Transfers van Lyon werpen vruchten af.

Lyon werd afgelopen zomer voor het eerst in zeven jaar geen kampioen en voelde zich in zijn eer gekrenkt. De club spendeerde liefst 72 miljoen euro om snel eerherstel te zoeken en lijkt daarvoor op de goede weg. Lyon voert samen met Bordeaux de rangschikking aan, speelde overtuigend Anderlecht van het kastje naar de muur en debuteerde vrij sterk in de Champions League tegen Fiorentina. Het vertrek van de topvedetten Juninho en Karim Benzema lijkt zonder problemen te zijn verteerd.

Vooral het rendement van de nieuwkomers in het offensieve compartiment stemt tot grote tevredenheid. Michel Bastos, Lisandro Lopez en Bafetimbi Gomis stonden met zijn drietjes in voor 15 van de 21 treffers die Lyon tot nu aantekende en ze toonden zich vaak beslissend. Gomis, vorig seizoen bij Saint-Etienne nochtans totaal onzichtbaar, stond nu al zes keer aan het kanon. Hij maakte de gelijkmaker tegen PSG, scoorde de winning goals tegen Toulouse en Valenciennes en deed ook het duel tegen Nancy opnieuw kantelen. Lopez trof ook zes keer raak en werd verkozen tot speler van de maand augustus. Op de linkerflank vinden Lopez en de andere nieuwkomer Aly Cissokho elkaar blindelings. Het voorzichtige gemopper van de fans die de Argentijn te duur vonden, is inmiddels verstomd. Bastos scoorde drie keer en gaf twee assists. Ook Bernard Lacombe, de adviseur van de voorzitter, gaf in L’Equipe toe dat het een heel positieve verrassing is dat de drie aanvallende aanwinsten meteen zo efficiënt zijn.

Maar ook ouwe getrouwe Jérémy Toulalan laat een beresterke indruk, net als de vorig jaar gehaalde Miralem Pjanic die in alle stilte de rol van Juninho heeft overgenomen. Coach Claude Puel houdt ondertussen vast aan zijn rotatiesysteem waardoor jong talent op de voorgrond kan treden. Tegen Toulouse zaten Nicolas Seguin (19), Ishak Belfodil (17), Maxime Gonalons (20) en Clément Grenier (18) op de bank en kon invaller Yannis Tafer (18) de match doen kantelen.

Karim Benzema gaf in Telefoot toe dat het bij de nationale ploeg niet zo lekker draait als bij Real en dat hij in het duel tegen Roemenië niet veel zin had om in te vallen.

Polemiek na PSG-Lyon (1-1). Aan de gelijkmaker van Lyon hing een buitenspelgeurtje, maar PSG is vooral ontstemd over het feit dat voorzitter Jean-Michel Aulas tijdens de rust naar de kleedkamer van de scheidsrechters ging.

Rookpijlen in de tribune zorgden er dit seizoen al vier keer voor dat de wedstrijd moest worden stilgelegd.

Grenoble blijft in zak en as zitten: het staat met 0 op 21 afgescheiden op de laatste plaats.

Boulogne-sur-Mer zal het gedurende vijf maanden zonder aanvoerder en vedette Grégory Thil moet doen. De spits werd geopereerd aan de rechterenkel.

Rijsel moet de begerige blikken die andere clubs op zijn spelers werpen, blijven trotseren. Eden Hazard wordt het hof gemaakt door Arsenal en Yohan Cabaye door AS Roma. Aurélien Chedjou moet vier tot zes weken aan de kant blijven als gevolg van een spierscheur.

Maurice Cohen, de aan de kant geschoven voorzitter van Nice, nam ontslag. Als mogelijke opvolger werd al de naam van Bernard Tapie genoemd. Die ontkende echter in alle toonaarden.

Aimé Jacquet kreeg een zitje aangeboden in de raad van bestuur van Saint-Etienne.

Ligabeker: Grenoble, Montpellier, Valenciennes, Auxerre, Nice, Monaco, Boulogne-sur-Mer en Sochaux werden in de 16e finales uitgeschakeld.

STéPHANE VANDE VELDE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content