Vier media-watchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal+), Dirk Deferme (VTM) en Frank Raes (VRT-tv). Deze week blikt Peter Vandenbempt vooruit naar het nieuwe seizoen.

In Boekarest maakte het ‘nieuwe’ Anderlecht in de eerste wedstrijd met inzet een goeie indruk. Volstaat dat om te concluderen dat Anderlecht komend weekend als titelkandidaat start ?

Peter Vandenbempt : “Voorlopig lijken ze door te gaan op het elan van vorig jaar, met dezelfde spirit, automatismen en met twee spitsen die al vroeg in vorm zijn. Er zijn wat moeilijke jongens weg. Die zijn vervangen door jonge spelers die met hun gretigheid de anderen aansteken. Alleen moeten ze zich vanavond wél plaatsen voor de Champions League. Zoniet krijgen ze een ferme mentale tik. Gewoon genoegen nemen met het kampioenschap kan daarna moeilijk zijn, zoals Genk een paar jaar geleden tegen Maribor ervoer. Ik vond dat Anderlecht een onnodig risico nam door in Boekarest niet voluit te gaan tegen een gewone ploeg. Al na een kwartier werd duidelijk dat er ginder meer in zat. Toch zit er muziek in dit Anderlecht. Hugo Broos heeft wel wat wisselmogelijkheden. Pär Zetterberg zit wel op de bank, maar is een heel andere bankzitter dan Gilles De Bilde. Voor de match gedroeg hij zich als een échte aanvoerder, ook omdat hij natuurlijk straks zelf de Champions League wil spelen. Net als zijn goeie vriend de voorzitter gaat hij ervan uit dat hij gauw in de ploeg komt.”

Wat denk jij ?

“Het is me een vraagteken hoe dat moet gebeuren. Voor het evenwicht op het middenveld heeft Broos misschien wel gelijk als hij zegt dat hij en Baseggio niet kunnen samenspelen in de vorm waarin wij ze kennen. Als ze meer verdedigen en lopen kan dat misschien wel, maar wil de nieuwe Zetterberg zich wegcijferen in de rug van Baseggio ? Broos spreekt in elk geval de taal die de trainer van Club en Anderlecht moeten spreken : ‘Wij zijn de beste.’ Hij straalt ook zelfvertrouwen uit.”

Wat vond je van het debuut van de 17-jarige Kompany centraal achterin ?

“Ik vond het een openbaring. Wat aarzelend gestart groeide hij al snel in de wedstrijd. Vercauteren zegt dat er geen enkele reden is om hem er nu al uit te zetten. Vooral zijn manier van bewegen valt op, hij voetbalt soepel, met een zekere flair in de manier waarop hij de bal aanneemt en even rondkijkt. In zijn lichaamsbeweging doet hij me denken aan Kluivert én Desailly. Daarmee beweer ik niet dat hij de nieuwe Desailly is, hé. Dit is duidelijk een grote belofte en dat merk je ook aan de manier waarop hij meteen gekoesterd wordt. Dat is eigen aan een klein land waar groot talent schaars is. Hij heeft het allemaal om het te maken. Het enige dat we niet mogen vergeten, is dat die massale verjonging er vorig jaar pas noodgedwongen kwam, het was geen bewuste keuze. Valt Vanderhaeghe niet geblesseerd uit, dan horen we misschien nooit van Junior. Op dat punt heeft Crasson met zijn kritiek gelijk. Alleen moet Crasson natuurlijk eerst in eigen boezem kijken. Hoeveel jaar van zijn vijf met een Italiaans contract betaald verblijf heeft hij echt gepresteerd ? Anderhalf jaar, dat is niet veel.”

Is Club Brugge klaar voor Dortmund ?

“In principe heeft Club weinig kans tegen Dortmund dat alleen door pech én Real Madrid uit de kwartfinales van de vorige Champions League werd gehouden. Club zal top moeten zijn, hoor. Gaan ze eruit, dan is het seizoen niet mislukt, maar het zou wél een ongelofelijke domper betekenen. Want vorig jaar werd Club na jarenlang ingeslapen te zijn pas écht wakker na die penalty’s tegen Donetsk. Daar hebben ze maanden op geteerd, daardoor namen ze in de competitie een vliegende start. Terwijl je nu plots met allerlei vraagtekens zit. Waar Club ook aan vast moet houden, is het loopvermogen op het middenveld van Simons en Englebert. Het heeft ook de werkkracht van een goeie Verheyen nodig. Ik blijf hem een belangrijke speler vinden voor dit Club. Dat Sollied hem op de bank laat omdat hij hem kent en hij andere spelers aan het werk wil zien, is een flauw excuus. Hoe moet Verheyen zich dan op het seizoen voorbereiden als hij niet speelt ?”

Welke andere ploegen verwacht je nog bovenin ?

“Ik reken een beetje op Standard. Voor het eerst in jaren kochten die niet volgens het boekje van Luciano D’Onofrio. Standard kocht wat het nodig had. Vooraan heb je met Kaklamanos, Bangoura en Moreira toch iets. Met Söderström op het middenveld hadden ze heel goed gezeten, nu hebben ze daar toch een beetje een gat. Al vind ik het geen verlies dat ze van het vertragende gedraai van Walem af zijn. Ik hoop echt dat Standard meedoet en niet na één derde van de competitie vijftien punten achterstand telt. Al was het maar als beloning voor het engelengeduld van de supporters die al twintig jaar wachten op een goeie ploeg in Luik.”

Is Genk door het verlies van Sonck en Skoko onthoofd ?

“Op papier is het een onwaarschijnlijke aderlating. Sonck betekende voor Genk zo veel meer dan een speler die 22 goals maakte. Die vervang je niet zomaar door een andere die er 22 scoorde, dat is niet hetzelfde. Wat ik verder mis, is voetballend vermogen op het middenveld. Soley, Thijs en Wamfor zullen dat volgens de technische staf onder elkaar oplossen. Maar als je daarvoor op iemand rekent die een paar maanden eerder nog op het lijstje spelers stond die mochten vertrekken naar Heusden-Zolder (Wamfor), heb ik daar niet zo veel vertrouwen in. Op papier hebben ze voorin voldoende kwaliteit. Alleen wil ik nog zien of Roussel en Kpaka een gesloten verdediging kunnen openbreken zoals Sonck dat kon. Op papier zijn ze nog even ambitieus als voorheen, maar een ploeg die zo leurt met zijn beste spelers omdat hij geld nodig heeft, moet even ter plaatse halt maken.”

Wie zijn de voornaamste degradatiekandidaten ?

“Vraag me dat over een maand of twee nog eens. Meer dan wie sportief niet het niveau haalt, ben ik benieuwd hoeveel ploegen er het seizoen in eerste gaan rondmaken. Het zou me verbazen als het er op het eind nog achttien zijn. Als je hoort dat sommige trainers in eerste willen werken voor 70.000 oude Belgische frank per maand, dat een kandidaat-manager van een eersteklasser 100.000 frank bruto per maand kreeg aangeboden, ziet het me er nog altijd niet goed uit.”

Is er weer een kans gemist om via natuurlijke selectie het aantal eersteklassers te verminderen ?

“Ik vind het bizar dat de voorzitter van RC Genk tegelijk pleit voor een BeNeLiga en langs de andere kant een club in eerste klasse in leven houdt die op dat niveau alleen bestaat bij gratie van Genk.”

Onverwacht overleed vorige week ex-bondscoach Guy Thijs. Wat onthou je van hem ?

“Hij verstond de kunst om iedereen de indruk te geven dat hij belangrijk was. Hij luisterde naar iedereen, maar deed toch zijn zin. In die zin was hij een echte Belg, een diplomaat. Frappant ook dat een Antwerpenaar ook in Franstalig België nooit onder vuur kwam. Thijs was de meest succesvolle Belgische bondscoach ooit. Hij heeft de Belgen leren winnen. Voorheen probeerden we vooral niet te verliezen.”

door Geert Foutré

‘Voor het eerst in jaren kocht Standard wat het nodig had.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content