Atlético Madrid dankt zijn halvefinaleplaats in de Copa del Rey vooral aan doelman Leo Franco.

Atlético Madrid wist zich als laatste te plaatsen voor de halve finales van de Copa del Rey. Vorige woensdag klopte de ploeg Numancia met 1-0 nadat ze in de heenwedstrijd 0-0 gelijk hadden gespeeld. Eens te meer slaagde doelman LeoFranco erin de nul te houden. De 27-jarige Argentijnse keeper staat sinds vorige zomer onder de lat bij Atlético, nadat hij eerst zes seizoenen aan de slag was bij Mallorca. Hij werd ook al een aantal keer opgeroepen voor de Argentijnse nationale ploeg, maar speelde tot nu toe slechts één wedstrijd : het met 1-2 gewonnen duel tegen Japan op 18 augustus 2004.

Franco werd geboren in San Nicolas, een historische stad op 250 kilometer van Buenos Aires. “Toen ik 16 was, trok ik naar de hoofdstad en tekende ik bij Independiente”, vertelt hij. “Ik was niet eenzaam, want mijn broer studeerde rechten in Buenos Aires en mijn vader kwam er regelmatig voor zijn werk. Ik heb nog geprobeerd om het voetbal te combineren met studies voor industrieel ingenieur, maar dat bleek te zwaar. Ik heb in Mallorca trouwens nog een nieuwe poging ondernomen om te studeren, maar ik moest vaststellen dat diegenen die tegelijk voetballen en een diploma hoger onderwijs halen, toch wel grote uitzonderingen zijn.”

Franco stamt uit een sportieve familie : zijn broer en vader speelden basket op professioneel niveau. “Vandaar allicht dat ik ook handig ben met mijn handen”, zegt Franco. “Maar omdat ik een beetje rebels ben, wilde ik voetballen. Op mijn achttiende werd ik door JoséPekerman opgeroepen voor het WK voor min-20-jarigen in Maleisië. Toen we de wereldtitel binnenhaalden, greep ik mijn kans om naar Spanje te vertrekken. Mallorca was een heel goede leerschool en nu probeer ik bij Atlético mee te dingen naar de prijzen. De Spaanse beker zou alvast niet misstaan.” (DDV)

Lottrekking halve finales Copa del Rey : Betis-Bilbao en Osasuna-Atlético. Heenwedstrijden op 20 april, terugwedstrijden op 11 mei. Real Madrid is volgens een studie van Deloitte het tweede rijkste voetbalteam ter wereld. De winst van 236 miljoen euro ligt iets lager dan die van de absolute topper Manchester United (259 miljoen), maar iets hoger dan die van AC Milan (222 miljoen). Het Bernabeustadion wordt binnenkort uitgerust met roltrappen in de vier toegangstorens en in de Pater Damiaanzone. Dat moet het comfort voor de 50.000 toeschouwers aanzienlijk verhogen. Everton Giovanella, een Braziliaanse speler van tweedeklasser Celta Vigo, testte bij een dopingcontrole positief voor nandrolon. Hij vroeg een tegenexpertise aan. (DDV)

TOPSCHUTTERS : 1. Eto’o (Barcelona) 17 goals ; 2. Forlán (Villarreal), Oliveira (Betis) 15 goals ; 4. Nihat (Sodiedad) 13 goals ; 5. Perez (Atlético) 12 goals.

DDV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content