij de pers te woord. “Ik kom hier blanco binnen”, zei de oud-international. “Wat geweest is, doet er niet toe. Ik weet dat Feyenoord tien keer groter is dan RKC, maar mijn werkwijze zal niet anders zijn. Dit is een megaclub waartegen ik geen nee kon zeggen. Er is wel veel werk aan de winkel”, zei de nieuwe coach die de oud-spelers John Metgod en Henk Duut als assistenten uitkoos. “Ik wil mensen om me heen met een Feyenoord-hart.”

Koeman, die indertijd bij KV Mechelen veranderde van een flegmatieke voetballer in een harde werker, wil Feyenoord weer herkenbaar laten spelen voor het legioen. “Strijd en passie zijn daarin belangrijke onderdelen. We moeten deze club weer op de kaart zetten. Ik zou zeggen : geen woorden maar daden”, refereerde hij aan het lijflied van de Rotterdammers.

Hij wil streven naar een mix van enkele gerichte aankopen en zoveel mogelijk doorstroming van de eigen jeugd. Ruud Gullit, zijn voorganger, kwam pas aan het eind van het seizoen met enkele talentvolle junioren voor de dag. “Een club als Feyenoord is verplicht jeugdspelers op te leiden”, zei Koeman, die verder de hoop uitsprak de vedetten Dirk Kuijt en Salomon Kalou te kunnen behouden. Kuijt, topscorer in de eredivisie met 29 treffers, staat in de belangstelling van Liverpool, dat meer dan tien miljoen euro zou willen betalen. Het is echter de vraag of Kuijt zich kan vinden in de ambities van Koeman, maar dat geldt ook voor aanvoerder Bart Goor, die in VI zei : “Er moeten kwalitatief goede spelers bij komen. Want ik heb geen zin in nóg zo’n seizoen.”

Feyenoord haalde tot nu toe met Serginho Greene (RKC), Ali Boussaboun (NAC) en de Egyptische doelman Sherif Akramy (Al-Ahly) drie nieuwkomers. Volgens technisch directeur Mark Wotte is er deze zomer nog ruimte voor één of twee nieuwe spelers, als de huidige selectie intact blijft. Met Gullit kocht hij het afgelopen seizoen een heel elftal bij elkaar, zonder al te veel succes. “Erwin moet ons helpen met een inhaalslag naar betere tijden”, zei Wotte. Wim Jansen (58), die zijn goedkeuring uitsprak over de komst van Erwin Koeman, zal vanaf 1 juli als adviseur optreden inzake het aan- en verkoopbeleid, de jeugdopleiding, de scouting, de samenwerkingsverbanden met andere clubs en overige technische zaken. (FV)

Oranje, met de debutanten Theo Lucius (PSV), Barry Opdam (AZ) en Robin van Persie (Arsenal, als invaller) versloeg zonder franje Roemenië met 2-0. Arjen Robben en Dirk Kuijt scoorden. Bondscoach Marco van Basten brak een record door tien opeenvolgende wedstrijden ongeslagen te blijven. Edwin van der Sar (34) kon in zijn negentigste interland voor de vijftigste keer zijn doel schoonhouden. Willem II haalde spits Jonathan Wilmet weg bij Nottingham Forest. PSV contracteerde voor vier jaar de Finse international Mika Väyrynen (23) van Heerenveen. Guus Hiddink (PSV) kreeg de Rinus Michels Award als coach van het jaar. Adrie Koster (50) werd aangesteld als trainer van RKC. De drievoudige international tekende voor twee seizoenen. Salomon Kalou (19, Feyenoord) werd gekozen tot Talent van het Jaar. Gábor Babos (30) mag van Erwin Koeman vertrekken bij Feyenoord. Markus Rosenberg (23), een Zweeds supertalent van Malmö FF, tekende bij Ajax voor vier seizoenen. (FV)

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content