Toen Marouane Fellaini – net 25 geworden – in de zomer van 2008 voor 18 miljoen euro van Standard naar Everton getransfereerd werd, zorgde dat voor flink wat verbazing. Aanleiding tot verbazing is dat bedrag ondertussen allang niet meer. Dat is de verdienste van Fellaini zelf, die zich in de voorbije vier seizoenen ontpopte tot een van de populairste en meest gewaardeerde spelers in de Premier League. Zijn weelderige haardos en zijn magnifieke borstcontroles zijn trademarks geworden.

Sinds zijn overgang kwam de Rode Duivel 26 keer tot scoren in de Premier League. Het leverde zijn team de voorbije vier seizoenen een vijfde, achtste en tweemaal een zevende plaats op in de Engelse competitie.

Maar Fellaini wil meer en beoogt met Everton de top vier, met het Champions Leagueticket dat daarbij hoort. Een voorwaarde om in Goodison Park te blijven voetballen, zo liet hij zich vorige week ontvallen. “Ik wil me graag tonen in de Champions League, dus als Everton in de top vier kan eindigen dit seizoen, blijf ik graag hier”, vertelde onze landgenoot in een interview met The Mirror. “Ik zal de club altijd dankbaar blijven dat ze mij bij Standard is komen weghalen en dat ze mij tijdens mijn twee blessureperiodes is blijven steunen. Ik wil iets teruggeven. We hebben de kwaliteiten voor die top vier, maar misschien moeten er in januari nog één of twee spelers bijkomen.”

Een duidelijk signaal van The Big Fella, die dit seizoen haast met de ogen dicht de weg naar het doel vindt. Hij zit al aan zes treffers in twaalf wedstrijden en is daarmee topschutter van Everton. Helaas is hij ook koploper inzake gele kaarten. Vijf stuks al, wat hem een speeldag schorsing kostte afgelopen weekend tegen Norwich. En als Fellaini niet scoort, geeft hij aan: vier assists staan er op zijn naam.

Die doortastendheid heeft veel te maken met de positie die manager David Moyes zijn poulain laat bekleden: als offensieve middenvelder in steun van spits Nikica Jelavic. Waarbij Fellaini doorgaans als aflossingspunt in en rond de zestien van de tegenstander wordt gebruikt.

Unplayable“, zei Phil Neville, ex-Man United en ervaren aanvoerder van Everton, over zijn ploeggenoot. Niet op te verdedigen. Dat is ook andere clubs niet ontgaan. Ondanks een contractverlenging eind vorig jaar (tot 2016) azen vooral Man U en Chelsea op de middenvelder. Chelsea zou volgens diverse Britse media in januari een bod uitbrengen van 40 miljoen euro. Door zijn uitlatingen in The Mirror lijkt Fellaini een transfer in de winterstop alvast uit te sluiten. Of het moet zijn dat de komende weken daar verandering in brengen. Everton staat voor een belangrijke maand, met wedstrijden tegen Chelsea, Tottenham, Arsenal en Manchester City. “We zullen zien waar we staan na die matchen”, gaf Fellaini aan.

DOOR MATTHIAS STOCKMANS

Chelsea en Manchester United azen op de Belg.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content