Bordeaux verpest de droom van Lyon.

Sinds het begin van de terugronde gaat het bij Lyon de slechte kant uit. In de Franse competitie zorgt hun grote voorsprong, ondanks enkele tegenslagen, voor het behoud van de eerste plaats. Maar sinds de uitschakeling in de Champions League rekende Lyon op winst van de Ligabeker, na verlies tegen Marseille in de achtste finales van de Franse beker, om hun motivatie te stimuleren. Juninho won nog nooit een beker en de clubleiding zelf wou geschiedenis schrijven met de dubbel. Maar Bordeaux verraste Lyon in het Stade de France. Een doelpunt in de slotfase van verdediger CarlosHenrique zorgde voor consternatie, want de ploeg van Gérard Houllier had verzuimd zijn overwicht om te zetten in doelpunten.

Daarmee wint Bordeaux zijn eerste trofee onder Ricardo. De winst zorgt voor een UEFA Cupticket. Een opluchting, want de club ambieert de Champions League. Alleen heeft de club het moeilijk om die ambitie via de competitie – sinds november werden er nog maar twee zeges geboekt, maar toch nog in het zog van Lens strijdend voor de tweede plaats – en de Franse beker – uitschakeling in de achtste finales bij het nietige Montceau – te wettigen. “Als er een kloof bestaat van 21 punten, is dat geen toeval”, weet de Braziliaanse coach. “Wij zijn niet in staat het spel op te leggen. Lyon was sterker, maar toch is de beker van ons. Iedere ploeg speelt met zijn middelen.”

Sinds de komst van Ricardo in juli 2005 vonden de Bordelezen hun stevige organisatie terug. Alleen het spel loopt nog niet vlot. Vooral het frivole element ontbreekt. “We speelden niet zoveel slechte wedstrijden, zoals iedereen beweert”, stelt de Zuid-Amerikaan. “We kozen ervoor het spelsysteem te veranderen, door het slechte achter ons te laten en niet langer voor countervoetbal te opteren. We bleven de stempel drukken op goed spel. Dat ging misschien even ten koste van onze goede verdediging. Maar ik bekijk het vooral positief. Na eerst een stapje achteruit te hebben gezet, maken we nu twee reuzenpassen voorwaarts.”

France 2 kreeg de uitzendrechten voor de zondagsuitzending van Téléfoot, een programma dat al sinds 1977 te zien is op TF1.

Nice kan zijn project voor de bouw van een nieuw stadion met 32.000 plaatsen opnieuw bovenhalen. De twee vorige projecten mislukten.

Daniel Cousin, maakte afgelopen weekend geen deel uit van de wedstrijdkern van Lens. De aanvaller werd verwijderd door zijn gemoedswisselingen en het uiten van zijn ongenoegen door zijn te beperkte speeltijd.

Frankrijk versloeg in een oefeninterland Oostenrijk met 1-0. Karim Benzema (Lyon) maakte bij zijn eerste selectie het enige doelpunt. Spelmaker Samir Nasri (Marseille), eveneens een debutant, zorgde voor de assist.

David Trezeguet kan zijn verwijdering uit de selectie van de nationale ploeg maar moeilijk verkroppen. Zijn vader verklaarde dat Robert Domenech zijn zoon aanviel en David dreigt hetzelfde lot te ondergaan als de eerder verbannen Robert Pires.

Marseille sloot een overname door Jack Kachkar definitief uit. Die beslissing werd ook door de Franse voetbalbond gesteund. Zowel Frank Ribéry, Taye Taiwo als Samir Nasri worden ondertussen gelinkt aan Barcelona.

Romain Danze (20), een middenvelder, verlengde zijn contract bij Rennes met drie jaar.

Benoît Pedretti (Auxerre) zal een maand buiten strijd zijn door een spierblessure.

STéPHANE VANDE VELDE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content