Zeven wedstrijden gespeeld, zeven gewonnen, en amper één tegengoal: nooit eerder schoot AS Roma op die manier uit de startblokken. Samen met Olympiacos heeft de Italiaanse eersteklasser op dit moment de minst gepasseerde verdediging van Europa (één tegengoal). In Italië maakte geen enkel team meer goals.

Een van de uitblinkers van het team heeft een Belgisch verleden. Kouassi Gervais Yao Gervinho voetbalde van 2005 tot 2007 bij SK Beveren, verhuisde nadien naar Le Mans en belandde in 2010 bij Lille OSC, waar Rudi Garcia toen trainer was. De afgelopen twee jaar werd Gervais bij Arsenal vooral uitgefloten, maar Garcia herinnerde zich de dribbelvaardige spits met wie hij Frans kampioen was geworden en kreeg van de Amerikaanse eigenaar van AS Roma zijn zin. 8 miljoen dokte de Romeinse club neer voor de Ivoriaan, die voor vier jaar tekende en 2,7 miljoen per jaar verdient.

Op basis van de salarislast van de spelers moet AS Roma dit jaar vierde worden, na Juventus, Milan en Inter, die nog meer betalen aan spelerssalarissen. Wel heeft AS Roma de best betaalde speler uit de Serie A: centrale middenvelder Daniele De Rossi verdient 6,5 miljoen per jaar. Dat is bijna het dubbele van wat zijn kapitein Francesco Totti, die andere geboren en getogen Romein, opstrijkt via zijn nieuw contract. Tottivierde vorige week nog zijn 37e verjaardag en is bezig aan zijn 20e opeenvolgende seizoen in de Serie A, maar sporen van slijtage toonde de kapitein niet. Eén keer won Totti de hoofdprijs, in 2000/01. Het was slechts de derde titel in de lange geschiedenis van de Romeinse volksclub.

Titelambities voor dit jaar waren er niet. Vorig jaar werd AS Roma zesde, het speelt dit jaar zelfs niet Europees. Een jaar eerder eindigde het als zevende. Het zijn geen indrukwekkende cijfers sinds de club op 16 april 2011 als eerste Italiaanse eersteklasser overgenomen werd door een Amerikaanse groep.

Op de transfermarkt werd wél flink geïnvesteerd, al verkocht AS Roma ook voor liefst 90 miljoen euro. Voor 60 miljoen kreeg Garcia een half nieuw elftal, met middenvelders Kevin Strootman (PSV), Adem Ljajic (Fiorentina), verdediger Mehdi Benatia (Udinese) en Gervinho (Arsenal). Daarnaast kwam met de Braziliaanse verdediger Maicon (ex-Inter, weggehaald bij Chelsea) en doelman Morgan De Sanctis (Napoli) een stuk ervaring bijna gratis.

Maar de grootste verdienste gaat naar de trainer en niet alleen omdat Rudi Garcia (49, ex-Lille) al snel vloeiend Italiaans sprak. De Franse coach slaagde er sinds zijn komst op 26 mei in een misnoegd team om te vormen tot een spelersgroep waar de spelvreugde van afstraalt. “Wat me het meest pleziert, is de vreugde van mijn spelers wanneer we een goal maken”, zegt hij. “Deze kern lijkt meer op een groot gezin dan op een voetbalclub.” Dit is het AS Roma van de trainer, zegt verdediger Mehdi Benatia. “Hij wil een stevige verdediging, maar altijd met mooi voetbal.” De blijken van lof neemt Garcia zelf voor wat ze zijn: “Mooi, die complimenten, maar ik krijg ze liever op het einde van het seizoen.” Opmerkelijk is dat AS Roma, voor het Garcia onder contract legde, eerst bij Fabio Capello informeerde (die al eens eerder AS Roma trainde), maar die was niet vrij. Capello beval zijn ex-speler De Rossi aan bij Manchester Uniteds David Moyes,maar De Rossi verkoos net als zijn teamgenoot Totti in zijn geboortestad te blijven en AS Roma wees het bod van 12 miljoen euro van de hand. Voorlopig is dat geen slechte keuze gebleken. ?

DOOR GEERT FOUTRÉ

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content