Germinal Beerschot zal niet op eigen houtje een voetbaltempel bouwen. Dat zegt sterke man Jos Verhaegen: “Een club kan het vandaag de dag niet alleen.”

Eind vorig jaar lekte uit dat ene Patrick Vanoppen zich wou inkopen bij Germinal Beerschot en dat hij in Antwerpen een lap grond gekocht had op de Investeringszone Petroleum-Zuid (IPZ), een locatie waar het nieuwe stadion mogelijk zou komen. De projectontwikkelaar uit Herent plande er een voetbalcomplex en zei dat hij daarvoor geen geld van de stad nodig had.

“U mag niet denken dat de club een alternatief project heeft”, zegt Robert Restiau nu, net als Verhaegen. Restiau is bestuurder op het Kiel en volgt het dossier mee op. “Het is niet onze bedoeling om te bouwen zonder de stad.”

Intussen blijkt ook dat Vanoppen nog altijd geen aandelen heeft bij de club. Maanden geleden al onderhandelde hij met Roderick en Lisa Duchâtelet over hun pakket, maar een transactie was er nog niet. Roderick Duchâtelet bevestigt dat.

“Maar Vanoppen zit wel in ons bestuur”, zegt Verhaegen. Dat is nog niet bekrachtigd, hij is waarnemend lid.

Verhaegen ontkent dat de relatie tussen de club en Vanoppen in een negatieve sfeer zit.

Al geruime tijd onderhoudt Verhaegen contacten met de projectontwikkelaar, die inmiddels ook met Oud-Heverlee Leuven praatte over de stadionplannen daar. “We kennen Vanoppen al jaren”, aldus Verhaegen . “Hij bracht indertijd de site op Linkeroever naar voren.”

Volgens Restiau ligt het stuk van Vanoppen op IPZ net naast de grond waar de overheid het stadion wil zetten. Een andere goede bron spreekt van overlapping. Hoe dan ook zit zijn eigendom in de weg van de overheid (voor het stadion zelf of voor randinfrastructuur). In welke mate, dat is niet duidelijk. De lap lijkt een drukkingsmiddel in de onderhandelingen met de stad. “Het is een gegeven”, aldus Restiau. “Maar u mag niet zeggen dat die grond van ons is, hij is van Vanoppen. Een delicaat samenspel van een aantal elementen.”

De stad wil dat Germinal Beerschot én Antwerp in het nieuwe stadion spelen. Bij Germinal Beerschot willen ze de tempel voor zich alleen. “Een formeel uitgangspunt”, aldus Restiau. “Zo’n stadion is enkel zinvol met het oog op topvoetbal; één topclub dus, geen twee modale clubs die elkaar tot de middelmatigheid veroordelen ( doelt op de exploitatie, nvdr).” Verhaegen: “Een stadion voor jou alleen hebben, dat is altijd het beste. Maar soms moet je uit minder goede zaken het minst slechte kiezen.”

KRISTOF DE RYCK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content