nderhalve week na het troosteloze gelijkspel van de Rode Duivels tegen Litouwen blijf ik me verbazen over de manier waarop de wedstrijd werd aangepakt.

zei dat hij de spelers niets kon verwijten. Je hoorde ook in andere commentaren dat we het nu eenmaal moeilijk hebben tegen ploegen die zich ingraven. Er werd nauwelijks gewezen op wat er echt fout liep : we maakten veel te weinig gebruik van de flanken. Terwijl het toch een simpele regel is dat je tegen een ploeg die verdedigt, het veld zo breed mogelijk moet houden en over de flanken moet komen. Alleen dan kan je het spel snel maken. Ik begrijp nog altijd niet waarom dat niet is gebeurd. Iedereen liep centraal te voetballen, waar het potdicht zat.

staat normaal op links, maar als aanvoeder voelde hij zich kennelijk geroepen om de ploeg op sleeptouw te nemen. Op een gegeven moment kroop hij in de rol van spelverdeler. Je zag hem onnatuurlijke loopbewegingen maken en in de weg lopen van andere spelers. Er werd achteraf gezegd dat

niet scherp was, maar met ploegmaats rond zich die de ruimtes bleven dichtlopen, kon hij niets beginnen. Op een bepaald ogenblik week hij uit naar de flank. Daar werd hij echter niet aangespeeld.

Het verbaasde me dat de veldbezetting niet werd bijgestuurd. Dat kan vanuit de ploeg zelf komen, maar het is bekend dat we daar de spelers niet voor hebben. Er zijn er wel een paar die met hun vinger wijzen, maar om leiderschap af te dwingen is er natuurlijk veel meer nodig dan dat. Als je dat allemaal weet, moet je als trainer extra scherp en attent zijn. Maar ook Aimé Anthuenis veranderde niets. Ik kon ook zijn selectiepolitiek niet goed volgen. Hij riep Anthony Vanden Borre op, terwijl je wist dat hij nooit zou spelen. Iemand als Grégory Dufer kwam er pas bij nadat Walter Baseggio afviel, zodat hij de voorbereiding niet meemaakte. Maar toen Mbo Mpenza na twintig minuten uitviel, moest hij wel spelen en toen Eric Deflandre binnen bleef, kwam Vincent Kompany als rechtsachter in. Op links had je dan met Didier Dheedene, Olivier Deschacht en Jelle Van Damme weer drie man voor één positie. Het is allemaal niet goed te volgen.

VRIJDAG 17.09

20.10 La Louvière – Moeskroen

ZATERDAG 18.09

13.40 Arsenal – Bolton

15.40 Samenvatting La Louvière – Moeskroen

15.55 Dortmund – Bayern

17.55 Schalke 04 – M’Gladbach

21.55 Espanyol – Real Madrid

23.40 Kick + Rush

ZONDAG 19.09

09.30 Heruitzending Kick + Rush (laatste kans om 11.55)

12.40 Standard – Lokeren

15.15 Feyenoord – Utrecht

17.00 Chelsea – Tottenham

19.00 Samenvatting Standard – Lokeren

19.25 Atletico – Barcelona

21.25 PSG – Monaco

MAANDAG 20.09

19.50 BVO (heruitzending om 22.55)

20.55 Man. United – Liverpool

DINSDAG 21.09

18.00 Heruitzending BVO (laatste kans om 21.05)

‘Abonneer nu en kijk gratis tot 30 november’

Hein Vanhaezebrouck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content