Bij Lille OSC

Erwin Vandenbergh: “Ik heb bij Lille met Abedi Pelé gespeeld en Roger Boli, de broer van Basile, die later voor Marseille uitkwam. En Bernard Lama ( later wereldkampioen geworden met Frankrijk, nvdr) stond in het doel. Lama was een gast met een schitterende mentaliteit, leefde echt honderd procent voor het voetbal. Dan was er nog Christophe, Christophe … ik kan nu niet op zijn familienaam komen ( Galtier, nu trainer van Saint-Etienne, nvdr), maar die kwam van Marseille en dan merkte je meteen dat verschil in mentaliteit tussen het noorden en het zuiden.”

Bij AA Gent

Erwin Vandenbergh: ” Frank Dauwen, Eric Viscaal en ikzelf waren een paar van de steunpilaren en dan had je bepaalde jongens daarrond, zoals Bart De Roover, naast wie ik in de kleedkamer zat. Een toffe gast, maar hij is langdurig geblesseerd geraakt door een wonde aan zijn hiel die maar niet dicht wou groeien. Hij zag het op een bepaald moment echt niet meer zitten om verder te voetballen. Szolt Petry, de doelman, was op en top prof, soms een beetje té. Hij at alleen maar fruit op de club. Als wij warm aten, nam hij alleen een heel bord vol fruit. ( lacht) Dan herinner ik mij nog Rudy Janssens, Tommeke Verdeghem, Laurent Dauwe, Dirk Medved, en met Karacic heb ik in mijn laatste seizoen op het middenveld gevoetbald, Michel De Groote speelde in de verdediging, Krist Porte, Foeke Booij is ook nog gekomen. En Danny Veyt, ja, pas op, dat was een draaimotor op het middenveld, hoor. Een paar ervaren spelers en jeugd, dat zat goed in mekaar.

“Ik heb nooit een betere geweten om penalty’s te trappen dan EricViscaal. Dat was on-ge-looflijk. Vroeger mochten keepers niet bewegen en Eric kon wachten tot het laatste moment. Als ik een penalty trapte, koos ik op voorhand een hoek en daar trapte ik de bal zo perfect mogelijk in. Maar Eric, die veranderde in de laatste meter van zijn aanloop nog van gedacht. Echt een krak. En een goeie keeper. ( schatert) ( Viscaal scoorde en stopte Europees als plaatsvervangend doelman tegen Lausanne een penalty, nvdr) .

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content