Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De Zweed hield het niet lang vol bij Manchester City.

Thaksin Shinawatra heeft niet veel geduld gehad met Sven-Göran Eriksson (60), die vorige zomer ingehaald was als de grote redder van Manchester City. De Zweed presteerde met zijn ploeg nochtans heel goed in de eerste seizoenshelft, want tot november kon het team zich handhaven in de topdrie en halverwege stonden ze nog vijfde. Daarna gleed City langzaam maar zeker af naar de brede subtop. De laatste maanden kon het nog amper winnen, tot ergernis van de Thaise eigenaar, die in het begin veel contact had met Eriksson, maar nadien amper of geen. Shinawatra hield zijn trainer verantwoordelijk voor de gang van zaken en deelde hem vorige week mee dat het voorbij was, ondanks een nog twee jaar doorlopend contract. Eriksson voelde al een tijdje nattigheid. Hij had een lijstje met transfers klaar, maar er werd amper of geen gevolg aan gegeven.

Vijf weken voor de competitiestart had Shinawatra Eriksson, een jaar werkloos sinds de Engelse voetbalbond hem als bondscoach aan de kant zette, aangesteld. Samen werkten ze aan een vijfjarenplan om City naar de absolute top te loodsen. Er werd serieus geïnvesteerd: ruim 70 miljoen euro om eerst acht en in januari nog eens twee spelers aan te kopen. Niet méér, zoals de coach vroeg. Het probleem van de Thai is dat een pak van zijn geld door de staat Thailand bevroren is, in afwachting van een proces rond corruptie. Voor hij in het voetbal stapte, was Thaksin Shinawatra premier van zijn land.

De meeste Engelse waarnemers reageren verrast op het nieuws. Bij de aanstelling van Eriksson hadden ze veel twijfels, gezien zijn bleke prestaties met de nationale ploeg en de grilligheid van City qua prestaties. Maar zeker in de eerste helft van het seizoen verraste City de volgers. Drie transfers ( Martin Petrov, Elano en Vedran Corluka) bleken een schot in de roos en de ontwikkeling van MicahRichards, inmiddels international, was spectaculair. Twee keer winst in de derby tegen United, ook dat kon tellen. Alleen aanvallend sloeg Eriksson de bal mis. Rolando Bianchi was een dure (12 miljoen euro) miskoop. Geovanni bleek ook een misser, maar geen dure, want transfervrij. Emile Mpenza kreeg geen kans meer en uiteindelijk moest Benjani de meubelen offensief komen redden. Maar ook hij haalde in de terugronde weinig rendement.

Cristiano Ronaldo, die zaterdag zijn veertigste goal van het seizoen maakte, werd door de Engelse profs uitgeroepen tot speler van het jaar. De spits van Manchester United volgt daarmee zichzelf op. Cesc Fabregas (Arsenal) is jonge prof van het jaar. Ronaldo bekende dat hij niet voor zichzelf, maar voor Emmanuel Adebayor (Arsenal) had gestemd.

Als Ryan Giggs komend weekend aantreedt tegen Wigan evenaart hij het clubrecord van Bobby Charlton die 758 (!) wedstrijden voor Man.U. speelde. Giggs (34) kan in Moskou in de finale van de Champions League recordhouder worden.

In de tweede klasse viel het doek over de reguliere competitie. Kampioen werd het West Brom van Carl Hoefkens dat met Stoke City stijgt naar de Premier League. Spelen de play-off voor het derde promotieticket: Hull, Bristol City, Crystal Palace en Watford. Zakken naar de derde klasse: Colchester, Scunthorpe en Leicester City.

Keith Edelman heeft zijn job als directeur van Arsenal verlaten. Edelman was een van de drijvende krachten achter de recente sponsordeals en de verhuis naar het nieuwe stadion. Edelman was niet de beste vriend van Arsène Wenger, die nu misschien wel budget vrij krijgt om absolute toppers aan te trekken, in plaats van jong talent. Arsenal wint immers al drie jaar op rij niks meer.

Reading heeft Emerse Fae en Ibrahima Sonko tijdelijk geschorst. Het duo weigerde aan te treden bij de reserven.

Bij Birmingham klaagde Daniel de Ridder dan weer over een gebrek aan speelkansen. De Ridder, die vorige zomer van Celta Vigo overkwam, speelde sinds januari niet meer. Volgens Birmingham heeft de Nederlander niks te zoeken in het Britse voetbal, maar moet hij gaan waar er meer gepingeld wordt.

PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content