Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Na Glen De Boeck moet nu ook keepertrainer Jacky Munaron weg bij Anderlecht. Munaron stond al langer intern ter discussie en alleen menselijke overwegingen weerhielden de club er lang van de samenwerking stop te zetten. Filip De Wilde volgt hem op. De Wilde was van 1987 tot 2003, op bijna twee seizoenen bij Sporting Lissabon na, doelman in het Vanden Stockstadion. Momenteel werkt hij als analist voor Belgacom TV en als keeperstrainer van de nationale jeugdelftallen.

De transfer van De Wilde kadert in de Europese ambities van Anderlecht. De lat moet op alle vlakken omhoog en behalve in spelers investeert het daarom sterk in de omkadering van de A-kern. Behalve De Wilde tekenden maandag nog Ariël Jacobs en Raymond Mommens een contract bij de landskampioen. Jacobs vervangt De Boeck als eerste assistent van hoofdtrainer Frank Vercauteren. Hij legde een contract van onbepaalde duur naast zich neer en tekende voor drie jaar. Over de precieze invulling van zijn rol moet nog verder worden gepraat. “Assistent in de breedste zin van het woord”, zo omschrijft hij het voorlopig zelf.

Ook tweede assistent Daniel Renders zal weer meer bij het veldwerk worden betrokken. Het grootste stuk van zijn tijd ging op aan videoanalyses van tegenstanders, maar daarvoor trok Anderlecht nu een jonge trainer uit provinciale deeltijds aan. Renders gaat zich, samen met René Peeters, intensief bezighouden met de elitejeugd. Peeters wordt als trainer van de U19 opgevolgd door Arnold Rijsenburg. Algemeen manager Herman Van Holsbeeck, die bij Stade Leuven nog samenspeelde met de vader van Rijsenburg, haalde hem weg bij Standard. “Onze elite telt ongeveer 25 spelers”, legt hij uit. “We gaan dat reduceren tot vijf à zes man : dat zullen de allerbesten zijn, zoals bijvoorbeeld Mbokani, van wie we tweehonderd procent zeker zijn dat ze de A-ploeg kunnen halen. Met hen gaan we zeer specifiek en individueel trainen.”

Ook de scoutingcel wordt verder uitgebreid. Anderlecht vernam dat Raymond Mommens weg wilde bij Charleroi en aarzelde niet. Mommens, recordhouder wat betreft het aantal gespeelde wedstrijden in de Belgische eerste klasse, gaat de Franse en de Belgische spelersmarkt volgen. Hij speelde in Charleroi nog samen met Pär Zetterberg, die sinds vorig jaar de Scandinavische markt in het oog houdt.

Hoofdscout Werner Deraeve is tevreden : “We moeten toch proberen om te blijven meespelen in Europa. Als er één club is in België die dat kan, is het Anderlecht. De interne communicatie is opener geworden, veel meer mensen praten met elkaar. Met allemaal één doel : de club beter maken.”

JAN HAUSPIE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content