Twee wedstrijden slechts had Ermin Siljak nodig om Moeskroen een nieuw gezicht te geven. Sinds de komst van de Sloveense spits zet de grensploeg de kansen wel om in goals. Enkele getuigenissen.

Zelden is een speler erin geslaagd zo snel zijn stempel te drukken op een team. ErminSiljak stond tegen Westerlo slechts vijftig seconden op het veld toen hij zijn eerste goal scoorde. Op het einde van de wedstrijd verdubbelde hij de voorsprong om zo de Hurlus hun eerste zege van 2005 te bezorgen. De week daarop scoorde hij op Lierse weer. Excelsior had het seizoen in rustiger vaarwater kunnen doorbrengen als het van bij de start over zo’n goalgetter had kunnen beschikken. Onmiddellijk rijzen dan ook twee vragen. Eén : hoe is een club die er financieel niet bepaald rooskleurig voor staat erin geslaagd de topscorer – samen met RuudvanNistelrooij – van de voorrondes van Euro 2004 aan te trekken, temeer daar het een speler betreft die tijdens zijn carrière het financiële liet primeren op het sportieve ? En twee : waarom heeft Excelsior niet eerder zo’n scorende spits aangetrokken ?

“Op de eerste vraag zijn er verschillende antwoorden”, legt algemeen directeur RolandLouf uit. “Op zijn 32e is Ermin Siljak op een punt in zijn carrière gekomen, waarin geld niet meer het allerbelangrijkste is. Hij had een bijzonder goed contract in China, maar de leefomstandigheden waren daar niet bepaald schitterend en zijn club Dalian Shide kwam niet al zijn verplichtingen na. Ermin had verschillende redenen om bij ons te tekenen. In de eerste plaats zou hij er natuurlijk heel graag bij zijn op het WK in 2006 en de Sloveense bondscoach heeft hem duidelijk laten verstaan dat hij er in dat opzicht alle belang bij heeft om in Europa te voetballen.

“Een tweede, heel belangrijke factor is de zwangerschap van zijn vrouw. Zij wilde liever een stuk dichter bij Ljubljana wonen. Ja, er zijn steden die dichter bij de Sloveense hoofdstad liggen dan Moeskroen en meer prestigieuze clubs herbergen, maar zowel qua scouting als op het juridische vlak meen ik dat we ons huiswerk goed hebben gemaakt. We hamerden erop dat Moeskroen op een steenworp afstand van Brugge en Rijsel ligt, de steden waar met NastjaCeh en MilenkoAcimovic twee van zijn beste vrienden wonen. Bovendien is de taal geen enkel probleem : sinds Ermin voor Bastia en Genève speelde, beheerst hij het Frans redelijk vlot. Na de communicatieproblemen die hij in China ondervond, is dat een niet te onderschatten voordeel.”

Waarom dan pas nu ? Roland Louf : “Eerder hadden we er gewoon de middelen niet voor. Voor iemand die scoort, betaal je nu eenmaal veel geld. Siljak toonde zich bereid om heel veel in te leveren en van die kans hebben we gebruikgemaakt. Oorspronkelijk wilde hij slechts voor vier maanden komen, maar we zijn er toch in geslaagd hem te doen tekenen tot juni 2006, al staat er in zijn contract een clausule dat hij weg kan indien hij zich behoorlijk kan verbeteren. Het is voor beide partijen een goede deal : hij helpt ons het behoud verzekeren en wij helpen hem om in zijn carrière een nieuwe start te nemen. En als hij zich goed voelt bij ons, wil hij misschien wel veel langer blijven…”

“Uiteraard heeft Ermin me om advies gevraagd”, bevestigt de Brugse middenvelder Nastja Ceh. “Wij zijn al verschillende jaren goede vrienden omdat het bij de nationale ploeg goed klikte. Ik heb hem gezegd dat Moeskroen voor hem een goede springplank kon zijn. Zo kan hij zich opnieuw in de belangstelling spelen en misschien zelfs een overstap maken naar Engeland. Zijn voornaamste kwaliteit is dat hij gewoon erg makkelijk scoort, met beide voeten en met het hoofd. Maar ik wil hier niet al zijn geheimen bloot leggen. De tegenstanders lezen dit ook, anders weten ze meteen hoe ze hem best aan banden kunnen leggen. Ik verwacht van hem alleszins nog een pak goals in de resterende vijf wedstrijden.”

G régoryLorenzi kent Ermin Siljak nog van bij Bastia. “Ik was toen 12 of 13 jaar, maar mijn vader zat in het bestuur van de club”, geeft de linksback van Excelsior aan. “Ook toen al speelde hij op dezelfde manier : als spits die steeds op de loer ligt en altijd op de goede plaats opduikt. De zestien meter is echt zijn domein. Hij zorgt er steeds voor gevaar. Precies zo iemand hadden we nodig, want we creëren al heel het seizoen veel kansen, maar we konden ze vaak niet afmaken. Het besef dat we nu wel een echte goalgetter in de rangen hebben, kan voor heel het team bevrijdend werken.”

PhilippeSaintJean moet het ongetwijfeld spijtig vinden dat Ermin Siljak niet wat eerder de overstap maakte vanuit China, want dan was hij nu misschien nog coach geweest van Moes-kroen. “Op de eerste training maakte hij al duidelijk dat hij heel gevaarlijk is”, bevestigt Saint-Jean. “Wat hij doet, oogt niet spectaculair, maar hij is altijd goed geplaatst en vraagt steeds de bal. Dat hij topscorer werd van de voorronde van Euro 2004 is natuurlijk geen toeval. Uiteraard werd Siljak hier al vergeleken met NenadJestrovic, maar hij heeft toch een andere stijl. Hij is nog meer een rommelaar in de zestien. Hij wordt bovendien goed aangespeeld door FarukAtalay, een andere speler die ik niet vaak kon opstellen, en hij kan volgens mij zeer complementair worden met PacoSanchez. Er staat nu een ander team. Mijn enige spits was MarcinZewlakow en door het vertrek van ChristopheGrégoire naar Anderlecht verloor die zijn belangrijkste foerier. Nu heeft het team twee spitsen en is er opnieuw iemand die goede assists kan versturen. Dat is een wereld van verschil.”

Marcin Zewlakow van zijn kant meent dat het nog te vroeg is voor conclusies. “Dat Siljak een goede speler is en een neus heeft voor goals, bewees hij al. Om te weten of we echt complementair zijn moeten we toch eerst enkele matchen samen spelen, want op training spelen we meestal tegen elkaar.” JonathanBourdon, de doelman van Westerlo, is iets loslippiger : “In de 45 minuten die Siljak tegen ons speelde, versierde hij drie kansen en scoorde hij twee keer. Veel meer kan je van een spits toch niet verlangen ? Ik denk dat Moeskroen een uitstekende zaak deed.

“Siljak scoorde al met de voeten en met het hoofd en is dus een complete voetballer. Zijn eerste goal was bovendien niet makkelijk. Ik verkleinde de hoek en als hij links van mij had geschoten, had ik de bal zeker gepakt. Maar hij plaatste de bal rechts in een klein gaatje tussen mijn lichaam en de paal. Er zijn niet zoveel spitsen die zo koel blijven als ze in de diepte worden aangespeeld.”

Coach GeertBroeckaert vindt dat Siljak wel goed kan worden vergeleken met Nenad Jestrovic : “Het zijn allebei echte goalgetters, maar Ermin beweegt minder en blijft meer in de zestien meter. Op training toonde hij meteen zijn kwaliteiten. Zo’n type speler kan elke ploeg goed gebruiken. Iemand die kansen weet om te zetten in goals is gewoon van goudwaarde. Roland Louf verdient voor deze transfer alle lof. Ik hoop alleszins dat Ermin een tijdje bij ons blijft en niet dadelijk weer verkast. Temeer omdat het een echte prof is die duidelijk het goede voorbeeld geeft. Hij verzorgt zich goed, traint efficiënt, geeft blijk van de juiste ingesteldheid en stelt zich zeer sociaal op tegenover de ploegmaats. Telkens hij op het veld komt, jaagt hij meteen een aantal ballen tegen het net en als hij op training in het afsluitende wedstrijdje niet heeft gescoord, baalt hij. Dat typeert hem : scoren is een obsessie.

“Als middenvelder bij Cercle heb ik indertijd enkele seizoenen het genoegen gehad te mogen samenspelen met JosipWeber. Wel, Ermin Siljak heeft dezelfde gedrevenheid om goals te maken, hoewel hij anders speelt. Josip liet zich meer in de acties betrekken en speelde vaker zijn snelheid uit, terwijl Siljak de kunst verstaat zich onzichtbaar te maken, om dan plots op te duiken. In de zone van de waarheid voelt hij zich als een vis in het water.”

Daniel Devos

De zestien meter is echt zijn domein.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content