Na de eerste uitspraak in het Italiaanse voetbalschandaal ging de nieuwe voorzitter van Juventus, GiovanniCobolliGigli, over tot de tegenaanval. Hij stuurde een niet mis te verstane boodschap uit om duidelijk te maken dat men niet moest denken dat zijn club een supermarkt zou worden. “Na de definitieve uitspraak zullen we misschien nog spelers laten vertrekken, maar in afwachting zullen we tot de laatste snik vechten voor ons economische en technische patrimonium.” Dat blijkt nu ook, want Juve schraapt via de overgang van zijn spelers veel geld bij elkaar.

Coach FabioCapello koos al eieren voor zijn geld door naar Real Madrid te gaan, hoewel hij eerder had verklaard dat hij hoe dan ook zal blijven. Maar daarmee is Capello niet aan zijn proefstuk toe. Ook eerder al in zijn carrière verkaste hij naar andere oorden als het ergens minder goed begon te gaan. Franco Baldini en Predrag Mijatovic, die bij Real Madrid het sportieve roer in handen hebben, maakten trouwens van de komst van de coach gebruik om ook te kunnen onderhandelen over de komst van Emerson, LilianThuram, GianlucaZambrotta en FabioCannavaro.

Vorige woensdag werd de tandem van Real Madrid ontvangen door AlessioSecco, de sportdirecteur van Juventus, en RobertoBettega, de vroegere secretaris-generaal van de bianconeri, die officieel nochtans niets meer te zien heeft met de club. De twee Italianen konden meteen aankondigen dat ze voor Zambrotta en Thuram voor een bedrag van 20 miljoen euro -14 miljoen voor de Italiaanse rechtsachter, 6 miljoen voor de Franse centrale verdediger – een deal hadden gesloten met Barcelona. Aangezien het duo Baldini-Mijatovic eigenlijk geen interesse had in de 34-jarige Thuram, die in twee seizoenen een salaris zou opstrijken van 20 miljoen euro, concentreerden ze zich op Emerson en Cannavaro. Daarvoor werd snel een akkoord bereikt. Real betaalt voor de twee een bedrag van 25 miljoen euro. De Braziliaanse middenvelder krijgt een contract voor vier jaar en zal daarin 6 miljoen euro per jaar verdienen. Een zelfde salaris is weggelegd voor de verdediger, die ook aanvoerder is van de nationale ploeg. Hij tekende wel maar voor drie jaar. Al bij al houdt dit in dat Juventus in enkele uren 45 miljoen euro (in cash ?) in kassa kreeg. Bovendien is het zo verlost van vier salarissen van zo’n 10 miljoen euro per jaar. En het gaat maar door want PatrickVieira onderhandelt ondertussen met Inter. Wellicht is het nog niet gedaan, hoewel DidierDeschamps, de nieuwe coach, al verklaarde dat GianluigiBuffon en DavidTrezeguet hoe dan ook zouden blijven. De doelman ging niet in op voorstellen van Chelsea en Manchester United, omdat zijn voorkeur uitgaat naar Milan. Trezeguet zal het van zijn kant niet gemakkelijk hebben om niet in te gaan op de lokroep van AS Roma en Lyon. Twee gezanten van de Franse landskampioen, die ook interesse heeft in MauroCamoranesi, waren in ieder geval in Turijn. Als het klopt dat ze 25 miljoen euro hebben geboden, dan is de kans heel groot dat ook die twee vedetten het schip verlaten.

RobertoDonadoni (43) is de nieuwe bondscoach. De woensdag na het WK bevestigde Marcello Lippi immers dat hij zijn contract niet wilde vernieuwen omdat hij “niet langer op de voorgrond wou blijven en liever een tijdje alleen wou zijn”. Twee dagen later werd de vroegere middenvelder van AC Milan, die zijn spelersloopbaan beëindigde in 2000, als zijn opvolger benoemd, hoewel zijn trainerscarrière tot nu toe vrij kort was en hij weinig adelbrieven kon voorleggen.

Christian Vieri ziet het niet meer zitten. De aanvaller, die al voor een recordaantal clubs speelde en nu een contract tekende voor één jaar bij Sampdoria, overweegt nu om zijn schoenen definitief aan de haak te hangen. Hij heeft immers last van aanhoudende stekende kniepijn en is bijzonder teleurgesteld omdat hij geen steentje kon bijdragen tot de zege van Italië op het WK. Maar alle kenners zijn het erover eens : op basis van wat hij de laatste drie seizoenen slechts voor elkaar bracht, verdiende de spits echt geen selectie meer.

Valdez Suarez (23) blijft bij Treviso. De club van Walter Baseggio verlengde het contract waarmee deze Uruguayaanse verdediger, die toebehoort aan Nacional di Montevideo, wordt gehuurd.

Mark Bresciano (25), de Australische middenvelder stapt over van Parma, een club waarvoor hij vier jaar speelde, naar Palermo.

Cesare Bovo, de verdediger van Palermo, onderging een operatie aan het gebroken middenvoetsbeentje en moet minstens twee maanden revalideren.

Kily Gonzales (Inter) keert terug naar Rosario Central, de club waarmee hij doorbrak in het seizoen 1992/93.

NR

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content