Begin februari 2006 gaf Newcastle Graeme Souness de bons. Die had als vanouds in zijn anderhalf jaar bewind vooral gekocht en verkocht, maar er sportief niks van gebakken. De ploeg, die het seizoen voordien nog een kleine winst had gemaakt, stevende onder Souness recht af op het failliet, vooral bij gebrek aan extra Europese inkomsten. De onlangs gepubliceerde jaarcijfers gaven de directie gelijk, want Newcastle liet voor vorig seizoen een tekort van 18 miljoen euro noteren, grotendeels te wijten aan buitensporige transferuitgaven. Zo werd voor Michael Owen alleen al ruim 25 miljoen euro betaald. Aan Glenn Roeder, een oud-aanvoerder van de club en directeur van de jeugd, werd gevraagd om de schade te beperken in wat plots heette een overgangsseizoen te zijn. Roeder deed dat met verve : hij parkeerde de club op een zevende plaats, goed voor UEFA Cupvoetbal. Zijn interimschap kreeg meteen een definitieve status.

Maar zie, drie maanden in het nieuwe seizoen ligt ook Roeder bij de fans onder vuur. Omwille van een gebrek aan resultaten. Newcastle won niet meer in de competitie sinds 17 september. Europees was er wel succes, met winst onlangs bij Palermo (0-1). Ook in de Engelse Ligabeker gaat het goed, want Newcastle zit daar in de kwartfinales. Alleen in de Premier League wil het maar niet lukken, ondanks nieuwe investeringen. Vorige zomer werd onder meer voor 7,5 miljoen euro Damian Duff weggeplukt bij Chelsea. Die stelt voorlopig teleur : hij scoorde nog maar een keer.

Het moet gezegd, er zijn wat verzachtende omstandigheden. Op dit moment heeft de (brede) kern een grote blessurelast. Kieron Dyer, op papier één van de pijlers van het team, is terug. Maar zaterdag was het nog maar de tweede keer dat de Engelse international in deze competitie aantrad. De terugkeer van Owen, geblesseerd op het WK, is voor na de jaarwisseling. Shola Ameobi, een andere spits, speelt maar sukkelt met de heup en zal, als een operatie nodig is, ook out zijn tot mei. Dat ze de gepensioneerde Alan Shearer zouden missen, was zeker. Maar als ook hun vervangers out zijn, wordt scoren heel moeilijk. Voeg daarbij een reeks defensieve blunders – Newcastle heeft voor velen de slechtste verdediging van alle eersteklassers – én problemen met doelman ShayGiven (vorig seizoen de beste man van de club, maar nu sinds 17 september out na een botsing met een speler van West Ham) en je krijgt dit soort toestanden.

Vandaag/woensdag speelt de nationale ploeg vriendschappelijk in Amsterdam tegen Nederland. Bondscoach Steve Mc Claren riep maar liefst 28 spelers op. De nieuwelingen zijn : MicahRichards (18, verdediger, Manchester City), Michael Dawson (verdediger, Tottenham) en BenFoster (doelman, Watford). In vergelijking met de vorige interland viel alleen Kieran Richardson (Man. United) uit de boot. Hij werd teruggezet naar de beloften.

Paul Scholes en Sir Alex Ferguson werden gekozen tot speler en manager van de maand oktober. United won daarin al zijn competitiewedstrijden. Voor Ferguson is het de achttiende keer dat hij die prijs ontvangt. Eerder dit seizoen kreeg hij die al voor de maand augustus. Ferguson nam vorige week Keith Hackett zwaar op de korrel. De baas van de Engelse scheidsrechters was JoséMourinho gaan opzoeken na diens kritiek aan het adres van Graham Poll. Ferguson vond zoiets ongepast. Poll wordt genoemd als scheidsrechter voor het duel tussen Man. United en Chelsea over drie weken.

Ligabekerhouder Manchester United, nochtans op volle sterkte, ging eruit in de vierde ronde bij Southend. Loting kwartfinales (op 19 en 20 december) : Liverpool- Arsenal, Tottenham-Southend, Newcastle-Chelsea en Charlton-Wycombe.

Martin Laursen, de 29-jarige Deense verdediger van Aston Villa, is drie maanden out met een knieletsel. Laursen kwam in 2004 van AC Milan naar Birmingham, maar speelde tot dusver slechts een handvol wedstrijden vanwege te veel problemen aan het kniegewricht.

PTK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content