Bruno Govers

Zondag debuteerde Silvio Proto (25) op de fandag voor zijn nieuwe club Germinal Beerschot. Geen tien dagen geleden hadden de fans van Beerschot nog spandoeken hangen met de niet mis te begrijpen boodschap: ‘Proto, rot op.’ Maar zie, van die afkeer was zondag op het Kiel niks meer te merken. Ongeveer 5000 aanwezigen, maar geen spreekkoren, geen nieuwe agressie. Integendeel, applaus weerklonk bij elke interventie. Operatie-charme tijdens de week had gewerkt.

Aanleiding van het hele incident was de terugwedstrijd in de halve finale van de beker vorig jaar. Proto wilde toen een bal snel uitgooien maar deed dat pardoes in de handen van Gustavo Colman, die scoorde. Toen de fans hem daarop uitjouwden, noemde Proto hen “een bende onnozelaars”. Bijzonder gefrustreerd was hij, ondanks de kwalificatie, want toen een ballenjongen hem na de match nog vriendelijk kwam bedanken voor “het cadeau”, kon Proto zich amper bedwingen.

Wanneer hem na een zomer vol speculaties over de nummer één in doel vlak voor de wedstrijd tegen BATE duidelijk werd dat Daniel Zitka opnieuw dat statuut zou krijgen, besliste Proto bij Anderlecht te vertrekken. “Qua kwaliteiten staan we dicht bij mekaar,” vindt de doelman, “het verschil tussen ons twee is ritme. Daniel is heel de tijd bezig gebleven, vanwege het EK, wij gingen met vakantie. Mocht ik in de plaats van Ariël Jacobs zijn geweest, ik had hetzelfde beslist.”

Een derde seizoen op de bank, dat zag Proto niet zitten. Waarop hij begon uit te kijken naar wat anders. Proto: “De directie praatte een definitief vertrek uit mijn hoofd. ‘Zitka is misschien het heden, maar jij bent onze toekomst’, vertelde voorzitter Roger Vanden Stock. Die woorden zijn recht naar mijn hart gegaan.”

Uiteindelijk bleven er twee mogelijkheden over: Germinal Beerschot en Murcia. Proto: “Een onbekende tweedeklasser versus een goed gemediatiseerde ploeg uit eerste. De keuze was vrij snel gemaakt. Toch heeft dat incident met de supporters me nog serieus aan het twijfelen gebracht.”

Om hem over de streep te trekken, sprak Herman Van Holsbeeck overtuigende taal. Dat er van een ruil met Kenny Steppe nooit sprake was geweest, laat staan van een optie tot aankoop. Dat Anderlecht écht nog in hem geloofde en dat het maar voor zes maanden was. En dus verhuisde Proto naar het Kiel. Waar zijn nieuwe ploegmaats hem ook prompt aan zijn “cadeau” herinnerden. Die fout, legde Proto hen uit, was het gevolg van een … “gebrek aan ritme”.

En de supporters? Die durfden hun spandoek niet meer bovenhalen …

BRUNO GOVERS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content