Kristof Vliegen was tevreden over zijn Roland Garros. Hij won zonder al te veel moeite zijn drie kwalificatiewedstrijden en ontdeed zich in de eerste ronde op overtuigende wijze van Anthony Dupuis (ATP 119). In de tweede ronde werd hij kansloos weggedrukt door het Argentijnse gravelbeest, Mariano Puerta (ATP 37).

Kristof, hoe kijk je ondertussen terug op je passage in Parijs ?

Kristof Vliegen : “Ik vond het goed. De vier matchen die ik gewonnen heb, waren degelijk. Ik haalde een constant niveau en speelde bij momenten erg goed tennis. Bij mijn nederlaag in de tweede ronde had ik het gevoel dat Puerta me onmiddellijk bij de keel greep en mij achter de feiten deed aanlopen. Ik moest letterlijk heel veel rennen op de baan en dat is toch niet mijn sterkste punt. Maar al bij al ben ik tevreden, het is een bevestiging van al het goede dat ik de laatste weken en maanden getoond heb. Ik zit op het juiste spoor.”

Heb je iets geleerd uit die nederlaag tegen Puerta ?

“Geleerd ? Tja, dat ik nog beter zal moeten bewegen, zeker (lacht) ? Maar het was heel warm en dat is niet gunstig voor mij. Ik kan daar nu eenmaal niet zo goed tegen. Bon, ik heb toch bewezen dat ik het spelers uit de top-30-40 lastig kan maken. Dat wist ik al, maar het is leuk om het bevestigd te zien.”

Kan je op conditioneel gebied nog vooruitgang boeken ? Toch wel nodig om op Roland Garros goed voor de dag te komen.

“Fysiek kan ik inderdaad nog verbeteren maar het was toch vooral de warmte die me parten heeft gespeeld. En dat kan je nu eenmaal niet zo makkelijk oefenen, zeker in België niet. Of je zou in een sauna moeten trainen.”

Alle Belgen werden eigenlijk kansloos weggemaaid door echte gravelspelers. Wordt het meer en meer specialistenwerk ?

“Tja, wij bereiden ons wel voor op Roland Garros, maar toch meer met het oog op een uitschieter. Die kerels uit de top-20 spelen week na week kwart- of halve finales op graveltoernooien, dat is toch van een ander kaliber. Ik vrees dat het gravelniveau toch iets te hoog ligt voor de Belgen om echt kans te maken in Parijs.”

Met Rafaël Nadal als boegbeeld van die gravelmonsters ?

“Als je ziet hoe die Richard Gasquet, toch geen ongetalenteerde jongen, een lesje leert op die ondergrond, dan weet je het wel, zeker ? Maar neem zelfs spelers van het type GuillermoCañas of David Nalbandian, die zijn allemaal zo taai. Enkel Roger Federer kan, mits warme weersomstandigheden, iets in de pap te brokken hebben in Parijs. Maar dat is dan ook weer geen normale, hé.”

door Filip Dewulf

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content