RANKING: 16/6 (FIFA/UEFA) EINDIGDE ALS EERSTE IN GROEP D

PROGRAMMA

11/6 – 18 UUR

FRANKRIJK – ENGELAND (DONETSK)

15/6 – 18 UUR

OEKRAÏNE – FRANKRIJK (DONETSK)

19/6 – 20 . 45 UUR

ZWEDEN – FRANKRIJK (KIEV)

INFO

Oppervlakte: 551.500 km2

Aantal inwoners: 62,2 miljoen

Hoofdstad: Parijs

Website voetbalbond: www.fff.fr

Legendes: Just Fontaine, Michel Platini, Jean-Pierre Papin,

Zinédine Zidane

WEETJES

Laurent Blanc is 19 wedstrijden (kwalificatie- en oefenmatchen) ongeslagen. Vriendschappelijke wedstrijden tegen onder meer Brazilië, Duitsland en Engeland werden onder zijn hoede winnend afgesloten.

Volgens economen zou EK-winst voor Frankrijk het beste nieuws zijn voor de Europese economie. Van alle kernlanden in de eurozone zitten de Fransen in de slechtste papieren. Een voetbaltitel zou de inwoners meer vertrouwen kunnen geven. De economen staan overigens niet te juichen bij een overwinning van Engeland, Denemarken of Zweden. Die landen zijn niet mee in de euro gestapt en zouden met EK-winst de reputatie van onze zieke munt nog meer schaden.

TEAMANALYSE

Frankrijk is op dit EK in de eerste plaats op zoek naar eerherstel na de blamage van twee jaar geleden op de wereldbeker in Zuid-Afrika. De malaise begon toen rebel Nicolas Anelka nog voor de uitschakeling op het vliegtuig werd gezet na een belediging aan het adres van coach Raymond Domenech. Uit solidariteit met de weggestuurde aanvaller volgde een heuse spelersopstand en een algemene boycot van de training. Het land stond in rep en roer en Les Bleus verlieten het toernooi met één schamel puntje uit drie wedstrijden.

Na het WK stuurde de Franse bond Domenech de laan uit met een ontslagvergoeding van één miljoen euro, een som die pas na meer dan een jaar onderhandelen overeengekomen werd. Laurent Blanc (47) nam het roer over en kreeg als opdracht opnieuw discipline in de ploeg te brengen. De ex-verdediger, die deel uitmaakte van de gouden lichting die in 1998 wereldkampioen en twee jaar later Europees kampioen werd, koos resoluut voor verjonging. Spelers als Hugo Lloris, Yohan Cabaye en Marvin Martin tippen misschien niet aan het internationale niveau van de vorige generatie, talentrijk zijn ze zonder meer.

De mentaliteitswijziging die Blanc in de groep sleepte, heeft Frankrijk door een bij momenten moeilijke kwalificatiecampagne geloodst. Na het verlies in de openingsmatch tegen Wit-Rusland kwam de ex-trainer van Bordeaux meteen onder druk te staan, maar na vier opeenvolgende overwinningen ging de storm snel liggen. Op de laatste speeldag hadden de Fransen aan een punt tegen Bosnië-Herzegovina genoeg om zich van deelname aan het EK te verzekeren. Edin Dzeko bracht zijn land op een 1-0-voorsprong en veroordeelde Frankrijk virtueel naar de barrages. Maar met een penaltydoelpunt stelde Samir Nasri de groepswinst alsnog veilig.

Groep D is lang niet de zwaarste poule van het toernooi, wat de Fransen doet dromen van een plaats in de kwartfinale. De moeilijkste tegenstander in de poule, Engeland, wacht meteen in de openingswedstrijd. Frankrijk is een outsider voor toernooiwinst, al lijkt een derde Europese titel na 1984 en 2000 te vroeg te komen.

PLUS

Met Karim Benzema (Real Madrid), Franck Ribéry (Bayern München) en Samir Nasri (Manchester City) kunnen de Fransen op een aan- valstrio van Europese klasse rekenen. Bovendien heeft Blanc met de Franse topschutter Olivier Giroud van landskampioen Montpellier een extra wapen achter de hand.

MIN

Zowel op het EK in 2008 als op het WK in 2010 eindigde Frankrijk troosteloos als laatste in zijn groep. Het is koffiedik kijken in hoeverre Frankrijk sinds de metamorfose onder Blanc klaar is om opnieuw een resultaat neer te zetten op een groot toernooi.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content