Villarreal speelt dit seizoen geen hoofdrol.

De befaamde gele onderzeeër, zoals de bijnaam van Villarreal luidt, liet nog niet veel van zich spreken de afgelopen maanden. De ploeg staat rustig in de middenmoot geparkeerd, waardoor er ook veel minder aandacht uitgaat naar coach ManuelPellegrini. Hij lijkt met zijn gedachten elders. “Over het algemeen gaat een trainer gemiddeld drie seizoenen mee bij een club”, stelde de Chileen. “Als je het zo bekijkt, zit mijn taak er hier bijna op. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Het blijft mijn ambitie om ook eens voor een echte grote Europese club te werken. In mijn visie op het voetbal staat een juiste tactische aanpak centraal. Maar ik wil ook ruimte laten voor inspiratie. Proberen resultaten te halen, betekent niet noodzakelijk dat een team berekend moet spelen. Met creatief spel kan men verder geraken dan met afbraakvoetbal.”

Zijn hele spelersloopbaan was Pellegrini actief bij Universidad de Chile, waar hij van 1973 tot 1986 een fel gewaardeerde centrale verdediger was. “In de luchtduels was ik moeilijk te verslaan, ik had een goede lange pass in de voeten en ik coachte voortdurend mijn medemaats”, herinnert hij zich. “Vanuit die positie heb je een goed overzicht. Het is makkelijker om richtlijnen te geven. Zo rijpte ook het besluit om trainer te worden. FernandoRiera, de coach die Chili naar de derde plaats leidde op het WK van 1962, heeft me uiteindelijk van mijn capaciteiten overtuigd.”

Pellegrini typeert zichzelf als een karaktervoetballer. “Ik was zo’n speler als CarlesPuyol, die zich altijd honderd procent geeft”, weet de Zuid-Amerikaan. “Ik eis nu hetzelfde van mijn spelers.” Hij gelooft ook sterk in de opleiding van jong talent. “Ik ben er heilig van overtuigd dat elke club eerst in eigen huis moet kijken. In Spanje worden spelers op hun 22ste of 23ste nog als een talent beschouwd. Wie er in Argentinië niet in geslaagd is om op zijn 19de of 20ste in de eerste ploeg te staan, zegt men dat hij beter geen profvoetballer kan worden.”

David Navarro, de verdediger van Valencia die in de schermutselingen bij het CL-duel tegen Inter de neus brak van Nicolás Burdisso werd door de UEFA voor zeven maanden geschorst. Carlos Marchena kreeg een schorsing opgelegd van vier wedstrijden.

Andrés Palop, de doelman van FC Sevilla, redde zijn team in het UEFA Cupduel tegen Shakhtar Donetsk. Niet alleen met enkele prachtige reddingen, maar ook door in de 94ste minuut van de wedstrijd, toen de titelhouder virtueel uitgeschakeld was, via een kopbaldoelpunt verlengingen af te dwingen. In die extra tijd kon het team van titularis Ivica Dragutinovic alsnog de kwalificatie afdwingen. Celta Vigo was de enige Spaanse club die in de achtste finales verloor, tegen Werder Bremen. Ook Espanyol en Osasuna blijven uitzicht op de halve finales behouden.

De Portugese international Cristiano Ronaldo zou volgens de Spaanse sportkrant Marca komende zomer de overstap maken van Manchester United naar Real Madrid.

Raúl (Real Madrid) werd door bondscoach Luis Aragonés opnieuw niet opgenomen in de selectie voor het EK-kwalificatieduel tegen Denemarken.

Lionel Messi die drie keer had gescoord in het duel tegen Real Madrid, vond ook tegen Recreativo Huelva de weg naar de netten. Ook Samuel Eto’o lijkt opnieuw de goede vorm te pakken te hebben. Hij scoorde twee keer bij de 0-4-overwinning.

DANIEL DEVOS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content