Aanvoerder Steve Dugardein leerde in Spa de nieuwelingen kennen. Zijn eerste oordeel :

Patrice Luzi (25) : “Doelman. Groot, stevig, je ziet in hem direct de Franse school : zijn manier van aanpakken, zich verplaatsen. Hij komt van Liverpool. Sommigen zullen zeggen dat hij daar geen titularis was. Klopt volledig, maar drie jaar Liverpool is toch wat anders dan spelen bij een gewoon ploegje. De trainer kiest straks wie in doel staat, maar zowel Luzi als Martin weten nu al dat ze met een zware erfenis zitten. Francky Vanden- driessche was aanvoerder, pakte punten, stond er altijd. Anderzijds zeg ik hier tegen iedere nieuwkomer : ‘Wees niet bang, dit is een rustige club. Ideaal voor jongeren om zich op het voorplan te hijsen. ‘”

Geoffray Toyes (32) : “Verdediger. Veel ervaring en bekend in Frankrijk. Ik heb 250 wedstrijden in België gespeeld, hij in de Franse eerste klasse, aan de zijde van onder meer Zidane en Dugarry. Hij maakte de grote periode van Bordeaux en Metz mee. Dat zie je direct, hij aarzelt niet om te praten. Je voelt zijn ervaring, dat hij het voetbal kent. Technisch goed en een vriendelijke jongen. Bij La Louvière waren ze heel tevreden over hem.”

Sébastien Grimaldi (25) : “Verdediger. Ken ik op dit moment minder. Was geblesseerd in Spa en werkte niet zo vaak met ons. Komt uit tweede klasse, voetbalde bij Angers. Fysiek moest hij nog wat bijwerken. Hij is kalm aan de bal. Een rustige jongen ook, iemand die niet zoveel praat.”

David Grondin (25) : “Middenvelder. Goeie linker. Was nog even in Beveren en werd op een gegeven moment toch gekocht door Arsenal. Komt uit de opleiding van Saint-Etienne, ook dat wil wat zeggen. Als Arsène Wenger wat in je ziet, heb je iets in je mars. Laat ons eerlijk zijn : voor al die Fransen geldt hetzelfde, ze hopen dat België voor hen een springplank is. We moeten niet naïef zijn, een Fransman wil in eerste instantie in zijn land slagen. Maar lukt dat om een of andere reden niet, dan is België een mooie kans. In een ander voetbal, iets meer fysiek. Financieel is het minder interessant, maar de werkomstandigheden zijn dan weer wél goed.”

Kevin Hatchi (23) : “Verdediger. Die maakt indruk. Komt van Grenoble, fysiek een beest. Rechtsvoetig, rechterflank. Heel goeie fysieke conditie, niet bang, goeie mentaliteit. Hij moet alleen nog iets sneller de bal leren afgeven. Maar hij heeft de toekomst, hij kan een revelatie worden.”

Ivica Zuljevic (25) : “Spits. Vriendelijke jongen. Komt uit een klein ploegje, is wat moe, ongetwijfeld omdat de voorbereiding hier zwaarder was. Hij spreekt geen Frans, de communicatie loopt nog wat moeilijk met hem. Daarom nog wat timide. Hij is niet iemand die direct klaar is om Marcin Zewlakow te vervangen mocht die vertrekken, maar misschien wordt het wat in de toekomst.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content