RANKING: 7/1 (FIFA/UEFA) EINDIGDE ALS EERSTE IN GROEP G

PROGRAMMA

11/6 – 18 UUR

FRANKRIJK – ENGELAND (DONETSK)

15/6 – 20 . 45 UUR

ZWEDEN – ENGELAND (KIEV)

19/6 – 20 . 45 UUR

ENGELAND – OEKRAÏNE (DONETSK)

INFO

Oppervlakte: 130.395 km2²

Aantal inwoners: 51,7 miljoen

Hoofdstad: Londen

Website voetbalbond: www.thefa.com

Legendes: Bobby Charlton, Peter Shilton, Gary Lineker,

Paul Gascoigne

WEETJES

Engeland was niet aanwezig op het vorige EK. Het EK en de Engelsen is ook geen succes, in 1996 bereikten ze nog de halve finale, maar verder was het huilen met de pet op.

Alex Oxlade-Chamberlain werd voor het EK geselecteerd zonder dat hij vooraf al een selectie kreeg. Geen primeur, dat overkwam ook Theo Walcott in 2006. Hij maakte met Arsenal wel een goed seizoen door en kan een joker worden.

De Engelse topschutter maakte in de kwalificatie maar drie goals, dat zijn er twee minder dan pakweg Marvin Ogunjimi, die vijf keer scoorde. Defoe, Rooney, Bent en Young delen die titel.

TEAMANALYSE

Terwijl iedereen al maanden gokte op Harry Redknapp, werd Roy Hodgson de opvolger van Fabio Capello. Die gooide op 8 februari 2012 de handdoek als bondscoach van Engeland, na een rel over het aanvoerderschap van John Terry. Na raciale uitlatingen aan het adres van Anton Ferdinand, de broer van international Rio, had de bond boven het hoofd van Capello de band van Terry afgenomen. In afwachting van diens proces, dat na het EK start, mocht hij wel international blijven. Capello nam dat niet en kwam terug op zijn beslissing om pas na het EK afstand te doen van de job als bondscoach.

Was Terry de echte reden of is de aanleiding het feit dat Capello niet meer geloofde in de kansen van de Engelsen op een titel? De nationale ploeg reist alleszins met veel vragen naar het EK. In doel is Joe Hart onbetwist, maar als hem iets overkomt, moet Engeland het doen met een doelman uit tweede klasse – Robert Green – of godbetert eentje uit vierde klasse – Jack Butland! De verrassing van de selectie achterin is de afwezigheid van Rio Ferdinand (33). Terecht, gezien het feit dat hij veel out is en geen wedstrijden om de vier dagen aankan, maar toch opvallend, zeker toen Cahill zaterdag uitviel (dubbele kaakbeenbreuk) en Hodgson de onervaren Kelly prefereerde boven Ferdinand, die daarover ontstemd twitterde dat hij er niets meer van begreep.

Opvallend is ook dat Hodgson voor relatief veel Liverpoolspelers ging in zijn kern, terwijl die ploeg net een zeer mager jaar achter de rug heeft. Zeker nationaal. Hodgson werkte er zelf, dat kan een verklaring zijn, maar mislukte er anderzijds wel. Hij raakt daarmee wel een oud zeer: de echte topclubs in het Britse voetbal stellen relatief weinig Engelsen op. Dat maakt de keuze voor een bondscoach niet makkelijk.

Een lelijke streep door de rekening zijn ook de blessures van Jack Wilshere en Gareth Barry, wat de opties op het middenveld weer wat reduceerde. Een middenveld dat met Stewart Downing ook al een twijfelende flankspeler telt, terwijl er door het uitvallen van Lampard en Barry problemen zijn in de centrale as. En wie gaat voorin de rol van Wayne Rooney overnemen, nu die voor een aanslag in een duel tegen Montenegro voor twee wedstrijden is geschorst? Defoe, Carroll of Welbeck?

PLUS

In het voordeel van Hodgson spreekt zijn ervaring met nationale ploegen, zij het dat Zwitserland of Finland, laat staan de Emiraten niet zoveel druk kenden. Hij is ook zeer laat gekomen (pas op 14 mei) en hij kon dus amper een spelsysteem in de ploeg slijpen.

MIN

Te veel onduidelijkheden over blessures en wie in de spits de afwezige Rooney moet vervangen. Een aantal jongens die het moeten gaan doen, hebben erg weinig ervaring.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content