‘Hij heeft zijn plaats in elke grote Europese competitie.’ Op het toernooi van Maspalomas op de Canarische Eilanden was hij het gespreksonderwerp van elke dag : Aruna Dindane.

Dat hadden de organisatoren van het toernooi in Maspalomas, op de Canarische Eilanden, goed gezien. In hun programmablad prijkte een portret van Aruna Dindane. Onder de titel : El crack. Andere gegevens in het programma dienden minder de waarheid. Dat Anderlecht 11 keer kampioen van België werd, bijvoorbeeld – in plaats van 26. Of de ploegfoto van paars-wit, die de tand van de tijd niet helemaal had doorstaan.

Maar Aruna Dindane internationale allure toeschrijven bleek ook op Maspalomas geen vergissing. Iedereen kent hem. Iedereen behalve Karel Poborski van Sparta Praag, in Maspalomas uitgeroepen tot Speler van het Toernooi. Maar Poborski is nu eenmaal een zonderling figuur. Weigert elk interview, ook aan Eurosport, dat nochtans elke wedstrijd van het toernooi rechtstreeks uitzond.

Bij ons ging het als volgt.

– Wat denkt u van Dindane ?

– Wie ?

– De aanvaller van Anderlecht.

– Die ken ik niet.

Poborski was de enige die zo reageerde.

Op 12 januari speelt Anderlecht zijn eerste match van het toernooi tegen Hertha Berlijn. In de tribune zit de volledige ploeg van Hamburg, dat morgen Sparta Praag partij moet geven. De Hamburgse trainer, Klaus Toppmöller, is één van de aandachtigste onder de drieduizend toeschouwers. Wat denkt hij van Aruna Dindane ?

“Ik volg het Belgisch voetbal van dichtbij en ik ken Anderlecht goed. Ik woon in Trier, dicht bij de grens. Aangezien wij met Hamburg meestal op zaterdag spelen, probeer ik op zondag zoveel mogelijk een match in België mee te pikken. Standard bijvoorbeeld heb ik dit seizoen al twee keer aan het werk gezien. Voor mij is er geen twijfel mogelijk : Anderlecht is de beste ploeg in België. Eigenlijk heeft het in eigen land geen tegenstand. Ik heb niet tot de match in München moeten wachten om de waarde van Anderlecht in te schatten.

“En ik heb veel waardering voor Aruna Dindane. Het zijn zulke spelers die de toeschouwers graag bezig zien. Natuurlijk heb je in een ploeg ook minder spectaculaire spelers nodig. Maar drie bewegingen waarop Dindane het patent heeft, en het publiek keert tevreden naar huis. Een goede aanvaller, vlug en sterk, hij haalt echt Europees niveau. Heeft goede passeerbewegingen in huis, kan makkelijk één of meer tegenstanders uitschakelen en kan dan nog een prima assist leveren. Dat laatste is belangrijk, want dat verklaart gedeeltelijk waarom hij zelf niet veel scoort. Al kan Dindane op het vlak van het collectief denken nóg vooruitgang boeken. Hij is daarin al verbeterd, maar toont zich nog te vaak verliefd op de bal.

“Maar Anderlecht is meer dan Dindane. Er loopt nog meer talent in die ploeg rond. En beloftevolle elementen . Persoonlijk ken ik alleen Vincent Kompany. Het bestuur van Anderlecht heeft er zeer verstandig aan gedaan hem een contract van lange duur te laten tekenen.”

Zo hard als hij tijdens een wedstrijd langs de rand van het veld loopt te brullen, zo kalm blijft trainer Hans Meyer van Hertha Berlijn in zijn verklaringen na een match. Hij leeft nochtans op gespannen voet met een deel van de Berlijnse pers en met de krant Bild is zijn relatie tot onder het vriespunt gezakt. Men heeft de indruk dat alle vragen die men hem stelt, van verregaande domheid getuigen. Maar als wij informeren naar zijn mening over Dindane, verschijnt er een glimlach om zijn mond.

“Bent u zijn manager ? U mag me hem altijd brengen. Geweldige aanvaller : superbeweeglijk, zeer sterk in één-tegen-één-situaties. En als het nodig is, kan hij de bal bij zich houden. Bij mij zou hij altijd in de ploeg staan. In de wedstrijd van Hertha tegen Anderlecht heb ik bijzonder van Dindane genoten. Ook al ging dat wat ten koste van mijn ploeg. Ik had geen speciale richtlijnen gegeven om hem te neutraliseren, dus kon hij zich naar hartenlust uitleven en het publiek vermaken. We hebben gespeeld zoals je moet spelen bij het begin van een stage. Anderlecht stond al verder, zij zijn al klaar voor de hervatting van het kampioenschap. Ik zie in Europa geen andere speler zoals Dindane rondlopen. Daarom kan hij volgens mij in elke competitie mee : de Engelse, de Duitse, de Italiaans of de Spaanse.”

Dit jaar melden zich geen internationale managers of waarnemers van Europese topclubs in Maspalomas. Volgens organisator Jorge Luis Carballo is dat de eerste keer. “Waarschijnlijk komt dat omdat de vier ploegen die aan ons toernooi deelnemen, al te bekend zijn. Ze hebben die ploegen al bij andere gelegenheden kunnen volgen. Anderlecht en Sparta Praag zaten zelfs in de Champions League.”

Juventus is Aruna Dindane al twee keer komen bekijken. De eerste keer stuurde Turijn iemand naar de match van Anderlecht tegen Lyon. Voor die match was Dindane evenwel geschorst. De man van Juventus zakte die avond toch naar Brussel af en heeft naderhand bij zijn club een rapport ingediend over een andere Anderlechtspeler : Vincent Kompany.

Er loopt in het Estadio Municipal van Maspalomas niettemin één beroemde makelaar rond. De 62-jarige Jose Minguella zette twee jaar geleden een punt achter zijn zaken en heeft besloten de rest van zijn leven als bon vivant te spenderen. Aan geld ontbreekt het hem niet. In zijn dertigjarige carrière als voetbalmakelaar verdiende hij onder meer fortuinen aan de transfers van Romario, Rivaldo en Hristo Stoitchkov naar Barcelona. Bij Barcelona is hij al vijftig jaar socio. Vorig jaar was Minguella er kandidaat voor het voorzitterschap, maar hij kreeg slechts 24 procent van de stemmen achter zijn naam en de huidige voorzitter Joan Laporta 38 procent.

Helemaal uit de business heeft Minguella zich niet teruggetrokken. Hij blijft actief als adviseur. Tijdens ons gesprekje over Dindane krijgt hij twee telefoontjes. Eén over een zeer dure Nigeriaanse international en één over een zeer dure Spaanse speler uit de tweede liga.

“Dindane is een mooie atleet met enorme kwaliteiten. Conditioneel staat hij sterk en hij is 23 jaar. Dit is het geschikte moment voor een transfer. Hij zou in tachtig procent van de Spaanse eersteklassers kunnen spelen. Bij Real Madrid, bijvoorbeeld, hebben ze al aanvallers genoeg. Vraagt Anderlecht veertien miljoen euro voor hem ? Nee, dat gaan ze niet krijgen. Dat is een beetje zoals Porto, dat twintig miljoen vraagt voor Deco maar nog altijd op de eerste kandidaat-koper wacht.

“Dindane is geen Europeaan, dat is een belangrijke factor. Stel dat hij opteert voor een Europese nationaliteit – in zijn geval de Belgische -, dat zou dan de zaken erg vergemakkelijken. Want waar kunnen ze nog veertien miljoen euro voor een speler geven ? De Italiaanse en de Spaanse clubs, maar in die competities bestaat er een beperking van het aantal niet Europese spelers.

“Als ik voorzitter van een club was, zou ik acht miljoen euro voor Dindane over hebben. Dan moet je altijd wachten hoe de onderhandelingen verlopen. Verder dan tien miljoen euro zou ik hoe dan ook niet gaan.”

Tegen Anderlecht speelt Bart Goor als linkerverdediger. Een experiment, want in de match om de derde plaats tussen Hertha Berlijn en Hamburg neemt de kapitein van de Rode Duivels weer zijn vertrouwde plaats op het middenveld in. Bij Anderlecht speelde Goor nooit samen met Dindane (wel met Ki-Huon Seol, met wie hij overigens eens fel ruzie maakte, Walter Baseggio moest toen tussenbeide komen, Goor beweerde dat Seol hem een vuistslag gaf).

“Maar ik herinner me wel de dag dat Aruna bij Anderlecht kwam”, zegt Goor. “Je zag meteen dat hij enorme kwaliteiten had. In die periode was hij echter nog veel te impulsief en het feit dat hij weinig speelde, was niet van die aard om hem te bedaren. Hij had nog heel veel progressiemarge, maar inmiddels heeft hij al veel vooruitgang geboekt, merk ik. Hij heeft zich geweldig ontwikkeld op het vlak van hoe zich op het veld te bewegen en het spel te lezen. Daardoor is hij in vergelijking met vroeger veel vaker bereikbaar voor de ploegmaats.”

Lucas Zelenka volgt nog altijd met belangstelling de prestaties van Anderlecht. Dindane bekoort hem ten zeerste. “Hij kan elke competitie aan, al denk ik dat hij in Engeland het best tot zijn recht zou komen. Maar met zijn snelheid kan hij overal het verschil maken, ook in Spanje, Italië, Frankrijk of Duitsland. Toch speelt zijn snelheid hem soms parten. Dat hij zo weinig scoort, heeft met zijn snelheid te maken. Hij is zo snel dat hij bij het besluiten aan precisie verliest.”

door Nicolas Ribaudo

‘Als voorzitter van een club zou ik acht miljoen euro voor Dindane geven.’ (Manager Jose Minguella)

‘Een goede aanvaller, vlug en sterk, hij haalt echt Europees niveau.’ (Klaus Toppmöller)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content