Na Beveren en Donetsk kon Club Brugge zich tegen (een zwak) AA Gent eindelijk doorzetten.

Twee dagen na de wedstrijd tegen Donetsk hadden ze bij Club Brugge gewoon wat los gelopen. “Het lichaam weer in orde brengen, even de bal vergeten”, zegt Chris Van Puyvelde. Kreunend in een spagaat van 4,5 miljoen euro tussen de Champions League en de Uefacup als Club zich na de 4-1-nederlaag bevond.

Nog maar pas was het gelijkspel tegen Beveren, op de openingsspeeldag van de competitie, weggeëbd of het debacle tegen Donetsk kwam eraan. “Bepaalde momenten zijn cruciaal in een wedstrijd en die hebben we, zonder goed te spelen, niet gepakt. Tegen Beveren waren we niet in ons normale ritme én krijgen we direct een doelpunt tegen door individuele tactische fouten. Tegen Donetsk zijn we niet te snel op zoek gegaan naar het tweede doelpunt : we hadden ze gewoon vast op dat moment, we creëerden de kansen, maar we maakten de cruciale momenten niet af.

“Als je dat voelt, moet je de boel gesloten kunnen houden, maar dan krijg je die stomme goal tegen. Nochtans hebben we aan de rust bijgesteld : iets compacter gaan spelen, iets hoger pressen en proberen hun middenveld uit balans te brengen, wat lukte, maar dan krijgen we een doelpunt tegen en beginnen we fouten te maken tegen onze manier van spelen. Bedoeling was met Verheyen in een vrije rol te spelen, maar de backs kwamen zodanig veel op dat Rune Lange bijna constant op rechts werd gedrukt en Rune was duidelijk niet in zijn dag. Daarom hebben we onmiddellijk omgeschakeld met Gert op rechts en hebben we Victor moeten inbrengen.

“De omschakelingen na de rust waren lonend : plots kwamen we in het spel. Maar dan zijn er die bewuste momenten die je moet pakken. Zeker tegen ploegen als Donetsk. Ze zijn er nog niet, maar áls ze naar de Champions League gaan, zullen ze er geregeld punten pakken. Als je ziet hoe die ploeg en die stad veranderd zijn in vergelijking met twee jaar geleden : toen had Dany Verlinden zijn training niet uitgedaan, tegen de kakkerlakken. Nu lagen we in een paleis ( lacht).”

Bij gebrek aan Olivier De Cock, die revalideert van een dubbele enkel- operatie, deed Club het rechts achterin met Kevin Roelandts tegen Beveren en David Rozehnal tegen Donetsk. Birger Maertens, ongelukkig tegen Plovdiv, ten spijt. Net als Hans Cornelis. “Tegen Torhout in de voorbereiding werd Hans er zelfs gewoon uit gelopen, niet normaal, maar nu zie je er een stijgende lijn in. Soms luistert een speler, zoals Nastja Ceh toegaf over vorig seizoen, niet genoeg naar zijn lichaam.

Bovendien diende tegen Beveren op links ook de geblesseerde Peter Van der Heyden vervangen te worden door Ivan Gvozdenovic en centraal Marek Spilar door Rozehnal. Club heeft een bank om u tegen te zeggen maar het geschuif maakte integendeel de Brugse verdediging, zeker Europees, lek als een mandje. “In Donetsk is er bewust gekozen voor de snelheid van Timmy Simons achteraan en dat is, vind ik, goed uitgedraaid. Maar als Timmy op volle snelheid is en hij moet nóg versnellen om die Marica tegen te houden, dan bewijst dat dat het een hele snelle is. Op dat tweede tegendoelpunt kan je zijn wedstrijd niet afrekenen. Er is een niveauverschil tussen Brugge en Donetsk, maar met een goed Brugge moet je dat wel op een of twee wedstrijden kunnen overbruggen. We moeten de fouten durven zien, maar we moeten ze ook niet overroepen. De wedstrijd tegen Gent zullen we op z’n Brugs aanpakken : als een getergd dier, met het publiek achter ons”, wist van Puyvelde vooraf.

Blessures, manke verdediging, weinig balvastheid, niet leren uit de fouten van het verleden, wissels die geen kentering brengen, het waren er niet weinig, de kritieken die Trond Sollied moest horen opborrelen.

Zondagavond tegen AA Gent evenwel veegde Club Brugge de vloer aan met een offensief onmondige tegenstander : Nordin Jbari stond alleen voorin en met Hamad Ndikumana (rechtsmidden) en Matthieu Verschuere (achter de spits) moest Georges Leekens defensieve spelers uitspelen op offensieve posities. Zeker toen Gent na negentien minuten al de geblesseerde Sandy Martens verloor en hem verving door Madjid Adjaoud.

Chris Van Puyvelde : “Daardoor kon er telkens een van onze twee centrale verdedigers uitkomen en voor een man- meersituatie zorgen, terwijl ook de flanken goed werden benut. Dan zie je het échte Club Brugge. Centraal achterin speelden we heel sterk en bij Marek ( Spilar, nvdr) weet je dat er in de duels nog altijd een stukste vlees bij is. ( grijnst). Je voelde het op voorhand in de groep leven en het evenwicht in de ploeg zat weer goed. Soms hadden we iets te weinig présence in de zestien maar de eerste goal maakte veel mogelijk. De spelers die Europees niet gereisd hadden, stonden er.”

Hans Cornelis met name, die als zoveelste rechtsachter in de ploeg kwam, twee keer een voet in een doelpunt had en in de 90e minuut zelf scoorde. Terwijl de anderen naar Donetsk afreisden, trainde hij met de beloften onder Cedomir Janevski. Van Puyvelde : “Dit kan de zaken zeer snel oplossen. Hans kende een moeilijke voorbereiding maar hij heeft die hiermee uitgewist.” Of daarmee de depanneur voor De Cock definitief gevonden is, was de vraag. “Depanneur ! ? Mochten alle garagisten zo depanneren, ze zouden niet veel werk meer hebben”, luidt het antwoord van Van Puyvelde.

Was het achterin Cornelis die zijn rentree maakte, voorin kreeg Victor nog eens een kans ten koste van Lange. Bengt Saeternes, ingevallen voor Bosko Balaban, demonstreerde in de 81e minuut, door alleen voor de doelman af te leggen in de voeten van een tegenstander, nog eens waar het hem onder andere aan ontbreekt : vertrouwen. Victor daarentegen scoorde de 4-0. “In de voorbereiding toonde Victor niet altijd wat hij kon”, verklaart Van Puyvelde. “Soms was hij te egoïstisch, dat mag ook in zekere zin, maar hij is op zijn best als hij in beweging is, niet als hij te statisch speelt.”

Club rekent nu op een goed resultaat in Oostende en hoopt op een vroeg doelpunt tegen Donetsk. “Deze zege is wat dat betreft niet alleen goed voor het vertrouwen, maar er werd ook goed gevoetbald. Dát is de waarde van deze overwinning : dat we vijf keer ge- scoord hebben, geen enkel doelpunt tegen kregen en de cruciale momenten nu wél benutten. Momenten die op Europees niveau – ik had het er voor de wedstrijd met Georges Leekens nog over – worden afgestraft.”

Brugge trok zich op aan Gent, waar het met een 0 op 6 en een blessure van Sandy Martens (gescheurde achillespees en zes maanden onbeschikbaarheid) Georges Leekens was die zondagavond hunkerde naar een goeie garagist.

door Raoul De Groote

‘We pakten de cruciale momenten niet, tegen Gent wel.’ (Chris Van Puyvelde)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content