Ook in Frankrijk vormen geweld en racisme steeds nadrukkelijker een zwaar maatschappelijk probleem. Over de dood van de 25-jarige PSG-supporter Julien Quemener, die na de wedstrijd tegen Hapoel Tel Aviv werd neergeschoten door politieman Antoine Granomort, die handelde uit wettige zelfverdediging en een bezoekende fan beschermde, vloeide al enorm veel inkt. Welke oplossingen zijn er om een dergelijk drama te voorkomen ? Het uitstellen van een wedstrijd van PSG zal wellicht niet helpen. Ondertussen woedt in alle hevigheid een debat rond voetbal en supportersgeweld.

Er blijft natuurlijk ook aandacht uitgaan naar de sportieve strijd. Eén van de grote seizoenrevelaties is de Ivoriaanse international Kader Keita (25). Na een jaar waarin de speler die overkwam van team Al Saad in Qatar, zich moest aanpassen, is hij nu uitgegroeid tot de absolute ster van Rijsel. Van merkwaardige raids en slaloms vanaf de eigen helft maakte hij zowat zijn handelsmerk. “Ik had één seizoen de tijd nodig om me aan te passen aan het Franse voetbal. Het ritme is hier helemaal anders. Elke dag moet je hier ook op training honderd procent zijn. Maar ik klaag niet. Ik hou enorm van wat ik doe en leer constant bij.”

Coach Claude Puel is terecht fier op de sportieve vooruitgang die Keita al boekte. De Afrikaan is krachtig, creatief met de bal aan de voet en beschikt over een beresterk infiltratievermogen. Claude Puel kwam ook onder de indruk van zijn mentale sterkte op ogenblikken dat het lang niet zo lekker draaide als nu. “Sinds hij voor ons voetbalt, maakt hij ongelofelijk veel progressie. Hij maakt graag het verschil via een individuele actie en beschikt over een erg goede mentaliteit. De juiste instelling van een prof. Toen hij gedurende zes maanden bij de invallers speelde in de derde klasse, zat hij heen en terug soms veertien uur in de bus. Maar dat belette hem niet om ’s anderendaags als eerste op de training te verschijnen !”

Nauwelijks een jaar geleden zat Kader Keita nog in een diep dal. Zijn overgang werd toen als één van de flops van het seizoen beschouwd. Nu zitten diverse topclubs achter de Ivoriaan aan. Toch tekende hij bij Rijsel bij tot juni 2010 en blijkt hij erg tevreden. “Ik voel me hier gelukkig”, vertelt Keita. “In het begin had ik het wel even lastig. Het harde werk werpt nu duidelijk zijn vruchten af. Dat ik bijtekende, heeft te maken met het feit dat ik bij een club nog nooit zoveel warmte voelde als hier.”

De Parijse politieprefect Pierre Mutz oordeelde het aangewezen om de wedstrijd tussen PSG en Toulouse uit te stellen. Ondertussen stelde één van de stichters van de club, Daniel Hechter, in een open brief in France Football, de eenvoudige vraag : “Wat hebt u met mijn PSG gedaan ?” Voorts werd ook de Boulognetribune gesloten.

Ondertussen ligt Guy Lacombe alsmaar meer onder vuur als coach van de Parijse club. Al sinds maanden zit hij in een situatie waarin het doek elke dag voor hem kan vallen. De naam van de Braziliaanse oud-middenvelder Rai viel al enkele keren als mogelijke opvolger. Maar tot nu toe werd dit telkens weggewuifd als een loos gerucht. Toch komt het er misschien nog van, want de Zuid-Amerikaan drukte indertijd een enorme stempel op de club.

Vladimir Stojkovic is opnieuw eerste doelman van Nantes, na een periode van drie maanden waarin hij naast de ploeg viel. De Serviër meldde dat hij tot nu toe slechts tien procent van zijn mogelijkheden liet zien.

Flavio Roma, de doelman van Monaco, overweegt een vertrek.

Lyon vestigde door de 1-0-zege op het veld van Le Mans een nieuw record, door in zestien matchen veertien keer te winnen. Het vorige record stond met dertien overwinningen in zestien duels op naam van PSG, dat toen werd getraind door Gérard Houllier, de huidige coach van Lyon.

Marseille vraagt een schadevergoeding van 3 miljoen euro aan François Clerc, de verdediger van Lyon, omdat die in februari een contract tekende bij de Zuid-Fransen, om dan uiteindelijk toch te beslissen om bij de kampioen te blijven.

PB

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content