Hoffenheim pakt uit met doelman Timo Hildebrand.

De kogel is door de kerk. Herfstkampioen TSGB 1899 Hoffenheim toont zijn (titel)ambities, want het contracteerde transfervrij doelman Timo Hildebrand (29), die door een gebrek aan speelkansen onlangs opstapte bij het Spaanse Valencia. De zevenvoudige Duitse international was er slechts derde doelman onder coach Unai Emery. Bij de werkgever van Demba Ba (ex-Moeskroen) moet Hildebrand – die een overeenkomst tekende tot 2010, met optie voor een bijkomend seizoen – de concurrentie aangaan met Ramazan Öczan en Daniel Haas (25), die beiden niet bepaald een overtuigende indruk gaven de voorbije maanden.

De overgang is geen toeval, want met trainer Ralf Rangnick treft de goalie een oude bekende. In het seizoen 1999/2000 debuteerde Hildebrand immers onder zijn hoede bij VfB Stuttgart. In 2003 brak hij een Bundesligarecord van Oliver Kahn (Bayern München) door 884 opeenvolgen-de minuten geen tegentreffer te incasseren.

“Ik wil hier graag een nieuwe start maken”, beweerde de man – die sinds eind augustus niet meer speelde – tijdens de persconferentie vorige week woensdag. “En vooral ook weer in topvorm raken, zodat ik weer in beeld kom als doelman van de nationale ploeg.”

Dat hij de eerste echte sterspeler wordt van de ploeg, deert Hildebrand niet. Hij heeft ook geen schrik van afgunst, want er is sprake van een jaarsalaris van twee miljoen euro. “Het financiële aspect speelde nooit een rol”, stelt de doelman. “Had ik echt louter voor het geld gekozen, dan voetbalde ik nu elders. Maar ik wil graag deel uitmaken van dit unieke project en vooral weer plezier beleven. Verder hoop ik met mijn ervaring en enthousiasme een inspiratiebron te zijn voor mijn ploeggenoten.”

Hildebrand sprak ook openlijk over een mogelijk kampioenschap. “Waarom niet? Dit team beschikt over enkele uitmuntende voetballers, die momenteel een heel hoog niveau halen.”

Bondscoach Joachim Löw reageerde alvast verheugd op de terugkeer naar Duitsland van Hildebrand. “Ik ben blij dat hij nu meer zekerheid en duidelijkheid heeft. Dat is in zijn geval momenteel heel belangrijk”, verklaarde hij in die Welt.

Bayern München wil zo snel mogelijk met Franck Ribéry (25) onderhandelen over het openbreken van zijn contract, dat afloopt in 2011. Aanvaller Ivica Olic (29, HSV) zou komend seizoen transfervrij overkomen, aangezien Mario Gomez (23, tot 2012 onder contract bij VfB Stuttgart) financieel niet haalbaar is. De Kroatische international kan tekenen tot 2012. “Wij zijn ervan overtuigd dat hij perfect complementair is met Luca Toni en Miroslav Klose“, beweert Karl-Heinz Rummenigge. Willy Sagnol, die in augustus werd geopereerd aan de achillespees, sluit een nieuwe ingreep uit en hoopt nog op een terugkeer. Middenvelder Bastian Schweinsteiger (24) verlengde tot 2012.

Jeugdinternational Benedikt Höwedes (20) besloot zijn verbintenis bij Schalke 04 te laten openbreken tot 2014.

Doelman Roman Weidenfeller (28) verlengde bij Borussia Dortmund tot 2011. Zijn salaris zal jaarlijks 1,7 miljoen euro bedragen. De Zuid-Koreaanse flankverdediger Young-Pyo Lee, die in augustus overkwam van Tottenham, werd ook beloond. Hij blijft een seizoen langer, met optie voor nog een jaar.

Opschudding bij Hannover 96, waar trainer Dieter Hecking – met goedkeuring van sportief directeur Christian Hochstätter – zijn aanvoerder Hanno Balitsch (27) uit de selectie gooide. De middenvelder, nog onder contract tot 2010, moet tot de winterstop meetrainen met de amateurs. Een kleedkamerincident aan de rust van het 1-2-verlies tegen VfL Wolfsburg ligt aan de basis.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content