Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Het federaal parket vraagt in de zaak rond gok-Chinees Zheyun Ye wel degelijk van eenendertig personen en één vennootschap de doorverwijzing naar de correctionele rechtbank. La Der-nière Heure berichtte drie weken geleden dat het parket had verzwegen dat het eigenlijk vijfendertig mensen in beschuldiging stelt. Dat klopt niet. Gaston Peeters (ex-manager Lierse), Gaston Vets (ex-voorzitter Lierse) en La Louvière als club waren wel in verdenking gesteld, maar van hen wordt geen doorverwijzing gevraagd.

Van de eenendertig hebben er dertien iets te maken met Lierse. Dat zijn ex-trainer Paul Put, assistent-trainer Patrick Deman en de spelers Cliff Mardulier, Yves Vanderstraeten, Laurent Fassotte, Igor Nikolovski, Hasan Kacic, Ninoslav Milenkovic, Marius Mittu en Laurent Delorge. Verder ook de ex-voorzitters Chris De Nyn en Leo Theyskens en de Antwerpse diamantair Charles Goldberg, die betrokken was bij het contract dat Lierse met Ye sloot.

Van La Louvière wordt geen enkele speler vervolgd, wel de trainer: Gilbert Bodart. En toenmalig voorzitter Filippo Gaone, zijn boekhouder Sebastien Elise en advocaat Laurent Denis. Van Mario Espartero wordt de doorverwijzing gevraagd voor feiten toen hij voor FC Brussels speelde. Dusan Belic (ex-STVV) en Jean-Pierre La Placa (ex-Bergen) zijn de laatste voetballers in de lijst. Van de ex-Moeskroenspelers Geoffray Toyes, Karim Fellahi en Jean-Philippe Charlet is – in tegenstelling tot eerdere, foutieve berichten – geen sprake.

Van degenen die met Ye naar Finland trokken, waar de Chinees AC Allianssi kocht, zijn behalve La Placa en Denis, ook zijn rechterhand Pietro Allatta en Olivier Suray in beschuldiging gesteld. Van ex-trainer Thierry Pister is geen spoor in de ruim negentig pagina’s tellende eindvordering. Twee personen uit de lijst waren actief bij Verbroedering Geel, de tweedeklasser waar Ye zich in 2005 inkocht. Het zijn ex-manager Bruno Belmans en sponsor Luc Van Opstal. Ook de Brusselse makelaar Federico Avellino wordt vervolgd als het van het parket afhangt.

De vijf overige verdachten hebben niets met het voetbal te maken. René Vitullo was administrateur-generaal van Mecanair Management, de in Luxemburg gevestigde vennootschap van Allatta uit de eindvordering. Ook Michele Mercurio, van wie het parket de woonplaats niet kent, komt uit het Luxemburgse milieu rond Allatta. Fabio Gatta, Kaddor Gherdaoui (allebei uit de omgeving van Charleroi) en de Antwerpse taxichauffeur Hadi Benyahia traden op als bodyguards van Ye.

De raadkamer buigt zich op 30 november 2010 over de eindvordering van het parket. Hij bepaalt wie er uiteindelijk voor de rechter moeten verschijnen.

JAN HAUSPIE

Vijf verdachten hebben niets met het voetbal te maken.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content