Fans, bondscoach en Rode Duivels rond de tafel

© BELGAIMAGE
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Met een open training en aansluitend een dialoogmoment tussen fans, bondscoach én spelers, probeert de KBVB sluimerend ongenoegen bij de achterban weg te nemen.

Als éérste Europees land geplaatst, een nagenoeg perfecte kwalificatiecampagne, een recordaantal doelpunten en toch een moeilijke verstandhouding met de fans? Roberto Martínez, de bondscoach, snapt het niet helemaal. Hij haalde het zelfs al eens aan in een babbel met Julen Lopetegui, zijn Spaanse collega. Die heeft dezer dagen ook zijn problemen – onder meer met de Catalaanse vrijheidsstrijder Gerard Piqué – maar daar lijdt de publieke steun voor La Roja weinig onder.

Om een en ander weg te vijlen met het oog op Rusland, stemde de bondscoach in met een overlegmoment met de fans. Dat kwam er gisterenavond/dinsdag na de open training in Tubeke, waartoe zo’n 1200 supporters werden toegelaten. Bondscoach, technisch directeur en een delegatie van de spelers zaten rond de tafel met de fanboard. Die bestaat uit tien supporters, eentje per provincie. Die fans worden verkozen door de officiële supportersclubs van de Rode Duivels en krijgen een mandaat voor één campagne (twee seizoenen).

Tweemaandelijks zitten ze samen met vertegenwoordigers van de KBVB en één keer per jaar ontmoet de fanboard bondscoach en spelers. Dat gebeurde bij het begin van deze campagne, dinsdagavond was er een tweede moment.

Een foto en een handtekening

Tijs Cools, die een en ander coördineert namens koepelorganisatie 1895: ‘Vaak komen dezelfde items terug. Dat er na een wedstrijd voldoende tijd wordt gemaakt voor de fans die meereizen naar het buitenland, en daar tijd en geld aan spenderen, en tout court ook voor de fans die naar het Koning Boudewijnstadion komen.’

Het grootste issue is de afstand die er lijkt tussen spelers en supporters.

Tijs Cools (1895)

Na de oefeninterland in Sotsji, op 28 maart, was er ongenoegen. De 35 meegereisde fans zagen geen spelers. Dat werd rechtgezet: in Griekenland kwamen een paar spelers na het douchen nog naar buiten om de fans te groeten. Idem in Bosnië.

Thuis is een en ander moeilijker te regelen. Op open trainingen wil iedereen een handtekening, maar om die aan 1200 mensen uit te delen… De laatste keer gaf dat aanleiding tot wat boegeroep. Een spelersmoment in het stadion organiseren is ook niet evident.

Tegen Cyprus (4-0) was het een feestwedstrijd, met dj en vuurwerk, maar juist door dat vuurwerk was een hele strook van de tribune voor de voetballers onbereikbaar. Cools: ‘De fans wilden dat ze tot tegen het vak kwamen. Kinderen willen een foto, een handtekening, … Dat is een kwestie van afspraken en organisatie.’

Op het overleg gisteravond kwamen ook nog andere thema’s aan bod. Cools: ‘Het grootste issue is de afstand die er lijkt tussen spelers en supporters. Vroeger leek het allemaal iets spontaner. Dat was, denken wij, omdat de kwalificatie voor een groot tornooi zo lang geleden was en de spelers zelf veel blijer leken. Nu is het voor fans en spelers wat normaal. Eigenlijk een beetje een luxeprobleem, maar we blijven alert. Vandaar dit soort overleg, én vandaar ook de samenwerking met de fans rond de mascotte, die in maart klaar zal zijn.’

Voor nieuwe ‘duiveluitdagingen’ is evenwel geen budget meer, al broeden ze op de dienst communicatie bij de bond wel op initiatieven in de aanloop naar het WK.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content