Bondsvoorzitter Gerhard Mayer-Vorfelder wil minder buitenlanders in de Bundesliga.

Nog nooit was de situatie in Duitsland zo alarmerend. Bondscoach Rudi Völler beschikt immers slechts over een kern van een veertigtal spelers om te selecteren voor de nationale ploeg. Daardoor moet hij zelfs spelers die lang niet altijd titularis zijn bij hun eigen club oproepen. Het zorgt voor een zekere bewustwording bij de oud-spits, die een speciale quotaregeling wil invoeren.

In een vraaggesprek met sportzender DSF werd bondsvoorzitter Gerhard Mayer-Vorfelder met deze problematiek geconfronteerd. Hij wil minder buitenlanders in de Duitse competitie. “Zestig procent van alle voetballers uit de Bundesliga komt uit het buitenland. Dat stagneert de ontwikkeling van onze eigen jeugd. Talentvolle junioren krijgen zo minder kansen.”

Mayer-Vorfelder is voorstander van een Europese regeling. “Ik ga contact opnemen met mijn collega’s in Italië, Spanje, Frankrijk en Engeland om tot uniforme afspraken te komen.” Maar daar knelt net het schoentje. De wetgeving van de Europese Unie voorziet immers in een vrije markt. Door het Bosman-arrest in december 1995 zijn beroepsvoetballers vrij om in elk EU-land een contract aan te gaan. Mayer-Vorfelder gaat er echter van uit dat er voor het Europese voetbal een uitzondering kan worden gemaakt.

Terwijl tot 1992 elke Bundesligaclub slechts twee buitenlanders mocht opstellen, dan is het nu willekeur troef. Sinds 2001 is zelfs het inzetten van vijf niet-EU-spelers niet langer bindend. Zo was Energie Cottbus op 6 april 2001 de eerste ploeg die met elf buitenlanders aan de aftrap verscheen. Een herhaling lijkt niet veraf, want Hannover 96 en Schalke 04 pakken vaak uit met een team, waarin slechts plaats is voor één Duitser : de doelman. Ze zijn dus vaak exoten in eigen land. We zijn benieuwd hoe zwaar Mayer-Vorfelder weegt om dat te veranderen. (FV)

DEKRA betaalt dit seizoen 1,3 miljoen euro om zijn logo op het shirt van de scheidsrechters te plaatsen. KAISERSLAUTERN nam de Kameroense international Lucien Mettomo tot 2007 over van het Engelse Manchester City. GIOVANE ELBER (31) drong bij de clubleiding van Bayern München aan op een transfer. De Braziliaan mag weg voor drie miljoen euro. VFL WOLFSBURG huurde de Chileense verdediger Waldo Ponce van Universidad de Chile. De international blijft normaal gezien tot mei 2004 bij de uiterst ambitieuze Bundesligaclub. (FV)

TOPSCORERS : 1. Ailton (Bremen), Max (Rostock), Amoroso (Dortmund), Pizarro (Bayern) 4 goals ; 5. Neuville (Leverkusen) 3 goals.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content