Geregeld wordt hij beschreven als de voetbalvariant van mister Bean, door de motorische en uiterlijke gelijkenis. Shota Arveladze (32) houdt echter niet zo van die vergelijking, want bij Bean gaat immers alles fout. De Georgische aanvaller is de ontbrekende schakel bij AZ. Robin Nelisse werd vervangen door Arveladze, die nooit in een echte topcompetitie speelde en ook geen enkele keer scoorde in de Champions League. Na vier jaar Glasgow Rangers wilde Shot, zoals hij door zijn ploeggenoten wordt aangesproken, terug naar Ajax. Maar daar hadden ze de Zweed Markus Rosenberg al op het oog, waardoor Louis van Gaal in actie schoot en hem contracteerde voor AZ.

Ondertussen vormt Arveladze samen met Kenneth Perez en Barry van Galen een magische driehoek, die vlot scoort en gul met assists scoort. “Shota is als spits geboren”, vertelde Van Galen in de Volkskrant.

“Hij is een fenomeen, want een halve kans is bij hem een doelpunt. Dat heb ik niet vaak meegemaakt. Alleen met John Bosman een tijdje.” Van Galen heeft het gevoel dat het nog beter kan, dat dit pas het begin is. Soms wil de Georgiër, die vorige week na lange tijd opnieuw werd opgeroepen voor de nationale ploeg, een hoge pass ontvangen als Van Galen hem laag geeft.

“Shota is een persoonlijkheid, ook naar de tegenstander toe”, weet doelman Henk Timmer. “Op training helpt hij de jongeren. Dan loopt hij naar Haris Medunjanin en zegt hij dat die een actie moet maken vanuit beweging, niet uit stilstand. Hij is een aanwinst voor de groep en brengt sfeer. Shota maakte een hoop mee, waardoor hij wat durft zeggen.” Alleen is de vraag : wat als Arveladze geblesseerd raakt ? Dat weet ook Van Galen niet precies. “In principe vallen we dan terug op Danny Koevermans. Maar hij is een totaal ander type voetballer.”

Barry Opdam ontdekte Arveladze op training. “Heel irritant om op hem te verdedigen. Hij gaat altijd naast of achter je lopen. En hij maakt ook nog eens slim ruimte voor zichzelf.” (FV)

NEDERLAND

Paul Matthijs (28) verlengde zijn overeenkomst bij FC Groningen tot 2009. Phillip Cocu moet werkloos toekijken hoe Oranje zich eventueel verzekert van WK-deelname. De tuchtcommissie van de Fifa legde de PSV-middenvelder een schorsing van twee interlands op, na zijn elleboogstoot tegen Andorra. Bondscoach Marco van Basten nam Edgar Davids (Tottenham) op in de selectie, net als George Boateng (Middlesbrough). Roy Ma- kaay en Mark van Bommel vielen af. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Arveladze (AZ) 10 goals ; 2. Perez (AZ) 7 goals ; 3. Hoogendorp (RKC), Kuijt (Feyenoord), Koné (PSV) 6 goals.

VOLGENDE SPEELDAG

14/10 Willem II – Sparta 15/10 NEC – RBC, PSV – AZ, Twente – RKC, NAC – Heerenveen 16/10 Ajax – Heracles, Feyenoord – Groningen, Roda – Utrecht, Vitesse – Den Haag

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content