Geboren op 28 februari 1968 in Deurne.

Getrouwd met Kris Debast, vader van de tweeling Amy en Leno (9).

Sta je ’s ochtends lang voor de spiegel ?

“Neen, helemaal niet. ( begint te lachen) Ik zou ook niet weten waarom. Een coiffure die veel onderhoud vraagt, heb ik niet. Vandaar. Mijn vast ochtendritueel is vrij simpel. Gewoon tanden poetsen, beetje verfrissen, aankleden en weg. Scheren doe ik bijna nooit thuis, meestal na het douchen na de training.”

Ben je handig ?

“Niet echt. Ik probeer mijn steentje bij te dragen, maar ik ben zeker geen knutselaar of iemand die gemakkelijk iets in mekaar steekt. Verder dan een gaatje boren of eens een schroef indraaien kom ik meestal niet. Als ik hulp nodig heb, vraag ik het liever aan specialisten of kan ik rekenen op mijn ouders.”

Hou je veel dingen bij of gooi je snel zaken weg ?

“Ik moet leren met sommige zaken minder emotioneel om te gaan. Een keer per jaar tracht ik daar, via een grote schoonmaakbeurt, komaf mee te maken. Niet alleen met papieren, maar ook met kleren. Maar de shirts van mijn vorige clubs hou ik bij, plus een truitje van de drie WK’s en het ene EK dat ik meemaakte. Het plakboek dat mijn moeder bijhield, ligt in de kelder.”

Moet je je eigen kinderen motiveren om te sporten ?

“Mijn zoontje voetbalt bij Sint-Job, waar hij bij mijn ex-vrouw woont. Die microbe had hij snel te pakken. Mijn dochter turnt graag. Ik zal hen zeker niet verplichten, ze mogen doen wat ze willen. Zolang ze er maar plezier aan beleven en het doen met honderd procent goesting.”

Ooit in aanraking gekomen met de politie ?

“Toch wel. Ik speelde al tweemaal mijn rijbewijs kwijt wegens overdreven snelheid. Dat valt nog mee, vind ik. Ik moest lang verre verplaatsingen naar Luik en Charleroi doen, als je jaarlijks 50.000 tot 60.000 kilometer moet bollen, is het vrij logisch dat je een zwaardere voet krijgt. Nu is de afstand Grobbendonk-Lier veel beperkter, wat een gunstig effect heeft op mijn verkeersboetes.”

Welk boek ligt op je nachttafeltje ?

“Niks. Als ik in de slaapkamer kom, is het om te slapen.”

Wat is jouw mening over doping ?

“Ik ben zwaar anti. Mensen die daar hun toevlucht toe nemen, bedriegen de sport en belazeren hun concurrenten. Ik hou van mensen die alles geven wat ze in zich hebben. Als spelers zeggen dat ze moe zijn, beschikken ze in principe nog altijd over twintig procent van hun mogelijkheden. Het speelt zich allemaal af in het koppeke.”

Geloof je in leven na de dood ?

“Moeilijk te zeggen. Ik geloof wel in het hiernamaals, maar kreeg nog nooit een teken dat het echt bestaat. Zolang dat er niet is, kan ik er moeilijk een echt oordeel over geven.”

Ben je volkomen gelukkig ?

“Absoluut. Het kan natuurlijk altijd beter. Maar ik ben blij met het beroep dat ik mag uitoefenen, met mijn privésituatie en met het feit dat ik iets beteken voor Lierse. Ik heb brave kinderen, een perfect huwelijk, fantastische ouders en veel goede vrienden.”

Hoe ver kan een topsporter gaan met de kritiek op een ploeggenoot ?

“Als dat intern gebeurt, mag dat redelijk hard zijn. Zeker als die commentaar gegrond is en tot doel heeft iemand te helpen bij het vermijden van fouten.”

Waar kan men jou kwaad mee krijgen ?

“Door dingen te vertellen over mij die niet waar zijn. Ik word niet snel kwaad, maar als het toch gebeurt, kan iedereen best snel uit de weg gaan. Want dan moet je rekening houden met een ferme explosie.”

Wat trekt je aan in je vrouw ?

“Ze is niet alleen mooi aan de buitenkant, maar zeker ook vanbinnen. Heel begrijpend, iets wat heel belangrijk is in een relatie. We zijn nu zes jaar samen, al twee jaar getrouwd. Het is soms een proces van geven en nemen, maar ik voorspel ons nog wel een mooie toekomst samen.”

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content