Bruno Govers

‘Er wachten ons gouden tijden’

Op 27 juni begint François De Keers-maecker aan zijn tweede mandaat aan het hoofd van de Belgische voetbalbond. De bondspreses over verleden en toekomst.

Wat is voor u de sportieve balans na drie jaar voorzitterschap?

François De Keersmaecker: “Paradoxaal genoeg is het Belgische voetbal nog nooit zo populair geweest als vandaag. Kijk maar naar de abonnementenverkoop van de eersteklasseclubs. Op het sportieve vlak hebben onze clubs het de afgelopen drie jaar niet slecht gedaan. Ook op Europees niveau zijn er een paar uitschieters geweest, zoals de wedstrijden van Standard tegen Liverpool en Everton. Spijtig genoeg zijn de Rode Duivels niet mee geëvo-lueerd. De twee wedstrijden tegen Bosnië hebben alles verpest.”

En ze hebben het vertrek van René Vandereycken bespoedigd. U was nochtans een fervent aanhanger van Van-dereycken.

“Ik was ervan overtuigd dat hij tijdens zijn tweede mandaat de vruchten zou plukken van zijn eerdere werk. Hij heeft toch de verdienste gehad om enkele bij ons weinig bekende jongeren te lanceren, zoals Thomas Vermaelen en Jan Vertonghen. Hij heeft ook Eden Hazard in de eerste ploeg geïntroduceerd. Tel daarbij nog de prestaties van Vincent Kompany bij Manchester City en van Marouane Fellaini bij Everton, en ik denk dat ons gouden tijden wachten. Ik vind dat Vandereycken het verdiend zou hebben om meer van zijn werk te kunnen genieten.”

Bent u wel hard genoeg geweest voor hem? Hij kon zich alles veroorloven. Afgezien van de persconferenties, gaf hij gewoonweg geen interviews. En u liet begaan.

“Met zijn ervaring van meer dan dertig jaar in de voetbalwereld ging ik ervan uit dat hij beter wist wat hij al dan niet moest doen. Het was trouwens moeilijk om hem op andere gedachten te brengen. Als we hem iets zegden, luisterde hij wel, maar uiteindelijk deed hij wat hij zelf dacht dat goed was.”

Vanaf welk moment heeft hij bij u krediet verloren?

“Op den duur had ik genoeg van zijn uitleg. Sorry, maar ik begrijp niet welke voldoening je kan halen uit een 1-4-nederlaag tegen Marokko. En ik vraag me af of die verklaringen hem uiteindelijk niet zuur opgebroken zijn. Als een jonge speler hoort dat het uiteindelijk allemaal zo slecht niet was, zal hij zichzelf niet in vraag stellen. Wat soms ontbrak bij de Rode Duivels, was precies dat vermogen om grenzen te verleggen. Ik denk dat Van-dereycken daarvoor niet genoeg boven de spelersgroep stond. Dick Advocaat is anders: hij spaart niets of niemand.”

Advocaat is wel een dure vogel. Men spreekt van een salaris van 600.000 euro per jaar. Maar volgens u moet men durven investeren in tijden van crisis.

“Dat klopt. Ik ben ook de eerste geweest om te zeggen dat we een man met kwaliteiten moesten hebben. En aan kwaliteit hangt nu eenmaal een prijskaartje. Als Advocaat erin slaagt ons te plaatsen voor het EK 2012, zal hij trouwens een flink deel van zijn loon terugbetaald hebben. De inkomsten die deelname aan zo’n toernooi genereert, zijn niet te onderschatten.” S

BRUNO GOVERS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content