Van 3 tot 8 januari wordt in Gent weer de Flanders Soccer Cup georganiseerd. Laten we nog voor er één bal is getrapt, beginnen met de slotsom van deze derde editie : de kans is groot dat KV Mechelen aan het einde van dit seizoen promoveert naar de eerste klasse. Het zal die terugkeer op het hoogste niveau danken aan zijn deelname aan dit jaarlijkse indoortoernooi voor profclubs. We verklaren ons nader. Twee jaar geleden won FC Brussels de eerste editie van het toernooi, waarna het de overgang naar de elite realiseerde. Vorig jaar presteerde Zulte Waregem hetzelfde. En welke club neemt nu als enige niet-eersteklasser deel aan de Flanders Soccer Cup ? Juist, KV Mechelen.

Maar laten we dat vooral niet te ernstig nemen, “want dat is juist de succesformule van dit evenement”, vindt Francky Dury, de coach van Zulte Waregem. “Het heeft mij zo verbaasd dat in eerste klasse alles zo serieus wordt genomen, terwijl het in wezen nog steeds hetzelfde spelletje is. Ook onder trainers wordt er veel te weinig gelachen. Ik ben blij dat initiatieven zoals de Flanders Soccer Cup je de kans geven om collega’s eens op een meer relaxte manier te leren kennen. Ook voor de spelers is het bijzonder aangenaam. Ik merkte vorig jaar toch veel enthousiasme bij mijn spelers. We stelden wel meteen duidelijk dat het toernooi geen doel op zich is, maar in de eerste plaats dient als training met het oog op een goede terugronde. Maar natuurlijk : wie deelneemt, wil ook winnen.”

Georges Leekens fungeert in zijn hoedanigheid van coach van Gent, de stad waar de Soccer Cup plaatsvindt, als peter van het gebeuren. “Dit is gewoon leuk als afwisseling op de trainingen. Sowieso speel je op training ook veel kleine wedstrijdjes, dus dan kan je dat evengoed in zaal doen en binnen een ludieke sfeer.”

“En kunstgras is lang niet meer zo gevaarlijk voor blessures bij profvoetballers”, weet Leekens, die van opleiding kinesist is. “Vroeger was de kritiek op kunstgras terecht, maar er is veel veranderd. Tegenwoordig neem je meer risico als je tijdens de winter op buitenvelden oefent.”

De voorbije edities was vooral SK Beveren een smaakmaker op de Fieldturf Tarkett Soccer Cup. De technisch onderlegde Ivorianen voelen zich met hun dribbelvaardigheid en balvastheid als vissen in het water op het kunstgras van de Topsporthal Vlaanderen in Gent. Ze deden overstapjes, één-tweetjes en Zidanebewegingen dat het een aard had, maar toch waren het niet zij die met de hoogste eer gingen lopen. Dat deed dus Zulte Waregem, met technisch verzorgd zaalvoetbal. Coach Dury geeft alvast enkele tips aan de trainers van Cercle Brugge, SV Roeselare, KV Mechelen, AA Gent en SK Beveren, de vijf andere ploegen die dit jaar zullen strijden voor de prijzenpot van 10.000 euro.

“Ik vatte het toernooi aan met de tactiek om telkens vijf spelers tegelijk te vervangen en zo iedere keer een volledig nieuwe ploeg tussen de lijnen te hebben”, legt hij uit. “Maar omdat het van geen kanten werkte, zijn we normaal beginnen wisselen. Veel praktischer. Ik adviseerde mijn spelers ook om meer met de boarding te spelen, want daarvoor staan die plakkaten er uiteindelijk. Voor de rest geef ik ze weinig richtlijnen mee. Ik laat ze gewoon plezier maken. Misschien hebben we uit die toernooizege wel voldoende vertrouwen geput om een sterke terugronde neer te zetten en te promoveren naar eerste klasse”, besluit Dury. “Plots zag ik bepaalde jongens schitteren waarvan ik het nooit verwacht had. Zoals Lander Van Steenbrugghe, die echt een openbaring was. Je ziet : zo’n toernooi kan ook nog nuttig zijn voor een coach, hé.”l

MS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content