Vriendelijke jongen, Daniel Cruz. Bedankt op het einde van het gesprek nog voor het bellen. De kapitein van Germinal Beerschot is na een dipje in de competitie weer helemaal in. Vorige week kregen ze op GBA een telefoon van Sportweekend. Of Cruz Nederlands spreekt ? Dat doet hij zeker, met een accent dat verraadt dat hij de taal in Amsterdam leerde, en af en toe een halve zin Engels wanneer hij een woord niet meteen vindt.

Vorig jaar kreeg Cruz van GBA een contract voor één seizoen. Dokter Kris Goossens noemde dat toen een berekend risico omwille van het kraakbeenletsel dat de Colombiaan tot vorig jaar van de velden weghield. Goossens, die een spoeling van de knie uitvoerde zonder het kraakbeen te opereren, was er voorstander van om Cruz op het Kiel te houden, “omdat het een voetballer is die mensen naar het stadion lokt.” Na een sterke seizoenstart viel Cruz conditioneel terug, maar de laatste weken verdringen de scouts zich weer in de tribune : waar vind je nog zo’n getalenteerde jonge voetballer (Cruz wordt in mei 24) die bovendien einde contract en dus gratis is ?

“Wat mij betreft, is hij medisch in orde”, zegt Goossens. “Anders speel je niet alle wedstrijden en volg je niet alle trainingen. Bovendien trainen wij nogal zwaar. In het begin had hij één keer last, daarna niet meer. Als ze mij morgen om advies vragen, zeg ik : geef hem snel weer een contract. Daniel is van een ander kaliber dan wat je meestal in eerste klasse ziet. Ook bij een grote club zou hij een meerwaarde kunnen zijn. Ik zal maar stoppen met reclame te maken, zeker ?”

Germinal Beerschot zat nog niet rond de tafel met Cruz. Teammanager Eric Verhoeven zucht : “Wat moeten wij hem nog bieden als je ziet wie hem allemaal wil ? Aan dezelfde voorwaarden als dit jaar kan hij direct tekenen, maar of hij dat wil, is wat anders. Vorig jaar was dat anders, toen was er nog twijfel. Hij koos toen om in zichzelf te investeren, wij boden hem die kans : allebei zijn we er beter van geworden. Met nieuwjaar deed FC Metz een voorstel, maar dat vonden wij te laag. Daniel begreep dat en hij presteerde er nadien niet minder om. Ik vind hem een voorbeeld voor velen, iemand die respect afdwingt.”

Metz volgt Cruz al langer, zegt zijn manager Christophe Henrotay (zoon van Roger). Bastia en Straatsburg zijn eveneens geïnteresseerd. Maar ook Nederland is niet vergeten dat Cruz bij Ajax af en toe basisspeler was tot hij met een zware blessure uitviel. Cruz zelf weet dat hij van ver terugkomt : “De eerste zes maanden van deze competitie waren zwaar, nadat ik drie jaar nauwelijks aan voetballen toekwam.” Dit jaar speelde hij al meer wedstrijden dan de 23 die hij afwerkte sinds hij in januari 2003 in Antwerpen arriveerde. Hij bevestigt de interesse van Anderlecht en Genk. “Dat klopt. Maar ik sta open voor alles. Concreet heb ik vier, vijf aanbiedingen. Ik sluit geen enkele deur, maar ik zou graag niet té lang wachten om de knoop door te hakken.”

Opvallend is dat de naam Henrotay voorkomt op het lijstje van twaalf makelaars van wie de licentie voorlopig is ingetrokken. Ook Eduardo Uran, de Braziliaanse Fifamakelaar die steeds om de hoek komt kijken als er zaken gedaan worden met Zuid-Amerikaanse voetballers, mag niet optreden op Belgisch gebied. Uran is goed bekend bij GBA, waar hij destijds uitstekende relaties onderhield met Bob van Jole. Die attendeerde twee dagen nadat de kranten van Genkse belangstelling voor Cruz gewaagden die club dat ze voor Cruz bij hem moesten zijn.

(GF/JH)

‘Ook bij een grote club zou Cruz een meerwaarde kunnen zijn.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content