Elimane Coulibaly wordt op 15 maart 36 jaar. Hij maakte in januari de overstap van KV Oostende naar Royal Mouscron-Péruwelz. Zaterdag debuteerde hij voor zijn nieuwe club in de thuiswedstrijd tegen Genk. Na 52 minuten werd hij uitgesloten.

1 Je debuteert bij Mouscron-Péruwelz met een uitsluiting in de 52e minuut, waarna jouw ploeg een doelpunt pakt en verliest. Voel je je schuldig?

‘Het is alleszins het eerste waar je aan denkt: ik laat mijn ploeg in de steek, ik steek mijn ploegmaats in de miserie. Maar waar ik ook aan dacht, was: ik verdiende die tweede gele kaart eigenlijk niet. Nadat ik de beelden zag, wist ik dat helemaal zeker. Kabasele raakt mij aan de voet en geeft mij in het duel ook nog een duw. Als je dan toch een tweede gele kaart krijgt, voel je je geviseerd, zeker als dat ook nog eens gebeurt nadat die scheidsrechter je voor de wedstrijd is komen zeggen dat je moet opletten. Hij verklaarde achteraf dat het niet waar is, maar hij heeft pech: op de beelden is duidelijk te zien dat hij mij komt waarschuwen.’

2 Dat volgens jou een scheidsrechter jou komt waarschuwen de eerste keer dat je dit seizoen aan de aftrap verschijnt, wat zegt dat over jouw reputatie?

‘Er zijn mensen die mij zeggen dat ik zaterdag het slachtoffer van mijn verleden ben geworden. Maar als je oordeelt op basis van mijn reputatie, dan ben je geen scheidsrechter meer. Ik weet dat er ook trainers zijn die overal waar ze werken hun spelers opdragen te provoceren. In mijn eerste gele kaart kan ik mij vinden. Ik reageer heftig op een zuivere provocatie van Dewaest, die zijn studs op mijn enkel zet en zo riskeert mij zwaar te blesseren. Daar ben ik heel gevoelig voor, dat weet ik van mezelf. Ik ben een fysieke speler, dat is mijn kracht. Ik hou van stevige duels, iedereen mag hard zijn in duel met mij, maar dit was iets anders. Dat is iemand zoeken. Maar wie mij kent, weet: wat er is gebeurd, is voor mij een bron van motivatie.’

3 Enkele maanden geleden zei je ons in Oostende nog dat je oud wordt en nu moet je Mouscron-Péruwelz redden: wat is er gebeurd?

‘Toen dacht ik: ik word al zes maanden niet meer opgesteld, het is gedaan. Maar op winterstage mocht ik in de oefenwedstrijd tegen Groningen nog eens meedoen, omdat Cyriac ziek was, en voelde ik meteen weer dezelfde sensations van vroeger. Dat leerde mij: ik ben niet minder top dan de anderen. Toen we terug waren van Nederland belde ik Mogi Bayat en vroeg ik hem om voor mij in eerste klasse een ploeg te zoeken. Twee dagen later belde hij mij al terug: ik kon naar Mouscron-Péruwelz. Je bent compétiteur of je bent het niet. Als je dat niet meer bent, moet je stoppen. Maar ik wou absoluut spelen.’

4 Hoe werd je bij Mouscron-Péruwelz als bijna 36-jarige spits onthaald?

‘Iedereen was blij dat ik er was. Dat voel je, dat je welkom bent en dat ze op je rekenen. Eigenlijk is dat het enige wat een speler nodig heeft. En eerlijk: toen ik hier de kwaliteiten van de spelers zag en het niveau op training, was ik verbaasd. Het is onbegrijpelijk dat ze laatste staan. Echt! Hier is evenveel kwaliteit, kracht én techniek als in Oostende. Maar Oostende staat wel verder als ploeg. De coach is nu een groep aan het vormen en dat is belangrijk voor de toekomst van de club.’

5 Vrijdag speelt Mouscron-Péruwelz in Gent. Ga je als inwoner en ex-speler van Gent nog weleens naar pokeravonden van Gentspelers zoals vroeger?

‘Veel minder sinds ik vader ben geworden. (lacht) Met Moeskroen naar Gent gaan is voor mij terugkeren naar huis. Ik woon er, ik maakte er de beste momenten van mijn carrière mee, mijn kinderen zijn er geboren en veel van mijn vrienden zijn van Gent. Ik voel mij er thuis. Mijn relatie met de voorzitter, de manager, de trainer en bepaalde spelers is meer dan gewoon. Er is een band. Misschien werk ik na mijn spelerscarrière nog wel voor de club. Ik wil later spelersmakelaar of recruteur van spelers worden. Misschien kan ik daarvoor eerst wat ervaring opdoen bij AA Gent. Maar ik wil vooral nog zo lang mogelijk zelf spelen, zeker tot mijn veertigste.’ (lacht)

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

‘Het is onbegrijpelijk dat Mouscron-Péruwelz laatste staat.’ – ELIMANE COULIBALY

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content