Met drie speelster uit de top tien – Eugenie Bouchard (WTA 7), Angelique Kerber (9) en Dominika Cibulkova (10) – en nog eens vier uit de top twintig (Andrea Petkovic, Lucie Safarova, Carla Suárez Navarro en Alizé Cornet) krijgt het deelnemersveld van de BNP Paribas Fortis Diamond Games stilaan vaste vorm. “Met Bouchard kunnen we het Belgische tennispubliek laten kennismaken met een echte diamant”, was toernooidirectrice Kim Clijsters verheugd over de komst van de Canadese, die vorig seizoen de finale op Wimbledon bereikte en op de Australian Open en Roland Garros pas in de halve finales sneuvelde.

Eugenie Bouchard, groeibriljant uit Canada, volgens Martina Navratilova “een van de weinige speelsters die het potentieel hebben om nummer een van de wereld te worden.” Ook Chris Evert is een Genie believer en omschreef haar als “taaier dan taai”. Tennisfans smullen van de 20-jarige blondine, exponent van de nieuwe generatie: goed, mooi en cool.

Op de Rogers Cup in Montréal, haar eerste toernooi sinds Wimbledon, werd ze als een nationale heldin ontvangen. Het programma zat barstenvol, niemand die in andere speelsters geïnteresseerd was. Een groep Australische jongens was voor haar naar Montréal gevlogen. Ze troepten samen rond het stadion, droegen een T-shirt met het opschrift Genie Army en gingen op de foto met de andere tennisfans. Fans van de fanclub…

Toen ze het centre court binnenstapte, volgde een minutenlange staande ovatie. Bouchard, die amper acht kilometer van de club opgroeide, stapte met de blik naar de grond gericht naar haar stoel, drapeerde haar handdoek en begon aan de opwarming. Een en al focus, zelfs terwijl de 11.000 toeschouwers de wave inzetten. Bouchard, van schoenen tot petje in het roze gekleed. Haar tegenstandster, ene Shelby Rogers, was volledig in het zwart, de kleuren van de antiheld. Bouchard verloor, een zeldzaam accident de parcours, maar haar status bleef onaangetast. Op een veiling betaalde een fan dubbel zoveel voor een gesigneerde foto van Bouchard als voor het racket van Serena Williams.

Eugenie Bouchard, vorig jaar door de WTA tot Most Improved Player verkozen, wordt geprezen en gevierd als de volgende grandslamslokop, maar kon de verwachtingen nog niet inlossen. Ook daarom is ze buiten tennismiddens amper gekend, tenzij dan in Canada, waar ze een megadeal met Coca-Cola afsloot en zelfs de cover van Elle haalde. Op de binnenpagina’s stonden twee fotootjes van Maria Sjarapova, pretbedervertjes. Genie haat de vergelijking met de 27-jarige Russische. “Ik wil niet de volgende wie-dan-ook zijn, ik wil gewoon Eugenie Bouchard blijven. En veel winnen.”

BNP Paribas Fortis Diamond Games, van 9 tot en met 15 februari in het Sportpaleis in Antwerpen. Tickets: www.diamondgames.be

DOOR CHRIS TETAERT

Op een veiling betaalde een fan dubbel zoveel voor een gesigneerde foto van Bouchard als voor het racket van Serena Williams.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content