Marcelinho scheert hoge toppen bij Hertha BSC.

De Bundesliga maakt al enkele jaren kennis met twee Braziliaanse woelwaters. Ailton (31) toont regelmatig zijn wispelturigheid en nukken door op de meest onverwachte momenten af te reizen naar Zuid-Amerika om daar zijn geliefkoosde hobby, rodeo rijden, uit te oefenen.

Maar Ailton moet zijn meerdere erkennen in zijn 29-jarige landgenoot Marcelinho, die met 18 doelpunten, waarbij vier penalty’s, en 13 assists momenteel hoge toppen scheert bij Hertha BSC. “Met dank aan Yildiray Bastürk“, zo verklaarde de oud-aanvaller van Marseille onlangs in die Welt. “Ik profiteer optimaal van zijn spelinzicht.” Door de kwaliteiten van dit superduo wordt er in Berlijn al gedroomd van deelname aan de Champions League, wat eerder ook al gebeurde in 1999.

Hertha BSC is dus sterk afhankelijk van de flitsen van Marcelinho, die echter een groot zorgenkind blijft voor manager Dieter Hoeness. Spectaculaire dribbels en doelpunten wisselt de spits – wiens haren in de kleuren van de Belgische vlag werden omgetoverd – af met ongelofelijke grillen. Zo sloeg hij ploeggenoot Arne Friedrich tijdens de rust van het duel tegen Borussia Dortmund in het gezicht, omdat de international zijn gebrekkige instelling had gehekeld. Een dag later toonde het uitgaansbeest nog maar eens aan dat hij het niet te nauw neemt met de discipline van trainer Falko Götz. De geldboete voor een half uur te laat komen, betaalde hij met de glimlach.

Voor de fans is Marcelinho een held, die wordt omschreven als een gevoelsmens. Zijn familie is heilig en bij elk doelpunt dankt hij God. Toen zijn moeder Elita het duel tegen Schalke 04 volgde, werd hij zowaar emotioneel. “Mijn jeugdjaren waren niet eenvoudig”, zo vertelde hij. “Maar ik kon altijd rekenen op mijn mama. Als zij bij mij is, voel ik me altijd blij.” Zijn vrouw Estela verklapte in Bild een ander geheim voor zijn supervorm. “Net voor de wedstrijd voetballen met ons zoontje en een kus op het voorhoofd van dochter Viviane.” (FV)

Bayern München contracteerde voor volgend seizoen de 87-voudige Iraanse international Ali Karimi (26), die werd overgenomen van Al-Ahli in de Verenigde Arabische Emiraten. De aanvallende middenvelder werd in 2004 uitgeroepen tot Aziatisch voetballer van het jaar. Werder Bremen neemt op het einde van het seizoen afscheid van de Canadese international Paul Stalteri, die een contractverlenging weigerde. De Deense verdediger Leon Andreasen (22, Aarhus GF) tekende voor vier seizoenen en kostte 1,7 miljoen euro. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Mintal (Nürnberg) 23 goals ; 2. Makaay (Bayern München) 19 goals ; 3. Marcelinho (Hertha BSC) 18 goals ; 4. Berbatov (Leverkusen) 17 goals ; 5. Buckley (Bielefeld) 15 goals.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content