Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Racing Genk was vorig seizoen de enige ploeg die Anderlecht tot op het einde kon volgen. Van de transferperiode maakten de Limburgers gebruik om de kern in de breedte te versterken, want blessures fnuikten uiteindelijk hun titelambities.

En, coach,tevreden over de voorbereiding tot dusver ?

Hugo Broos : “Ik denk het wel. We hebben zeer goed gewerkt en in de wedstrijden lijkt dat tot dusver zijn vruchten af te werpen. De wedstrijd tegen Porto was een positieve test, niet alleen vanwege het resultaat (1-0, een doelpunt van de Israëliër ElyanivBarda, nvdr), maar ook vanwege het spel. Volgende week moeten we trouwens presteren, dan wordt misschien al dé match van het jaar gespeeld.”

Je doelt op het Europese duel tegen Sarajevo. Hoe vervelend is het om al aan de bak te moeten nog voor de competitie is begonnen ?

“Heel vervelend, maar we wisten het. Bovendien is het een superbelangrijke wedstrijd, uitschakeling betekent geen Europees voetbal. We kennen Sarajevo al een klein beetje, het is zeker geen wereldploeg maar het zal toch opletten zijn.”

Werd je zenuwachtig toen de opvolger van Sebastien Pocognoli maar niet tekende ?

“Neen, omdat ik wist waarmee ze hier bezig waren. Alleen moet je je toch eens vragen stellen bij het feit dat de speler die we uiteindelijk aantrokken, Tiago Silva dosSantos, hier zes weken geleden ook al geweest kon zijn. Toen waren er managersproblemen en mocht hij niet tekenen. Uiteindelijk blijkt de speler dan een paar weken later geen club te hebben en kan hij dan pas zijn eigen wil doordrukken. Conclusie : hij is de enige die nu wat conditioneel achterstand heeft. Zes weken verloren.”

Ook Nicolas Lombaerts was in beeld ?

“Klopt, maar die wilde alleen komen als hij een centrale rol kreeg en daar was gezien het vertrek van Pocognoli geen sprake van. De rest van de aankopen moet je bekijken als aankopen in de breedte. Als er wat fout liep met Hans Cornelis, hadden we geen vervanger. Die is er nu wel met Igor Lolo, die ook centraal achterin uit de voeten kan. Op het middenveld wisten we niet of Wim De Decker(geopereerd aan de schouder, nvdr. ) de start zou halen. Dat blijkt nu niet veel te schelen, maar hij is nog niet fit en dus kan de Hongaar Balasz Tóth daar wat laten zien. Dat ThomasChatelle nog lang out zal zijn, weet je, dus kan je niet alleen met AlexDa Silva verder. Vandaar de komst van Mohamed Dahmane. En Barda is een alternatief voor een aantal posities voorin. Hij kan in de spits spelen, maar er ook achter, een diepe is het niet.”

Je liet met Kevin Vandenbergh wel een aantal goals vertrekken.

“Tien tot twaalf per seizoen, dat weten we. Kevin was geen vaste titularis en dan kan je kiezen : je werkt mee aan een transfer als hij ergens een beter alternatief voor zichzelf vindt, of je houdt zo’n speler aan zijn contract, met het risico dat hij gefrustreerd en ontgoocheld raakt, want hij wilde zelf meer. Kevin heeft voor het eerste gekozen. Maar laat ons ook niet vergeten dat Goran Ljubojevic er vorig seizoen evenveel maakte, elf, en ook niet altijd speelde.”

Conclusie : een bredere kern, jullie zijn beter gewapend om mee te strijden voor de titel.

“Mee te strijden voor Europees voetbal. Het zou van pretentie getuigen om over de titel te spreken, gezien de manier waarop Anderlecht en Club Brugge zich hebben versterkt. Wij hebben ook naar François Sterchele geïnformeerd, maar bedragen van 3, 4 miljoen euro kunnen we niet geven.”

PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content