EXCEL MOUSCRON

© belgaimage

Wie zegt dat Excel Mouscron niet met de toekomst bezig is? De club stapte half juli in de teletijdmachine, de 20e om precies te zijn. Op die zomerse donderdag organiseerde Excel een Job Day, in samenwerking met partner Randstad. Het idee was eenvoudig: nieuwe krachten aanwerven. De voorwaarden voor een job bij Excel waren onder meer de volgende: beschikbaar zijn om ’s avonds en in het weekend te werken; polyvalent inzetbaar zijn; initiatief nemen en efficiënt te werk gaan; in groep kunnen werken.

Kandidaten mochten zich aanmelden op Le Canonnier om hun cv voor te leggen en als dat overtuigend was, vond er meteen een onderhoud plaats met een aantal clubverantwoordelijken. Mouscron kan op dat moment namelijk wel wat versterking gebruiken. De club, gerund door het Maltese investeringsfonds van Pini Zahavi en Fali Ramadani, was nogal schuchter aan het voorseizoen begonnen met slechts twaalf spelers op het appel. Spijtig genoeg was de Job Day alleen bestemd voor het aanwerven van stewards, vrijwilligers, hostesses en kelners.

Excel moest dus nog op zoek gaan naar enkele voetballers en, in tegenstelling tot wat algemeen verwacht werd, lukte dat aardig. Hoewel een aantal spelers nogal laat aansloten bij de groep, zoals de Serviër Nikola Gulan, een echte pion van Ramadani, ging Mouscron doordacht te werk op de mercato. De jonge Aristote Nkaka nam de rol van steward op zich, wat Omar Govea toeliet om de doelpunten op een schoteltje te serveren aan Jonathan Bolingi of Taiwo Awoniyi. Achterin wierp Logan Bailly zich op als leider van het team.

Maar zoals elke zichzelf respecterende interimkracht kennen de Henegouwenaars een dipje met de winter in aantocht. Van 30 september tot 4 november is de balans na zes wedstrijden: 3 op 18, het resultaat van drie gelijke spelen en evenveel verliesmatchen. De eindejaarspremie riskeert erbij in te schieten. Maar het is een normale ontwikkeling: een ploeg die eerst verrassend over het water liep, moest vroeg of laat wel eens kopje onder gaan.

Het is de harde wet van de arbeidsmarkt. Iemand die het spektakel verzorgt, kent zijn ups en downs. En bij Mouscron zijn dat er wel een paar. Govea, Bolingi en Awoniyi betalen nu logischerwijs de prijs voor hun schitterende seizoensbegin. Nu maar afwachten of het duo Zahavi-Ramadani, vertegenwoordigd door sportief directeur Jürgen Röber, tevreden blijft over de aangeboden show. Zoniet kan er in januari altijd nog een tweede Job Day georganiseerd worden…

door Nicolas Taiana

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content