BelgiËs ZEGE tegen griekenland

Dat België won tegen de regerende Europese kampioen is een opsteker in het vooruitzicht van de komende belangrijke interlands. Griekenland doet zijn titel niet veel eer aan sinds het in Portugal won, sindsdien kunnen ze nog weinig positiefs voorleggen en zitten ze misschien terug op hun normale niveau. Dat neemt niet weg dat dit resultaat ons deugd doet. Als de broers Mpenza in vorm zijn, kan België het iedere tegenstander moeilijk maken. Dankzij hun klasse wordt heel de ploeg sterk. Dat is positief in tegenstelling tot de situatie van de nationale ploeg een jaar geleden.

Proto bevestigt dat hij in de ploeg op zijn plaats staat. Hij keepte een goeie, degelijke wedstrijd, zonder spectaculaire reddingen. Dit moet hem vertrouwen geven en sterken in de concurrentiestrijd met Zitka bij Anderlecht. Ik zou hem in de nationale ploeg laten staan. Als de bondscoach daar wisselt, brengt hij een onnodige factor onzekerheid in de nationale ploeg. Ik vind het wel knap hoe Proto in een voor hem moeilijke situatie overeind blijft.

BUTINA’S WAARDE VOOR CLUB

Net als vorig jaar straalt Butina een enorme vastberadenheid uit om er te staan op de schaarse momenten waarop Club kansen toestaat. Dat hij iets kon, zag je indertijd al, door de reactie in die Champions League wedstrijd in Dortmund. Door na een flater meteen een paar schitterende reddingen te doen, getuigde hij al van karaktersterkte, anders was hij aan die ene fase onderuit gegaan. Bij Club stootte hij toen op de degelijkheid en continuïteit die Dany Verlinden bezat en die hij zelf nog niet had. Uit zo’n donkere periode kan je zo gesterkt komen dat je zeker weet dat het je nooit meer overkomt. Dat lees je nu ook af aan zijn gezicht. Het straalt overtuiging en vastberadenheid uit. Na elke redding maakt hij een opmerkelijk zegegebaar, elke keer is dat een geruststelling : ‘ik heb het weer goed gedaan.’

STANDARD BLIJFT AAN DE LEIDING

Het resultaat bevestigt wat ik vorige week zei : op Zulte Waregem wonnen ze meer dan drie punten. Tegen Sint-Truiden voetbalde Standard met hoogtes en laagtes, gaf het maar op één moment één kans weg, en bleef het overigens heel gedisciplineerd spelen. Dit Standaard is een combinatie van kracht en het genie van Conceiçao. Veel loopt langs hem, maar hij gaat niet overal de bal opvragen en daardoor andere spelers in verwarring brengen.

WEER IVORIAANSE MAGIE BIJ BEVEREN

Beveren vond ineens zijn frivoliteit weer eenmaal het op voorsprong kwam. Dat gebeurde tegen Lierse, dat toch niet echt een meeloper is. Ik bemerkte weer spelers die fantastische dingen lieten zien, met een hoofdrol voor Diallo.

Geert Foutré

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content