GOED Lierse haalt het voorlopig

“Mentaal zijn ze klaar voor de eindronde, maar ik twijfel om hen tot favoriet uit te roepen. Ik denk dat het een heel open eindronde wordt. Vorig jaar liep Lierse er doorheen, omdat Hamme daar toevallig was terechtgekomen en Geel al in moeilijkheden verkeerde door die vermeende omkoopzaak. Nu heb je de nummers twee, drie en vier uit de rangschikking, waarvan de nummers twee en drie sterk eindigden.

“Zaterdag toonde Lierse nog bepaalde zwakheden. Achterin geven ze toch heel wat kansen weg. Komt Lokeren op voorsprong, dan wordt het een heel ander verhaal. De tweedeklassers in de eindronde hebben een paar snelle spitsen lopen, zoals die Nong van Kortrijk. Daar krijgt Lierse het moeilijk mee. Chris Janssens vond ik goed, ook omdat hij er bij zijn trainer op aandrong om de veldbezetting bij te sturen toen Miller zijn verdedigende werk niet opknapte. In de spits scoorde Miller dan twee keer, al werd het hem ook makkelijk gemaakt door Lokeren.”

De uitgedeelde prijzen zijn terecht

“De conclusie is : je moet er een gans seizoen staan. Een periode helemaal niet aanwezig zijn, dat kan niet als je bovenin wil meespelen. Standard miste de eerste zes wedstrijden, Gent kende een moeilijke periode in het begin en op het einde. Daarom is Anderlecht terecht eerste en Genk terecht tweede. Het blijft een kleine competitie, dat moet je als waarnemer ook kunnen aanvaarden, al is het jammer als de nummer twee uit de competitie zijn linksachter niet kan houden. Ik kijk ernaar uit om te zien of Witsel en Fellaini volgend jaar zullen kunnen bevestigen en of de nieuwe trainer van STVV Boeckx als titularis zal laten starten.”

Mijn prijzen

“Mijn spelers van het jaar ? Tchité, Hassan. Ploeg ? Genk als geheel, vooral gedragen door Soetaers en Chatelle. Trainer van het jaar ? Hugo Broos, maar ook Michel Preud’homme. Die heeft een schip dat zou zinken, goed rechtgetrokken. Hij gaf de indruk dat hij de zaken vrij goed onder controle had. Van Club Brugge had ik meer verwacht : je raakte er zo aan gewend dat ze niet meer winnen dat het niet meer opvalt. In de tweede ronde pakken ze twintig punten : één meer dan Lierse. Met Ferrera ging het dan uiteindelijk nog niet zo slecht, statistisch bekeken.”

FOUT Beveren zakt terecht

“Als je alles op een rijtje zet, de uitslagen van de laatste maanden en de fusiebesprekingen die uitlekken op een moment dat de ploeg nog alles in handen heeft met betrekking tot het behoud, is de degradatie verdiend. Dat bewijst dat het een club in nood is, terwijl Lierse als club meer leeft. Ondanks de hopeloze situatie zijn ze er daar blijven in geloven, weliswaar met de hulp van Beveren, dat slechts negen punten pakte in de terugronde. Zonder een dermate slechte prestatie van Beveren had Lierse dit nooit voor elkaar gekregen. Ik hoop dat Beveren de tijd neemt om weer stabiel te worden. Er is talent, de accommodatie is oké. Laat weer die opleiding primeren. Je overeind laten houden door een buitenstaander die wat spelers importeert, is niet de oplossing voor Beveren.”

Lokeren moet zich zorgen maken

“Ook andere ploegen deden het in de terugronde slecht. Sint-Truiden, dat slechts twaalf punten pakte, mag Beveren en Lierse dankbaar zijn, omdat die elk een rotslechte periode kenden. Pakt Lokeren op de voorlaatste speeldag geen punt, dan is Lokeren-Lierse een heel andere wedstrijd. Bij Lokeren moet heel wat veranderen als ze daar volgend jaar een beter figuur willen slaan. Ik vond dat een club die goed in mekaar zat, nu lijkt het een beetje stuurloos geworden. Tambwe vond ik zaterdag heel goed, een gesel voor Lierse, maar hij kreeg weinig of geen steun. Ik zag een matig presterende verdediging die te pas en te onpas de buitenspelval openzette. Dat werd zo onhandig gedaan dat het schrijnend werd. Ik zag El Mouataz die Chris Janssens makkelijk een bal laat binnenkoppen, er was ook een heel onzekere Lazic. Als je je keepertrainer buiten gooit om je hoofdtrainer een plezier te doen, moet je niet verbaasd zijn dat je keeper minder presteert.”

De Wase fusie komt er niet

“Zoals het aangepakt werd, gauw wat bespreken in de laatste weken, dat was niet de goede aanpak. In één maand kan je dat niet. Je moet dat grondig en tijdig voorbereiden en zeker de steun van de politieke wereld hebben. Als de gemeenten en de stad Sint-Niklaas willen samenwerken en een nieuw stadion bouwen, kan het lukken.” S

Ex-voetballer Filip De Wilde en radiojournalist Peter Vandenbempt laten afwisselend hun licht schijnen op de voetbalactualiteit.

Opgetekend door Geert Foutré

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content