Elk team op het komende EK heeft wel een bad boy in zijn rangen. Maar Mario Balotelli en co hebben te duchten voorgangers. Van drankproblemen over spionage tot moord: het foutste EK-elftal aller tijden.

Freelancejournalist Joost Houtman publiceerde eind vorige week samen met zijn Nederlandse collega Jan-Cees Butter het boek ‘Het Foute Elftal’. Daarin vertelt hij de meest uiteenlopende, maar steevast intrigerende verhalen van bekende en minder bekende voetballers. Met het oog op het EK maakt Houtman voor ons een elftal met de foutste spelers aller tijden. Het enige criterium: hun land neemt straks deel aan het Europees Kampioenschap.

Keeper: Jan Tomaszewski (Polen)

Geboortedatum: 9 januari 1948

Caps: 63 (0 goals)

Joost Houtman: ” Tomaszewski is in de jaren zeventig doelman van de Poolse nationale ploeg. Hij keept fantastisch in Wembley en houdt zo Engeland van het WK ’74. Later speelt hij ook nog voor Beerschot. Vorig jaar lekte echter uit dat Tomaszewski jarenlang een spion was voor het communistisch regime. Door een echtscheiding raakt hij aan de drank, wat hem een dankbaar slachtoffer maakt voor de Poolse geheime dienst. De goalie spioneert vooral wanneer hij met het nationale elftal de wereld rondreist. Maar het blijft zeer onduidelijk welke belangrijke informatie een keeper kan vergaren. En op welke manier. Ik betwijfel alleszins of het te vergelijken valt met James Bond. Vandaag zetelt The Clown in het Poolse parlement, hij ontkent uiteraard alles.”

Verdediger: Peter Storey (Engeland)

Geboortedatum: 7 september 1945

Caps: 19 (0 goals)

Storey is een spijkerharde verdediger en verdedigt de kleuren van Arsenal in de seventies. Maar in de jaren tachtig, na zijn carrière, moet hij plots op zoek naar geld. Zijn vette salaris heeft hij er blijkbaar al volledig doorgejaagd. Storey vindt er niet beter op dan pornovideo’s te importeren, waarvoor hij een celstraf van 28 dagen krijgt. In de gevangenis leert hij bovendien de verkeerde mensen kennen, want hij schoolt zich om tot pooier. Hij wordt ook nog veroordeeld voor autodiefstal en valsmunterij. Dat laatste feit levert hem drie jaar cel op. Anno 2012 woont de Brit met z’n derde vrouw op een Franse boerderij.”

Verdediger: Oleguer (Spanje)

Geboortedatum: 2 februari 1980

Caps: 0

Oleguer debuteert in 2002 bij FC Barcelona. Hij is een stijlvolle verdediger en blijft, ondanks zijn mooie loon en heldenstatus, enorm bescheiden. De Catalaan komt steeds naar de training in een simpel Volkswagenbusje en woont samen met enkele vrienden in een studentenwoning. Maar de verdediger heeft ook een rebels kantje. In 2003 wordt hij opgepakt in Sabadell, een dorpje buiten Barcelona. Hij zit in een extreemlinks café, wanneer het tot schermutselingen komt met de politie. In het tumult verwondt hij een politieagent, waardoor de Guardia Civil hem aanklaagt voor slagen en verwondingen. Vandaag hangt Oleguer daarvoor nog steeds een celstraf boven het hoofd. Hij staat bovendien bekend als een erg nationalistisch gezinde socialist. Hij weigert iedere Spaanse selectie omdat hij zich enkel Catalaan voelt. In 2007 verdedigt hij ook nog eens een ETA-terrorist, wat opnieuw tot heel wat beroering leidt. Omdat hij steeds controverse veroorzaakt, moet Oleguer Barça verlaten. De verdediger is dan wel een speciale maar tegelijk erg intelligente man. Hij schreef zelfs een filosofisch boek. Toch hebben al die overtuigingen zijn carrière ferm afgeremd. Eind vorig seizoen hing de Catalaan, na een teleurstellende passage bij Ajax, zijn schoenen aan de haak.”

Verdediger: Tony Adams (Engeland)

Geboortedatum: 10 oktober 1966

Caps: 66 (5 goals)

Adams is de rots in de verdediging bij Arsenal in de jaren tachtig en negentig. Wanneer hij met Engeland wordt uitgeschakeld in de halve finale van het EK ’96 in eigen land, belandt hij echter op het verkeerde spoor: hij ontwikkelt een ernstig drankprobleem. Adams verklaart later dat hij tot twintig halve liters bier per dag drinkt. Hij raakt betrokken in enkele serieuze auto-ongevallen en rijdt zelfs een kind omver. Mr. Arsenal wordt opgepakt en in de combi vastgeketend aan een diehard-Tottenhamfan. Adams moet twee maanden naar de cel, het signaal om z’n leven te beteren. Hij onderhoudt zijn conditie bij het gevangenenelftal en verovert al snel opnieuw een basisplek bij The Gunners. In 2000 opent Adams een succesvolle kliniek voor topsporters met alcohol- of drugsproblemen. ( Sporting Chance Clinic, nvdr)”

Verdediger: Jantje Mulder (Nederland)

Geboortedatum: 10 december 1961

Caps: 0

“Mulder speelt niet lang op het hoogste niveau. Enkel in het seizoen ’89 en ’90 laat hij, als vaste rechtsback van Feyenoord, van zich spreken. Hij zit enkele malen in de selectie van de nationale ploeg, maar komt nooit in actie. Jantje is vooral naast het veld actief. Zoals het een voetballer betaamt, zet hij geregeld een stapje in de wereld, vaak met z’n makker Mario Been. Maar het blijft niet allemaal onschuldig: Mulder wordt beschuldigd van wedstrijdvervalsing. En in juli 1999, enkele jaren na zijn profcarrière, krijgt de verdediger te maken met een moment van zinsverbijstering. Mulder maakt op een zomeravond samen met z’n gezin en dat van zijn beste vriend Jan Baas een bootuitstapje. Iedereen is goed dronken wanneer Baas in het water belandt. Omstanders kunnen hem redden, maar Mulder slaat volledig door: ‘Wie aan mijn vriend Jan komt, raakt ook aan mij’, schreeuwt hij . Jantje slaat en schopt woedend om zich heen. Baas probeert zijn makker te kalmeren, waardoor Mulder zich tegen hem keert. Het leidt tot een worsteling met fatale gevolgen. Mulder slaat Baas tegen de grond en schopt hem drie tot vijf keer hard tegen het hoofd en lichaam. Baas overlijdt, Mulder moet zeven jaar naar de cel.”

Middenvelder: Eric Cantona (Frankrijk)

Geboortedatum: 24 mei 1966

Caps: 45 (20 goals)

Cantona groeit op in de probleemwijken van Marseille. Hij schiet als een komeet naar de top maar moet al even vlug vertrekken bij Montpellier en Auxerre omdat hij slaags raakt met ploegmaats: je krijgt immers een speler wel uit de achterbuurt, maar daarom niet de achterbuurt uit de speler. Om z’n carrière uit het slop te halen, vertrekt de flamboyante middenvelder naar Engeland. Zijn goede prestaties bij Leeds leveren hem een transfer op naar Manchester United. Daar verovert hij de harten van de fans. Toch is er een keerzijde: The King is een vat vol agressie en bijgevolg een fervente verzamelaar van rode kaarten. Tegen Crystal Palace trekt hij de aandacht naar zich toe door een fan van Crystal Palace een karatetrap te verkopen. Cantona krijgt een schorsing van negen maanden, niettemin keert hij terug op topniveau. Verrassend genoeg geeft hij er op z’n dertigste al de brui aan. Hij wordt strandvoetballer en begint te acteren. Ook nu komt de mediageile Fransman nog vaak in het nieuws. In 2010 roept hij op tot een bankrun, twee jaar later wil hij zich kandidaat stellen voor de presidentsverkiezingen. Vandaag werkt hij als technisch directeur bij New York Cosmos.”

Middenvelder: Paul Gascoigne (Engeland)

Geboortedatum: 27 mei 1967

Caps: 57 (10 goals)

Gascoigne kent een enorm moeilijke jeugd. Zijn vader is bedlegerig en zijn moeder werkt keihard om rond te komen. Gazza sleept ook een trauma met zich mee. Als 10-jarige moet hij op de kleine broer van een vriend passen. Die steekt echter onverwacht de straat over en wordt doodgereden. Wanneer Gascoigne doorbreekt als voetballer, verdient hij bakken geld. Niet vanzelfsprekend voor iemand met zo’n dramatische achtergrond. Tijdens zijn carrière krijgt hij een alcoholprobleem, hij drinkt een tijdlang vier flessen whisky per dag. Een goede vriend van hem valt tijdens een nachtje uit zelfs dood neer door alcoholintoxicatie. Gascoigne stelt z’n eigen levensstijl echter niet in vraag, niet nodig want zijn spelpeil lijkt er niet onder te lijden. Pas vanaf z’n dertigste draagt Gazza’s lichaam de gevolgen van een exuberante levensstijl. Maar dan gaat het razendsnel bergaf. De middenvelder raakt een paar keer betrokken in een auto-ongeluk en meerdere pogingen om van de fles te blijven mislukken. Hij reist af naar het EK 2000 als commentator, maar wordt dronken van het scherm gehaald. Gazza begint daarna ook coke te gebruiken. Hij eet vier maanden niet, overleeft enkel op wodka en cocaïne. Met als enig gezelschap twee speelgoedpapegaaien waar Gascoigne graag mee praat. De laatste jaren probeerde hij bovendien verschillende keren zelfmoord te plegen.”

Middenvelder: Alexandre Villaplane (Frankrijk)

Geboortedatum: 12 september 1905

Caps: 25 (0 goals)

Villaplane wordt geboren in Algerije, een Franse kolonie. Hij verhuist naar de Azurenkust en werpt zich al snel op tot dé nationale voetbalheld, de Maradona van de jaren twintig. De middenvelder groeit uit tot de draaischrijf van Les Bleus en wordt tevens hun eerste kapitein ooit op een WK. Maar als hij in 1929 naar RC Paris trekt, loopt het mis. Villaplane begint in de hoofdstad te gokken op paardenrennen en wordt later veroordeeld omdat hij voetbalwedstrijden verkocht. Hij vliegt in 1935 voor het eerst de gevangenis in omdat hij paardenraces naar z’n hand probeert te zetten. Vijf jaar later mag hij opnieuw inchecken in Hotel Prison, goudsmokkel bleek toch niet zo een goed idee. Terwijl Villaplane in de cel zit, breekt WO II uit. Maar in ruil voor vuile werkjes voor de Duitse SS, verkrijgt hij zijn vrijheid. De ex-voetballer doet de meest gruwelijke zaken: van afpersing tot Joden door het hoofd schieten. Hij krijgt de veelzeggende bijnaam SS Mohammed. In 1944 wordt hij opgeknoopt.”

Aanvaller: Paolo Di Canio (Italië)

Geboortedatum: 9 juli 1968

Caps: 0

“Als kind zit Di Canio in het stadion van Lazio al bij de extreemrechtse harde kern. Dat laat zijn sporen na: tijdens zijn carrière steekt hij zijn politieke voorkeur helemaal niet onder stoelen of banken. De Italiaanse spits aanbidt Benito Mussolini, z’n tatoeage ‘Dux’ spreekt voor zich. Bovendien viert hij goals regelmatig met een Hitlergroet, al is die rechterarm niet voor de Duitser wel voor Il Duce. En ook in het spel zelf toont Di Canio zich een vurig baasje. In zijn periode bij West Ham duwt hij de scheidsrechter omver omdat die hem rood onder de neus durft te steken. Het levert hem een schorsing van elf matchen op. Maar de extraverte aanvaller toont ook een andere, positieve zijde. In 2001 komt de Italiaan in scoringspositie maar als hij ziet dat de Evertonkeeper geblesseerd op de grond ligt, vangt hij de bal op en vraagt het spel stil te leggen. Die eerlijkheid wordt beloond met de FIFA Fair Play Award. Vandaag coacht Di Canio Swindon Town in de Engelse League Two. Daar viel hij vooral op door zijn aanvaller Leon Clarke live op tv enkele stevige tikken te geven omdat die een kans de nek omwrong.”

Aanvaller: Patrick Kluivert (Nederland)

Geboortedatum: 1 juli 1976

Caps: 79 (40 goals)

Kluivert maakt pijlsnel carrière. Op z’n 18e is de spits al onmisbaar voor Ajax. Hij wordt de jongste doelpuntenmaker ooit in een Champions Leaguefinale. Maar enkele maanden later loopt het grondig mis wanneer hij, uiteraard met overdreven snelheid, iemand doodrijdt. In dezelfde periode vertoeft Paddy eveneens veel in dancings, waardoor de publieke opinie zich stilaan tegen hem keert. De spits vertelt bovendien in zijn autobiografie dat hij meerdere keren zijn steun aanbood bij het getroffen gezin. Uiteindelijk blijken dat leugens: Kluivert stuurde amper één sms met excuses. In 1997 volgt een tweede affaire. Patje wordt samen met vier vrienden beschuldigd van groepsverkrachting. In diezelfde periode ligt z’n eigen vrouw echter in het ziekenhuis met zwangerschapsproblemen, opnieuw ongeoorloofd gedrag. Heel Nederland walgt sindsdien van Kluivert. Vandaag is hij beloftetrainer bij FC Twente.”

Aanvaller: Lars Elstrup (Denemarken)

Geboortedatum: 24 maart 1963

Caps:34 (13 goals)

Elstrup speelt een prominente rol op het EK 1992 voor de Deense nationale ploeg. Samen met zijn ploegmakkers wordt hij van het strand geplukt om enkele weken later Europa te verbazen. (Denemarken wint het EK, nvdr). Zelf maakt hij de winning goal tegen Frankrijk in de groepsfase en benut hij een strafschop in de gewonnen halve finale tegen Nederland. Maar na zijn carrière komt de aanvaller op een minder positieve manier in de aandacht. Hij treedt onder andere toe tot een heel mysterieuze, boeddhistische sekte. Niet veel later swaffelt de Deen een kind in het openbaar. Zelf zegt Elstrup dat hij ervan houdt om te choqueren.”

DOOR BART PLASSCHAERT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content