Dit jaar bestaat FC Melo Zonhoven 40 jaar, en voorzitter Gerard Nilis wordt er 70. Groot feest in Limburg. In 1966 werd de club officieel opgericht en in 1967 werd er gestart met competitie in de hoogste afdeling van het interregionale liefhebbersvoetbal. Daar speelde de ploeg driemaal kampioen en van de vijf bekerfinales won ze er drie.

In 1986 sloot Zonhoven zich aan bij de Belgische voetbalbond. Na drie jaar in tweede provinciale steeg de ploeg naar eerste. Drie jaar geleden degradeerde ze opnieuw.

De velden bevonden zich het eerste jaar nog niet aan het kerkhof, maar aan Flandria Ter Molen. Vanaf 1968 kregen ze de terreinen naast kerkhof Zonhoven-centrum. Extra stil moeten de spelers niet zijn, maar op zaterdagochtend wordt er sowieso niet gevoetbald. Ze vragen de bond ook om op Allerheiligen of Allerzielen niet thuis te moeten spelen. Namen van ex-spelers zul je niet geschreven zien staan op de graven, maar wel van mensen die dicht bij de club betrokken waren. De voorzitter moest er zijn zus en schoonbroer al begraven. Onlangs kwam het kerkhof in de media : harteloze dieven blijken te stelen van babygrafjes.

FC Melo kan rekenen op een 150 à 200 toeschouwers, en bij een derby zoals onlangs tegen Zonhoven VV kan dat oplopen tot 275. Onder trainer Eddy Dries slaagt het team erin zijn grote concurrent voor te blijven in de tabel. Sinds de aansluiting bij de voetbalbond investeerde de club in accommodatie en infrastructuur. Ze lieten hun houten barakken ombouwen tot een moderne kantine met nieuwe kleedkamers. Er staat nu ook een tribune voor een honderdtal toeschouwers.

Ex-international Luc Nilis, neef van de voorzitter, voetbalde er als kleine jongen voordat hij zijn debuut als profvoetballer bij FC Winterslag maakte. De vader van Luc, Roger Nilis, voetbalde bij Sint-Truiden en bij FC Melo Zonhoven. De familie woonde ook vlak tegenover het veld. Nog steeds komt Luc af en toe supporteren. Hij is niet het enige talent dat er de jeugd doorliep. Ook Stijn Haeldermans (SC Rot-Weiss Oberhausen) en Rachid Tibari (Heusden-Zolder) groeiden bij FC Melo op. Een opsteker voor de jeugdwerking, waar jongens in een gemoedelijke sfeer kunnen uitgroeien.

De naam Melo komt van Melosport, een sportwinkel die de club veertig jaar geleden sponsorde. Wie meer informatie wil over FC Melo Zonhoven kan terecht op de website : http://melosport.webbuilder02.hostbasket.com

Volgende week : Dosko Sint-Kruis

Elke week gaat Sport/Voetbalmagazine op zoek naar een voetbalveld op een bijzondere locatie.

ANNELIES SIMOEN

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content