Johan Micoud moet van Werder Bremen zijn sterallures laten varen.

De titel was hem een beetje naar het hoofd gestegen, zo vonden ze bij het bestuur van Werder Bremen. De Franse creatieve middenvelder Johan Micoud (31), die vorig seizoen samen met Ailton de grootste inbreng had in het kampioenschap, begon op het financiële vlak plots groots te denken. Hij dreigde met een overstap naar Bayern München – waar voornamelijk voorzitter Franz Beckenbauer enorm onder de indruk kwam van zijn voetbalkwaliteiten – en leek na Mladen Krstajic en Ailton de derde belangrijke pion die het kampioenenelftal van Thomas Schaaf zou verlaten.

Maar zover kwam het dus niet. Sportief verantwoordelijke Klaus Allofs, gepokt en gemazeld door zijn spelerservaring, slaagde erin om Micoud van gedachten te doen veranderen. De excentrieke spelmaker kreeg een lucratieve contractverlenging tot 2007, maar ook een grote waarschuwing mee. Voor het vorstelijke salaris dat hij verdient, moest hij zijn public-relations wat beter verzorgen. In zijn vorige overeenkomst kon hij nog terugvallen op 2,2 miljoen euro, nu mag de oud-speler van Bordeaux en Parma jaarlijks drie miljoen euro op zijn bankrekening schrijven.

De weinige fans die meegingen op oefenkamp naar het Zwitserse Bad Ragaz schrokken zich dan ook een bult toen ze merkten dat Micoud hen na elke trainingssessie opzocht voor het uitdelen van handtekeningen of een praatje. Het charmeoffensief moet er alleen maar voor zorgen dat zijn populariteit vergroot, want tot nu toe zorgde Micoud bij de meeste supporters alleen maar voor ergernis door zijn sterallures. Klaus Allofs lichtte de gedragswijziging toe in een korte mededeling. “Ik heb Johan duidelijk gemaakt dat hij na het vertrek van Ailton meer zijn verantwoordelijkheid moet opnemen. Hij is nu het uithangbord van de kampioen ! Het is nu aan hem om zich op te werpen als nieuwe publiekslieveling. Zijn truitje, met rugnummer tien, moet in de merchandisingafdeling het meest begeerde product worden.”

Afgelopen seizoen irriteerde Micoud niet alleen de eigen fans, maar ook de journalisten. Hij ontweek bijna elk interview en verstopte zich achter het feit dat zijn Duits niet perfect was. In Zwitserland onderging hij een gedaanteverwisseling. Met de contractverlenging van Micoud hoopt Allofs een signaal te geven naar Fabian Ernst en Tim Borowski. Hun overeenkomst loopt op het einde van het seizoen af. Binnenkort starten de gesprekken over het openbreken van de bestaande verbintenis. (FV)

JOACHIM LÖW wordt de nieuwe assistent-trainer van de nationale ploeg nadat Holger Osieck afzegde. De 44-jarige Löw was in het verleden trainer van Karlsruhe en VfB Stuttgart en vorig seizoen aan de slag bij het Oostenrijkse Austria Wenen. Op 1 augustus begon hij net als Teamchef Jürgen Klinsmann en manager Oliver Bierhoff zijn werkzaamheden. Hun contract loopt tot na het WK van 2006 in eigen land. JAN KOLLER en Tomas Rosicky blijven gewoon bij Borussia Dortmund. Miljoenenaanbiedingen, van onder ander Marseille (6 miljoen euro voor Koller) en FC Porto (16 miljoen euro voor Rosicky), voor beide Tsjechen werden geweigerd. GUNTER THIEBAUT mag een kruis maken over de heenronde. De spits van tweeeklasser FC Saarbrücken scheurde in een oefenduel de voorste kruisbanden van de linkerknie. De oud-speler van Eendracht Aalst wordt op 12 augustus door dokter Martens in Antwerpen geopereerd. WERNER HACKMANN (57) kreeg van de 36 clubvertegenwoordigers het vertrouwen voor de komende drie seizoenen als voorzitter van de Duitse voetballiga. (FV)

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content