Gary Lineker op 9 maart 2022. © Belga

Gary Lineker (tijdelijk?) geweerd uit ‘Match of the Day’ na kritiek op Brits asielbeleid

Gewezen voetbalster Gary Lineker presenteert niet langer het voetbalprogramma Match of the Day tot er een akkoord is bereikt over zijn gebruik van sociale media. Dat maakte de BBC bekend. Zaterdag zal het programma zonder presentator en experts uitgezonden worden.

De Engelse voetbalpresentator bekritiseerde recent op Twitter het nieuwe asielbeleid van de Britse regering en trok de vergelijking met het Duitsland uit de jaren 30. ‘Zijn recente activiteit op sociale media is een schending van onze richtlijnen’, aldus de BBC.

‘Als het gaat om het leiden van onze voetbal- en sportverslaggeving is Gary ongeëvenaard’, zo klinkt het in de BBC-mededeling. ‘We hebben nooit gezegd dat Gary geen mening mag hebben over zaken die voor hem van belang zijn.’ Lineker moet zich volgens de BBC echter niet inlaten met ‘partijpolitieke kwesties of politieke controverses’.

Dinsdag presenteerde de Britse minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman het nieuwe wetsontwerp waarmee de Britse regering illegale migratie wil aanpakken. Met de Illegal Migration Bill wil Londen het gemakkelijker maken om illegale migranten die per boot aankomen op de Britse eilanden vast te houden en te deporteren. Ze kunnen dus geen asiel aanvragen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Op Twitter omschreef Lineker het nieuwe asielbeleid als een ‘onmetelijk wreed beleid gericht op de meest kwetsbare mensen in een taal die niet verschilt van die van Duitsland in de jaren 1930’. 

Lineker is sinds 1999 de presentator van Match of the Day. De voormalige spits van Leicester, Everton, Barcelona en Tottenham pleitte in het verleden al meermaals voor betere rechten en bescherming voor vluchtelingen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Een aantal van de studio-experts hadden uit solidariteit met Lineker aangekondigd zaterdag niet te zullen verschijnen.

‘We begrijpen hun houding’, aldus de BBC, ‘en hebben beslist dat het programma zal focussen op voetbalactie zonder studiopresentatie en -experts’.

Partner Content