Geboren op 12 mei 1979.

Samenwonend met Géraldine, vader van zoon Gano (3).

In hoeverre beroerde de toestand in VW Vorst jouw gemoed tijdens de eindejaarsdagen ?

“Toch wel fel. We spreken over drama’s, zeker voor de ouderen. Het is nooit leuk om van de ene op de andere dag zonder werk en inkomen te vallen. Er moet brood op de plank komen, hé. Als je een beetje mens bent, leef je sterk mee. Heel wat vrienden van mij werken ook in een autofabriek. In Gent, bij Volvo. Weet je, het kan iedereen overkomen. Vooral dat schrikt af.”

Welk compliment krijg je wel eens van je vriendin ?

“Ze vindt het wijs dat ik probeer een goede vader te zijn. Ze is ook wel fier dat ik mijn leven, door haar, volledig veranderde. In de positieve zin, waardoor ik via het voetbal iets kan bereiken. Ik leerde mijn verantwoordelijkheid op te nemen. Eigenlijk ben ik een goede entertainer, want ik kan ervoor zorgen dat hij lacht en plezier heeft. Prachtig.”

Van welke slechte gewoonte probeer je al een tijdje af te raken ?

“Ik ben nogal snel zenuwachtig in het verkeer, reageer vaak opgejaagd. Rustiger blijven is de boodschap die me constant wordt ingepompt door mijn medepassagiers.”

Stel : je staat aan de stoplichten te wachten. Er komt een verlaagde Seat Ibiza met verdonkerde ruiten en een vossenstaartje aan de achteruitkijkspiegel irritant dicht aan je achterbumper plakken. Overvalt je dan wel eens de neiging om de chauffeur te laten schrikken en plots op je rem te gaan staan ?

“Vroeger had ik dat zeker gedaan. Of zou ik eens autoracer gespeeld hebben, eens een krachtmeting gehouden hebben om te zien wie het snelst optrekt. Nu maak ik me daar niet langer druk over.”

Zijn musea per definitie doodsaai ?

“Voor mij persoonlijk wel, zeker van schilderijen, kunst. Geef mij dan maar een dierentuin, de kermis of de kerstmarkt in Maastricht. Daar raak ik wel nog van onder de indruk.”

Wat is het eerste dat in je opkomt als je aan Freya Van den Bossche denkt ?

“Minister van ( lacht en twijfelt wat) … Begroting. Klopt het ? Schitterend ( grijnst). Het is een Gentse, hé. Politiek interesseert me eigenlijk niks. Als ik moet stemmen, ga ik af op mijn intuïtie.”

Wat is jouw levensmotto ?

“Geniet van alles wat je doet. En maak vooral leute. Kijk niet te somber naar alles, onthoud en koester de goede momenten.”

Welke sport noem je echt dwaas ?

“Curling bijvoorbeeld, daar kan ik niet lang naar kijken. Maar ik heb respect voor de mensen die dat graag doen. Het is een passie zoals een ander.”

Als je Michel Preud’homme mag vergelijken met een dier, aan welk dier denk je dan spontaan ?

“Een uil, maar niet in de slechte zin van het woord. Door zijn rust, intelligentie en waakzaamheid. Hij ziet alles, werkt en denkt heel professioneel.”

Begroet je in Luik de collega’s met de hand of geef je een kus op de wang ?

“Tja, dat laatste is hier de gewoonte bij de Walen. Ik heb geen moeite om dat te doen. Zelfs bij mijn beste vrienden in Gent was dat de gewoonte. Maar bij alle anderen – Portugezen, Kroaten of Afrikanen – blijft het een simpele shake hands.”

Je hebt een kortgeschoren kopje. Waar is de stoere look met de lange haren naartoe ?

“Oei, oei. Dat dateert van toen ik achttien, negentien was. Al lang geleden dus ( lacht). Ik verloor mijn wilde haren. Het wordt ook wat dunner, waardoor ik voor de gemakkelijkheidsoplossing kies. Verder vind ik dat kort haar beter bij me past. Anders zou het wat té ruig zijn.”

Waarom al die tatoeages ?

“Omdat ik het mooi vind, maar ook omdat ze een speciale betekenis hebben. Ik heb er nu zes staan, allemaal dicht bij mekaar. Slechts één mag je wat versiering noemen. Voor mijn vriendin volstaat het, ik zou er graag nog eentje aan toevoegen.”

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content