Het seizoen sleept zich naar het einde. Tussen de Masters door werden er nog twee opmerkelijke beslissingen doorgevoerd bij de ATP en de WTA. Zo zal de videohulp voor scheidsrechters vanaf volgend jaar gebruikt worden. Verrassend genoeg krijgen spelers ongelimiteerd de kans om twijfelbeslissingen te laten verifiëren. Daarnaast zal de ITF deze winter onaangekondigde dopingcontroles uitvoeren bij de topdertig bij de mannen en de vrouwen. We legden de vernieuwingen voor aan Julien Hoferlin, coach van Olivier Rochus.

Julien Hoferlin : “Ik ben volledig tegen de ongelimiteerde videohulp. Spelers zullen daar misbruik van maken. Ten eerste moet het videosysteem op alle banen komen en niet alleen op de showcourts, waar enkel de toppers ervan zullen profiteren. Ten tweede zouden de videoherhalingen enkel gebruikt mogen worden door de stoelscheidsrechter zelf, als die van oordeel is dat er een vergissing gebeurd is.”

Wat vind je van de onaangekondigde dopingcontroles ?

“Bwah, er is vorig jaar al een Tsjechische dokter onverwacht bij Olivier Rochus op bezoek geweest. Ze doen maar, ik ben bang dat het niet veel zal uithalen. Doping blijft een groot probleem in alle sporten waar veel geld in omgaat.”

Het blijft ook een raar gegeven dat Mariano Puerta, door L’Equipe van doping beschuldigd, rustig zijn seizoen kan afmaken.

“Toen Olli tegen de Argentijn speelde in Lyon was dat heel bizar. Er zaten een hele hoop kinderen in de tribune die volop supporterden voor de finalist van Roland Garros en niets afwisten van zijn dopingproblemen. Ik vond het schandalig, temeer daar de journalisten van L’Equipe me verzekerden honderd procent zeker te zijn over het geval Puerta.” l

lobs

Verrassende finale op de Masters bij de vrouwen : voor het eerst in de geschiedenis van de WTA speelde twee Françaises, Mary Pierce en Amélie Mauresmo, voor de titel van officieuze wereldkampioene. Beiden waren wel al eens eerder finalist. Pierce verloor in 1997 van Jana Novotna. Mauresmo moest in 2003 het onderspit delven tegen Kim Clijsters. De winnares ging naar huis met één miljoen dollar aan prijzengeld en een Porsche Cayman S, weg te schenken aan een goed doel naar keuze.

De finale in het vrouwendubbel ging tussen Lisa Raymond/ Samantha Stosur en RenaeStubbs/Cara Black.

Lindsay Davenport liet verstaan in 2006 een gereduceerd programma af te werken. De dan dertigjarige Amerikaanse had twee jaar geleden al eens aangegeven te willen stoppen met tennis. Kijk er niet van op als ze eind volgend seizoen haar afscheid aankondigt.

Nog eentje die niet wil opgeven, is Andre Agassi. Vanuit Sjanghai liet hij verstaan er nog een jaartje proftennis aan toe te voegen. Ondanks zijn 35 lentes en een pijnlijke rugblessure werkte de man van Steffi Graf een ijzersterk seizoen af.

In Rotterdam gaan ze een enquête houden om te weten te komen of de organisatie van een vrouwentoernooi in Ahoy opportuun is. Mits een positief resultaat denken ze het vrijgekomen plaatsje van de toernooien in Hasselt of Antwerpen, die fuseren in 2009, in te pikken.

Na zeven jaar scheiden de wegen van Nadia Petrova en haar coach, Glen Schaap. De Nederlander loodste de 23-jarige Russische nochtans naar de toptien van de wereld en net twee weken geleden won Petrova haar eerste titel in Linz. Te veel discussies en misverstanden zorgden echter voor een breuk. Petrova, die enkele jaren in Amsterdam woonde, beproeft haar geluk nu weer in Moskou.

Filip Dewulf

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content