Oud-international Richard Witschge is niet langer voetballer.

De conclusie was hard en pijnlijk voor Richard Witschge. Een dag na zijn 35e verjaardag besliste de technisch vaardige middenvelder vorige dinsdag een punt te zetten achter zijn betaalde voetballoopbaan. Hij had geprobeerd deze zomer, na een seizoen bij het Japanse Oita Trinita – de oud-club van Lorenzo Staelens -, een nieuwe ploeg te vinden, maar kwam nergens meer aan de bak. Hij gaat nu de cursus trainer/coach 3 voor oud-professionals volgen.

Witschge begon zijn carrière in 1986 onder Johan Cruijff bij Ajax, waarbij hij vooral opviel door zijn briljante techniek. Daarna verhuisde de middenvelder samen met zijn leermeester naar het grote Barcelona, waar hij, mede doordat hij als vierde buitenlander vaak buiten de boot viel, nooit een vaste basisplaats kon veroveren in het Dream Team. Bordeaux was zijn volgende werkgever. Daar speelde hij samen met Zinédine Zidane, Christophe Dugarry en Bixente Lizarazu. Hij werd door de Fransen tijdens het seizoen 1994/95 ook nog voor een korte periode uitgeleend aan het Engelse Blackburn Rovers. In 1996 keerde Witschge terug naar zijn jeugdliefde Ajax, waar hij echter onder Co Adriaanse – met wie het langs geen kanten vlotte – op een zijspoor belandde. Ajax verhuurde hem dan maar aan het Spaanse Alavés. In 2002 keerde Witschge voor een seizoen terug naar Ajax, maar weer een jaar later verhuisde hij naar het Japanse Oita Trinita. Daar voelde hij zich niet echt gelukkig. Ook het lage voetbalniveau kon hem maar weinig bekoren.

De linksvoetige middenvelder speelde in totaal 31 interlands voor Oranje en scoorde daarbij slechts eenmaal. Tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd thuis tegen Portugal op 16 oktober 1991 maakte hij het enige doelpunt. In augustus jongstleden was Witschge – via Jan Wouters – nog op proef op bij Glasgow Rangers. Maar de Schotse club stelde geen prijs op zijn diensten, waardoor zijn leven straks een andere wending zal nemen. (FV)

In de tweede ronde van de Amstel Cup werden met De Graafschap (0-4-verlies tegen Go Ahead Eagles), FC Groningen (1-2 na verlengingen tegen NAC) en RBC (4-0 bij NEC) drie eersteklassers uitgeschakeld. De Uefa besliste de heenwedstrijd tussen Heerenveen en Maccabi Petach Tikva af te gelasten. De uitslag van de terugwedstrijd morgen, met eventuele verlengingen en penalty’s, wordt dus allesbepalend. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Vennegoor of Hesselink (PSV), Kalou (Feyenoord) 6 goals ; 3. Kuijt (Feyenoord) ; 4. Huntelaar (Heerenveen), Smolders (RBC), 4 goals.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content