José Mourinho moet Inter nog beter maken.

Een paar maanden geleden staken de eerste geruchten de kop op dat José Mourinho wel eens de nieuwe trainer van Inter zou kunnen worden, toen de Portugees een huis in Milaan kocht.

Bij Inter tekende de 45-jarige coach voor drie jaar. Per seizoen zal hij negen miljoen euro netto verdienen. Daarmee wordt Mourinho de best betaalde trainer ter wereld. Tot nader order moet Massimo Moratti ook tot 2012 het loon van Roberto Mancini blijven betalen. Met zes miljoen netto per jaar was Mancini de best betaalde coach in de Serie A. De ontslagen trainer weigerde een minnelijke schikking om in ruil voor vijf miljoen euro zijn nog lopend contract te ontbinden en wil correct doorbetaald worden tot hij een nieuwe club gevonden heeft.

Daarnaast krijgt Mourinho ook een nieuwe technische staf cadeau. Kostprijs: twaalf miljoen euro. De nieuwkomers zijn niet allemaal trainers die met Mourinho meekwamen: uit eigen midden werd oud-speler Giuseppe Baresi (de oudere broer van Milanicoon Franco Baresi) van de jeugdwerking overgeheveld. Hij wordt assistent-coach.

De nieuwe trainer benadrukte dat hij vertrouwen heeft in de huidige kern en geen tien nieuwe spelers wil. Hij wil hooguit werken met 24 kernspelers, waaronder drie doelmannen. In een eerste interview gaf Mourinho aan wat hem bij zijn nieuwe club beviel. “Al na vijf minuten snapte ik dat voetbal en meer bepaald Inter voor Moratti alles betekenen”, verklaarde hij. “De voorzitter ademt al sinds zijn jeugd voetbal en Inter, Abramovich is gepassioneerd door Chelsea maar heeft die voetbalachtergrond niet.”

Tactisch wil de Portugees het succesvolle concept dat hij gebruikte in Londen bijsturen. “Om tegen versterkte verdedigingen aan te treden, zullen we alle ruimte moeten gebruiken. Dat is breed spelen en de vleugels gebruiken.” Een goeie trainer, vindt hij, “moet elastisch zijn in het denken, rust uitstralen, een leider en psycholoog zijn. Een tactisch genie dat alleen goed is in voetbalzaken zal nooit een groot trainer worden.” Voetballers verwachten volgens Mourinho van een trainer twee zaken: “Eerlijkheid, weten waarom ze niet spelen, én het vermogen om met 24 verschillende karakters om te gaan.”

Mourinho debuteerde in 2000 als hoofdtrainer, bij Benfica. Later werkte hij bij Leira, bij FC Porto en Chelsea waar hij op 20 september vorig jaar vertrok. De excentrieke coach, die al een maand intensief Italiaans leert, is al de dertiende trainer die bij Inter werkt sinds Moratti in februari 1995 de club kocht. Moratti verwacht dat de nieuwe coach beter doet dan Mancini; die werd in vier jaar drie keer kampioen (één keer voor de groene tafel) en won twee keer de Coppa Italia. Met de nieuwe trainer mikt de voorzitter/eigenaar op winst in de Champions League. Mourinho won die één keer (met FC Porto) en bereikte twee keer de halve finales.

Alberto Gilardino (26) wisselt voor vijftien miljoen euro Milan voor Fiorentina waar de aanvaller trainer Cesare Prandelli terugvindt, met wie hij nog samenwerkte bij Parma . De Italiaanse international tekende voor vijf jaar. Zijn jaarsalaris: 1,5 miljoen euro.

Milan trok voor negen miljoen euro bij Barcelona flankverdediger Gianluca Zambrotta (31) aan. Zambrotta verhuisde twee jaar geleden van Juventus naar Spanje. Volgend jaar voetbalt ook Marco Borriello (25) weer voor Milan. Dat haalde de spits, die afgelopen seizoen negentien goals scoorde voor FC Genoa, terug.

Chievo promoveerde als kampioen in de Serie B rechtstreeks en keert daarmee al na één jaar terug naar de hoogste klasse. Op de laatste speeldag kon, nog in Verona, Hellas Verona (kampioen in 1985), de degradatie van derde naar vierde klasse afwenden.

Ook Bologna promoveert, na drie jaar Serie B. De derde promovendus wordt de winnaar van de play-off. Deelnemers zijn Brescia, Albinoleffe, Pisa en Lecce.

De nieuwe competitie in de Serie A begint op 31 augustus en eindigt op 31 mei 2009. Die data gelden ook voor tweede klasse. De nieuwe bekercompetitie omvat de 42 ploegen uit de Serie A en B, plus 36 uit derde, vierde en vijfde klasse en wordt, behalve de halve finales, afgewerkt in één enkele wedstrijd. De eersteklassers treden aan vanaf de achtste finales.

Zlatan Ibrahimovic krijgt bij Inter een nieuw contract tot 2013, dat wel pas in september getekend wordt. De Zweed gaat in plaats van elf straks twaalf miljoen per jaar verdienen en wordt daarmee de best betaalde voetballer ter wereld, voor Riccardo Kaká die negen miljoen verdient.

Amauri (24) verhuist van Palermo naar Juventus. De club uit Turijn betaalt 23 miljoen euro voor de Braziliaanse spits, die voor vier jaar tekent en 3,5 miljoen euro per jaar gaat verdienen, premies niet inbegrepen. Amauri wordt de twaalfde Braziliaan die ooit voor Juve voetbalde.

Palermo heeft een nieuwe goalie: het betaalde zes miljoen aan het degraderende Livorno voor Marco Amelia (26), invallersdoelman bij Italië op het EK.

Adrian Mutu (29), op het EK met Roemenië, moet twaalf miljoen euro schadevergoeding betalen aan Chelsea dat hem in 2004 ontsloeg toen hij betrapt was op het gebruik van doping. Mutu voetbalt nu bij Fiorentina.

GEERT FOUTRé

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content